Pages

Isnin, 5 Disember 2011

Jelly Kelapa



Assalamualaikum wbt...
Salam Ceria di awal minggu....

Ucu harap semua adik2 @ kanak2@ abang2@ yang sudi menjenguk dapur ucu  dan  didoakan kalian sihat sejahtera hendakNya,  tidak lah seperti blogger2 lain yang memang mavelos@ terror dalam bab2 masakan ni ....tapi ucu hanya  masak ikut sedap dimulut kenyang diperut sendiri  masakan yang simple2 sahaja.

Kali ni ucu buat jelly kelapa pulak....rasanya semua orang dah tahu macam mana rasanya kan...
cumanya kali ni ucu nak  bagi resipi yang teramat lah mudah cara pembuatanya.

Resipi Jelly Kelapa
Sumber :  ucubakery.blogspot.com


Bahan-bahan

  • 2 biji air kelapa - diambil juga isinya
  • 3 liter air 
  • 1 bungkus jelly kelapa (200gm) 
  • 200gm gula

Cara-cara 

  • Masak air bersama air kelapa (2 biji)
  • Masukkan 200gm gula dan masak hingga mendidih
  • Kemudian masukkan isi kelapa bersama jelly - dikacau sehingga sekata
  • Matikan api dan bolehlah dituang kedalam acuan


Jelly kelapa ni kena dipayungkan sebab matahari dah mula memancar...panas beb...


Ni banyak lagi...boleh lah ambik sorang satu...

Okey selamat mencuba...
Wassalam..


13 ulasan:

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum akak..
sedapnya nie... diana ambil 2 bole yer akak.. hehehhee.. 1 x cukup tu... ;)

rATu kEBaYA berkata...

sedapnya... sejuk jekan..

liemaopurut a.k.a ana berkata...

Ucu,satu x cukup tau..sy amek tiga eh ;-)
Mmg besh mkn sejuk2...

ainnoraini berkata...

terasa sejuk jer tekak ni tau..ucu..

dZana berkata...

best2 dtg dpur acu ni dpt sejukkan tekak..

miloais berkata...

kalo time cuaca panas merelit - memang sedap tak terhingga ni...

IXORAROXI berkata...

sedapnya, mintak segelas boleh:)
semoga UCu sihat selalu ya

Putri berkata...

salam ucu..
sedapnya jelly kelapa ucu.kalau dapat makan masa tengah panas lagi best..

Leods berkata...

wow...my fav. drinks...nice :)

Acik Erna berkata...

ucu baru mkan jell kelapa buka puasa tadi..tapi belia la ucu..lom pernah buat sendiri..kelapa muda susah dapat.

rahel berkata...

Salam Kak Ucu...cutenye payung kecik dalm gelas tu...tapi yang paling sedap jelly kelapa..menyegarkan..

kasihredha berkata...

alamak...lambat datang
ada lagi ke?
kalau tak dpt jelly
payung kertas tu pun ok gak :))

mama sara nur berkata...

aduh sedapnye...sejukkan tekak ni
balik kg leh try ni sb kelapa free je he he
jelly kelapa tu lum jumpa lg, memang jelly khas ke Ucu...

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...