Pages

Selasa, 26 Julai 2011

Tomyam Putih Suci & Polkadot Pn Khadijah.

Assalamualaikum...
Hari ni kita makan tomyam putih pulak ye...kalau sebelum ni ucu selalu masak yang warna merah..(pakai yang segera punya..) tapi kali ni original punya.
Resipi ni ucu dapat dari anak buah (anak saudara punya isteri), Habibah.
Habibah ni ada restroran sendiri di Segamat, tapi ucu lupa pulak nak tanya ape nama restoran tu...(muda lagi kalau x silap umur pun belum lagi sampai 30an) dan ini salah satu menu utama.




Pada kengkawan yang nak cuba2 buat tomyam putih ni boleh lah tengok resipi  kat bawah ni...Tapi bagi yang tersangat teror n power buat tomyam dengan cara ni..bolehlah komen, mana yang kurang, mana yang terlebih, sbb ini adalah masakan pertama ucu.

Resepi : Ucu Bakery
TOMYAM PUTIH SUCI

Bahan-bahan,
Daging ayam - dipotong kecil@ potong tomyam (agak2 makan utk satu keluarga kecil)
4 ulas bawang putih - ditumbuk@ dicincang halus
4 biji bawan besar - dipotong bulat
1 inci lengkuas - diketuk
5 batang serai - diketuk
7@8 helai daun limau purut
2 sudu besar sos ikan
Air limau kastur/limau nipis
3/4 cawan santan@susu cair
Cili padi
Garam
Kobis bunga
Lobak
1 liter air

Cara-cara,
tumis bawang putih yang telah ditumbuk
Masukkan serai 
Kemudian masukkan air biar sampai mendidih baru masukkan daging ayam
Masukkan daun limau purut
Masukkan sos ikan 
Masukkan 3/4 cawan santan - dikacau selalu
Masukkan garam
Apabila daging sudah betul2 masak baru masukkan sayur (kobis bunga + lobak)
Agak2 tomyam ni dah masak matikan api
Barulah bubuh air perahan limau 
** tujuan masukkan air limau ni lambat supaya masam tomyam tetap segar.

Apalagi jom makan...



PART II - Apam Polkadot Pn Khadijah

Entry yang kt bawah ni pulak sebenarnya minggu lepas punya... (17/7/2011) order dari Pn Khadijah, kawan satu tempat kerja Pak Su. Masa order tu Pn. khatijah  ni cuma cakap tolong buatkan 1,100 biji bagi pada semua kawan2 kat department.


Rupa2nya untuk celebrate birthday n anniversary (pak su lupa lak nak tanya yg ke berapa tahun..),dapat tahu tu pun bila dah sampai kt tempat kerja.

Ape2 pun ucu bakery doakan semoga Pn Khadijah n Suami dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur, dikekalkan jodoh hingga keakhir hayat dan dipermudahkan segala urusan di dunia n akhirat, AMIN YA RABBAL ALAMIN...

WASSALAM

7 ulasan:

miloais berkata...

oeberet iols tom yam ni
nak plak kalo a bit masam dan pedas
makan ngan nasik + telur dadar
perghhhhhhh!~

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

sedapnye ucu..
selalu lily buat yg mmg siap pakai perencah..tak pernah lg cuba tomyam putih..Thx ucu for shring this menu..ada masa nnt lily nk cuba..hubby mmg suka mkn tomyam.. ^_^

kasihredha berkata...

akak tak pernah lagi buat tomyam putih...
putih sebab tak letak tomyam paste ye ucu?

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek berkata...

Salam Ucu Kita datang dan follow.Nanti kink kita juga ya.Esok esok kita jenguk lagi dapur ucu.

GreenJade berkata...

wahh meleleh ni ucu. tak kira tomyam merah ke putih ke sume saye suke...

cik cek berkata...

Ucu...fav kak cek ..kalau tomyam putih ni...dapat hirup kuahnya ..slurp..slurp...sedapnya...
byknya tempahan apam...rezeki jgn kita tolakkan...:)

ijoks2009 berkata...

memang sedap menjilat sudu :)

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...