Pages

Isnin, 19 Disember 2011

Kek Aiskrem lagiiii..



Assalamualaikum wbt.....
Terima kasih yang tak terhingga pada semua kawan-kawan yang sudi melawat dapur ucu ....

Kali ni ucu buatkan kek aiskrem yang ditempah oleh Pn Liya, jiran lama masa ucu duduk kat Pangsapuri Meru Ehsan 6 tahun dulu,  untuk anak-anak kata ibu mithali ini.



Kalau n3 yg lepas, ucu cuma bagi cara-cara macam mana nak buat kek aiskrim ni, dan kali ni ucu bagi resipi untuk buat kek coklat chiffon pulak..


Dan inilah  resipi kek chiffon yang selalu ucu buat ....

Resipi Kek Chiffon Coklat
Sumber : bakingof joy @ucubakery.blogspot.com

Bahan A

  • 30gm  serbuk koko/coklat (larutkan dgn 1/2 cwn air suam)
  • 4 biji kuning telor
  • 100gm gula castor
  • 130gm tepung superfine
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp soda bicarbonate
  • 1tsp esen vanilla
  • 1/4 cawan minyak masak/corn oil

Bahan B

  • 4 biji putih telor
  • 1/2tsp cream of tar tar
  • 65gm gula castor

Cara-cara


  • Panaskan oven 180C dan jangan leser loyang dgn mentega hanya bubuh kertas minyak sahaja.
  • Satukan Bahan A dan pukul hingga kembang  menggunakan high speed
  • Didalam mangkuk lain, puluk Bahan B hingga betul2 kental - high speed
  • Satukan Bahan B ke dalam Bahan A secara kaup balik.
  • Tuang kedalam loyang  dan bakar selama 40minit atau sehingga masak.
  • Apabila sudah masak keluarkan dari oven dan cepat2 telangkupkan kek diatas redai lebih kurang 15 minit baru keluarkan dari loyang tadi.
  • Dan boleh lah dihias.







Semoga Pn Liya dan anak2 gumbira menikmati kek aiskrim ini...

Sekian, wassalam......


p/s entah kenapa hari ni, xde ayat meraban (penat kot...)







36 ulasan:

rATu kEBaYA berkata...

mesti sedap aiskrim nikan.. sejuknyer kalau masuk kat tekak.

Kamalia berkata...

ucu,cntik sungguh kek tuh..hehe..nak buat jugak,tp maybe lps winter kot..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

Uwaaaaa meraung
Cedap Nya cake eskrim akak ni
Sini sejuk nk mkn Mcm x sesuwei plak
Tunggu summer ok kot ngeee

IXORAROXI berkata...

salam UCU..nampak sgt menarik kek tu ya

miloais milo berkata...

iols suka hiasannya...
yummyyyyyyyyyyyy!~

izahdaut berkata...

wahh suke kek aiskrim tapi tak pernah buat sendiri. rasa mcm susah je nak buat. masa melapiskan aiskrim tu dan buttercream tu sempt ke kek tu masih keras lagi kak? haish kena study balik ni. hehehe.. tapi baca sepintas lalu je

Ucu Faridah berkata...

@rATu kEBaYA
cair dimulut sejuk ditekak, kenyang diperut...

Ucu Faridah berkata...

@Kamalia
sabor ye lia...tak lari gunung dikejar...cuba masa nk buat ni kena cepat kalau tidak aiskrim mudah cair...hihihi..

Ucu Faridah berkata...

@☆*♥L@dy @yU♥*☆
sabar ye yang...nanti bila dah habis winter, pulun buat sampai x larat nk makan ...

Ucu Faridah berkata...

@IXORAROXI
harap2 rasanya pun sedap ...

Ucu Faridah berkata...

@miloais milo
nyummmm..nyummm..ucu tolong suapkn dikejauhan...

Ucu Faridah berkata...

@izahdaut
buat ni memang kena cepat2 sbb ucu guna fresh cream, kalau guna b/cream rasanya langsung kurang sikit kot, tapi terpulang pd izah nk guna frosting yg mn satu...

Ucu Faridah berkata...

@izahdaut
lagi satu rujuk kek aiskrim yg ucu pernah buat terdahulu ye..

Liza berkata...

ucuuuuu...nk kek aiskrim jugakkk...geram tolla tgk deko2 kat dapur ucu ni...cantik bangat

kimmie berkata...

kek tu mmg nmpk sgt menyelerakan :)

CT Delima berkata...

As'salam Ucu

bertambah2 kecur lah k.ct kat rumah ni. memang fav kek aiskerim ni. cantik lah Ucu sayang pulak nak makan kalau dapat tu..hehehe

tr kasih berkongsi tips dan cara2nya Ucu :)

cik cek berkata...

Tak nak ke tapaukan tuk kak cek...lama dah tunggu ni...:)

Acik Erna berkata...

ucu..acik tak berani nak cuba buat kek yang berbagai ni..takut tak menjadi..

Antan Bertingkah berkata...

Sedapnya tengok kek tu... teringin nak makan...

puanbee berkata...

tengok je lah dulu huwaaa

Amie berkata...

selamat malam Ucu... murah rezeki Ucu kongsi buat kek ais krim dengan kawan-kawan, dapat pahala sedekah jariah tu.

liemaopurut a.k.a ana berkata...

sedapnye kek eskrem ucu nih...nak sikit...;p

rahel berkata...

canteknya kek ice cream tu...sedap tentunya..masuk list dulu...

Masya berkata...

wahh terliur dibuatnya nampak kek ucu ni....

Ucu Faridah berkata...

@Liza
geram jgn engkau geram..geram2, bermacam ragam..ada yg suka.ada yang duka..(lirik lagu sapa dah x ingat- latif ibrahim kot..)

Ucu Faridah berkata...

@kimmie
selain menyelerakan, kek ini pun mengeyangkan dan menambahkan kolestrol..tpi sekali sekala x pe kot...

Ucu Faridah berkata...

@CT Delima
kalau dapat k.ct...kena ingat orang belakang ye..takut2 nanti dia tunggu tepi simpang...hihi..:)

Ucu Faridah berkata...

@cik cek
jab lagi ucu datang antar kek ni..tp kena balas dgn muffin wilton pulak ye..baru ngam..biar kita sama2 bela lemak2 kat badan ni....hahahah...

Ucu Faridah berkata...

@Acik Erna
buat je acik.. mula2 tu rasa susah jugak, tpi kalau dah biasa main dgn krim Insyaallah menjadi....sedangkan goreng ikan tu lagi bahaya ada minyak panas...ini kan pulak benda sejuk...
kalau x pun x payah dideko pun boleh, masukkan je dlm loyang tapi dlapek dgn plastik, buat mcm tiramisu tu...yg nk mkn pun acik sekeluarga je kan...selamat mencuba acik...

Ucu Faridah berkata...

@Antan Bertingkah
akak kn lg terror buat kek ...mesti kek aiskrim akak lagi sedapppp...

ucu pun teringan nk mkn carrot cake akak yg mengancam tu...

Ucu Faridah berkata...

@puanbee
tengok lama2 sikit puan bee..pasti boleh buat sendiri @ tempah lah kt ucu ni....:)

Ucu Faridah berkata...

@Amie
terim kasih kak amie cayang...sama2lah kita kongsi resipi mana yang kita tahu kan kak....

Ucu Faridah berkata...

@liemaopurut a.k.a ana
cukup ke nak sikit je...ucu rasa mcm x cukup je....hihihi:)

Ucu Faridah berkata...

@rahel
nanti upload pic ye bila dah siap kek tu..pastu pos kat ucu sebelah...x nak sikit..x cukup...:)

Ucu Faridah berkata...

@Masya
simpan air liur tu..sayang tau membazir..hihihi..jom makan aiskrim...

umiyumi berkata...

Salam Ucu, tengok kek ni je berat badan dah naik tau.. menggoda sungguh. cemana la nak diet hehehe

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...