Assalamualaikum wbt...
Pagi tadi pegi kerja tak lah kelam kabut sangat..macam biasa jer, tapi entah kenapa dah nak dekat2 ofis baru teringat h/phone tertinggal kat rumah...Aduiyaiiii...macam mana boleh jadi mcm ni. Kalau dulu x de h/phone sikit pun tak heran..tapi skrang ni kalau benda besi tu x de macam makan budu xde cili je rasanya. Pastu siap talipon rumah pesan dekat anak2 jangan main game@internet kat tipon ucu, takut2 ada incoming call..(perasan glamour la pulak..) mana la tau kot2 ada order..hihihi..yg penting masyukkkkk...
Okeylah itu kisah selingan pagi tadi...sekarang kita pegi ke menu meehon goreng ekspress. Ucu masak ni x sampai 20 minit dah siap..ekspress kan. Sebab ape jadi macam tu.. sebabnya ucu guna baki sambal nasi lemak, jadi x payah dah nak susah2 pedih2 mata nak kupas bawang tinggal tumis saja....
Bahan2 dan cara macam ni ye...
Resipi Meehon Goreng Ekspress
Sumber : ucubakery.blogspot.com
Bahan -bahan
1 bungkus meehon - dimasak sebentar @direndam dgn air panas -ditoskan
5 sb sambal nasi lemak *
2 sb sos cili (option)*
2sb sos tomato *
2 sb sos tiram *
2 sb kicap manis@masin *
3 sb kicap pekat *
Garam
1 kiub pati ayam (option) *
Udang/sotong
Daging/ayam - x taruk pun
Sawi
Kobis - x de stok
Taugel - x de stok
Sedikit air
Minyak untuk menumis
Cara-cara
- Panaskan minyak masukkan bahan bertanda * sehingga naik bau (bubuh minyak jgn banyak sangat)
- Baru masukan udang/sotong dan sedikit garam dan sentiasa dikacau. Rasa dan adjust kalau ada yang kurang
- Bubuh sedikit air dan apabila semua bahan tadi dah mengelegak baru masukkan meehon dan sayur - sentiata dikacau sehingga agak kekeringan
- Apabila meehon sudah lembut dan rasanya sudah sebati baru matikan api dan bolehlah dihidang
- Hiaslah dengan bawang goreng/daun sup/limau dan yg sewaktu dengannya.
Haaa.. dah jamu mata dengan meehon kan ...lepas ni kita jamu mata dengan desert pulak...
Kalau semalam ucu tunjuk kek birthday bos Pak Su....hari ni ucu tayang kek birthday boss ucu pulak...
Masih menu yang sama...Chocolate Cake Mousse Banana
Sebenarnya kek ni ucu bagi pada 21/12/11 minggu lepas bersamaan tarikh lahir dialah...Kalau nak tau, ucu lebih ingat no. I/C bos, I/C director2 yg lain even i/c wife dia pun ucu ingat, sebab ucu kerja kt company ni dari anak dara sunti sampai dah ada 4 orang anak...
Tapi yang paling sades no. I/.C pak su langsung tatak ingat....ampun ya Pak Su...hihihi...
Memandangkan ucu ni spesis pemalas nak menyediakan@ mengemas segala bagai piring n cawan kt opis jadi ucu cadangkan kek tu dikendurikan dengan anak2 n wife dia saja (kt rumah), habis cerita.
kek ni baru keluar dr.peti ais itu pasal ada mcm berair2..tu.. |
Pada yang berkenan kat strawberi tu ambik lah ye..tak marah ponnn..(sbb kek ni bukan hakmilik terpelihara ucu lagi hehehe..)
Selamat makan tengahari kawan2....by..by..
wassalam...
6 ulasan:
Salam Kak Ucu..
bikin ngencess aje meehon goreng kat atas tu..kena sambal cili belacan taruh limau kasturi..memang pergh...licin..
kek harijadi tu pun bikin gue telan2 liur jer..
Ucu...sumenya menggoda...mee hoon express tu nampak sedap...waaaa...bagus punya idea ya...lenkali kalau ada sambal tumis lebih...leh goreng mee hoon...itu kek byk menggoda ooooo....meleleh air liur lagi nampaknya...:)
pengsan la sya tgk makanan2 yg sedap mcmni haha..meehoon tu pun nmpk sedap sgt..kretip sungguh la ucu :))
jadi teringin nak makan bihun juga...huhu
salam Ucu, singgah mkn bihun goreng dan kek yg sedap tuu.. yum yummm tgk makanan kat sini pun berat badan dah naik tau hahaha
assalam Ucu,
seminggu tinggalkan dapur rasa bagaikan setahun lamanya... hu hu huu.. orang lain dah merempit masak2 macam2, kak Amie macam tak tau nak masak apa.. lamanya tak makan, tak masak bihun!
Catat Ulasan