Pages

Sabtu, 2 Julai 2011

Rock & Maggie

Assalamualaikum wbt....selamat berhujung minggu semua kawan-kawanku....Hari ni sabtu, mesti banyak plan...pasti ada yang nak pi shopping (al maklumlah awal bulan), ada yang nak pi kenduri kahwin tu selamat gantung periuk (takyah masak tengahari le jawapnye), atau pun pegi main layang-layang macam kawan bloger kita tu, lily n qis....
 dan pada yang sangat2 rajin mencuba resipi baru....ucu ucapkan selamat membaking....


Malam tadi....ucu masak paling special, walaupun penyakit 'M' ni datang....maggie kari  n jus rock melon....
Sesekali makan maggie ni sedap jugak..
Walaupun hanya sekadar maggie sahaja tapi bukan yang jenis rendam pastu bubuh ajer perencah....ini maggie  ada aksessories.


Ini cara dan bahan2 masakan; (untuk 1 bungkus)
  1. 1 bungkus maggie
  2. 3 ulas bawang putih - ditumbuk/dipukul dgn parang (macam kt kedai) *
  3. 1 biji bawang besar
  4. sedikit daging ayam
  5. 1 biji telor
  6. sawi - ikut citarasa
  7. cili padi - dihiris
  8. brokoli ikut citarasa
  9. sedikit minyak utk menumis
cara masak;
  1. tumis bahan bertanda *
  2. bubuh perencah
  3. masukkan air
  4. bila sudah mendidih baru masukkan daging ayam
  5. masukkan juga sawi/brokoli/bawang besar
  6. akhir sekali baru masukkan telor (macam kt gambar tu)
  7. dah siap...
**malam tadi ucu masak 4 bungkus jadi pandai2 lah ejasnye kalau nak masak banyak.



Balance rock melon hari tu ucu blander buat air...maka jadilah rock melon jus...
cara buatnye sangat simple n mudah....cuma perlu rock melon/gula/air/sedikit air terus bland...
Ucu buat air sikit jer...yang banyak buahnye...masyallah sedapppppnye..... 
sekali teguk sejuk menjalar ke tekak......



Maggie + jus rock melon...memang berbaloi2..kenyang sama macam makan nasi....jadi pada sesiapa yang ada penyakit 'm' ni boleh la cilok ucu punya resipi ni....mana lah tau kot2 ada yang masih tak tau macam mana nak masak maggie ni....terutama yang bujang2 tu....dan untuk anak buah ucu Ira yg kt mesir tu...

Masa ucu buat entry ni ucu tengah bakar red velvet cake....sapa2 yang nak minta sepotong jemputlah datang ke dapur ucu...bukan sekarang tapi esok...huhuhu....selamat berhujung minggu dengan keluarga tercinta....Wassalam.




15 ulasan:

Pali berkata...

kak ucu, rumah bujang zaman sekarang mana ade dapur...sbb tu rendam aje

Ida,Japan berkata...

lama tak mkn maggie...tgk ucu tayang maggie dan jus tu , aedhh...leleh air liur ni, maggie ada, cuma time terdesak jer baru msk

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

hehe..hari ktorg x p main layang2..duk lepak kat rumah jer..blajar buat apam polkadot.. hehe.. :D

Wah..nampak sedap plak maggie tu masak mcm tu..blh cuba buat gak nnt ni.. :)

kasihredha berkata...

nak nak kek velvet tu...huhu
tak sabar nak tunggu esok

kat rumah ni, akak sorang je tak makan meggi.
Jus melon tu akak sukeee... :)

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

nak masak Maggie skunk! heheh

fazreen azreen berkata...

waaa!!!!
sdap nyer maggie tu....
trliur tau!
buatkan utk sye jgk eak!
hehehe

Ucu Faridah berkata...

pali..jgn tunggu lama2..resipi dah depan mata..boleh lah beli dapur, jgn lupa tong gas sekali...

kayrul-shah berkata...

salam kenal kak....terliur tengok maggie tue...kayrul pun kalau nak makan maggie mesti buat macam cara akak gak...baru la puas makan dan berbaloi-baloi la

Ucu Faridah berkata...

salam ida Japan...
ucu masak maggie ni pun sbb penyakit m dah dtg....hehe..

Ucu Faridah berkata...

salam lily...
tahniah dah pandai buat apam polkadot..mesti qis cuka, lepas ni buat design ladybird pulak..tp agak leceh sikitlah..

Ucu Faridah berkata...

Kak k/redha..
ucu dah potongkan sepotong utk akak.siap ada melberry fresh lagi...selamat menjamu..

Ucu Faridah berkata...

nu hawa,
selamat memasak ...masak jgn lama2 nanti kembang dah tak sedap...

Ucu Faridah berkata...

fazreen azreen..
nanti kalau ucu masak lagi..ucu ajak fazreen dtg dapur ucu tolong potong cili ye..

Ucu Faridah berkata...

kayrull...betul tu kayrull..pasni kita buat maggie goreng mamak pulak...(jgn beli maggie yg mamak masak suda..tak mau..tak mau..)

unnie berkata...

wah ucu..bestnya..biasanya saya wat megi goreng jek..kalau kuah2 ni still guna perencah original megi tu gak..huhu

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...