Pages

Jumaat, 9 Disember 2011

Nasi goreng lagi....Nasi Goreng Seefood



Asslamualaikum wbt...
Salam Penghulu hari nan ceria........

Seronoknye esok cuti ...dan harap2 ada ke'jelous'an  dari negeri lain, sebab kitaorang cuti 3 hari..sabtu, ahad n isnin...Isnin ni cuti ganti (ahad) sempena ayahda sambut birthday....(sultan selangor lah..)

Dalam perancangan Insyaallah malam ni ucu gerak balik kampung sebab esok sebelum matahari memancar kami  (ucu n keluarga kakak) akan berkumpul di Teluk Batik, Perak. Abang (Bagan Datuk) n  kakak (Seberang Perak)   akan menyusul jugak. Ini kiranya  semi family day lah, family day yang betul (boleh ke mcm tu..ada semi2..) pada January atau Februari tahun depan... dalam perancangan mungkin destinasi di tuju Melaka...
Pada kawan2 blogger yang biasa kt Melaka...bolehlah bagitahu tempat penginapan yang sesuai@homestay ..al maklumlah rakyat jelata ucu lebih kurang dlm 50 orang kot yg akan joint....

Okey la tutup cerita kat atas tu...Kali ni ucu masak nasik goreng yang ada 'hantu' pulak...nasi goreng seefood....Kalau nak makan kena buat kerja sikit sebab ucu tak kupas habis kulit udang tu dan sotong siap goreng sekor2 jadi masa nak makan kena pandai2 lah ye....


Sepertimana kawan2 yang memang teror masak...ucu pun nak turun kan jugak resipinya ... ehem..ehem...sebenornya  ucu ni teror makan jer...


Resipi Nasi Goreng Seefood
Resipi :ucubakery.blogspot.com


Bahan-Bahan :

  • 3@4 cawan nasi 
  • Udang/sotong - dibersihkan dan digoreng dulu
  • 2 biji bawang besar *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 6 biji cili padi *
  • Sedikit bilis *
  • Sayur kailan - dihiris
  • Garam
  • Perasa (option)
  • 2 sudu besar minyak 


Cara-cara :-

  • Mula-mula kisar atau tumbuk bahan bertanda *
  • Panaskan minyak dan masukkan bahan *
  • Masak sehingga naik bau 
  • Kemudian masukan lah nasi, sayur kailan dan masukkan garam
  • Dan akhir sekali baru masukkan udang dan sotong yang telah digoreng tadi
  • Matikan api dan boleh lah dihidang



Sebelum nak makan kena sediakan dulu pisau, garpu dan sudu...itu kalau nak makan macam kat kedai (mcm kt rmh x bleh buat ..hihihi..). Tapi lebih stim makan dengan tangan je, jimat masa n tenaga...


Selamat bersarapan...
Wassalam........



14 ulasan:

ady berkata...

as-salam ucu
sedapnye nasi goreng..udang tu nmpak sangat menggoda..

Masya berkata...

wahh.. mengodanya tgk udang dgn sotong tu.... telan air liur jerlah tgk gambar ni... ;p

Sally Rashid berkata...

tak menahan tengok udang tu

Amie berkata...

uwaaaaa..... Ucu dah borong segala udang & sotong bulat2 masuk dalam pinggan nasi goreng seaood dia...cukup lengkap dah ni Uc dengan sayur kailannya sekali... nak minta pun dah sedar diri sebab tahu mesti dah licin!

bestnya ada program semi-family...eratkan hubungan kekeluargaan tu Ucu!

Syimama berkata...

Ucu..tang aksesories tu yang tak tahan. menggoda habis.

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum akak...
sedaaapnya ada nasi goreng ler kat dapur akak... terliur tgk nie...

Mieza berkata...

mmg cemburu sgt org selangor dapat long weekend..waaaa nak kongsi sultan gak boleh tak hehehe

ucu..mieza tgh lapar ni..datang nak makan nasi goreng ucu..suka kalau seafood tu banyakkan udang dan isi ketam..perghhh sedap je gout bermaharaja lela..hahaha pedulikan..hhahha

kasihredha berkata...

udang tu posing cantik je
membuatku tergoda

Ketuhar Panas Yatie berkata...

Tengah lapar ni Ucu . terliur tengok tang udang dan sotong tu ... tergolek2.

rahel berkata...

Selamat malam Kak Ucu..singgah skejap tengok nasi goreng seafod..memang sedap nasi goreng ni..tengok ada sotong..ada udang...ummm dapnye..

rATu kEBaYA berkata...

Sedapnya ucu... Petang2 rasa lapar pulak.

aZuMaya berkata...

salam...belum dinner lah kak ucu .... mintak sepinggan,..aaaaah hadooo...hehehehhehehe

kakyong berkata...

meriahnya nasi goreng seafood tu.. kalo tak kenyang juga tak tau la..

Tanpa Nama berkata...

Salam,...meriahnye nasi goreng yg dibuat....mmg tertawan.

just nak bg info sedikit...
kalau nak dptkan apartment yg sesuai utk family yg besar leh ke Garden City Apartment....tptnye pun x jauh dr bdr melaka...kira masih di bdr hilir lg...just 10 minit dah sampai ke DATARAN PAHLAWAN...senang nak excess ke tpt2 menarik yg lelain...

just utk kongsi info sj.

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...