Pages

Khamis, 19 Mei 2011

Jagung

Bubur jagung ni antara bubur yang ucu suka... jagung baki hari tu (bbq) ....jagung ni dibawa khas dari kampung dan ditanam oleh abang ucu (abang Pidin@ Bidin) yang rajin bercucuk tanam..tanamlah ape sahaje pasti menjadi hasil ...cantik kan jagung ni.... 
  
 Ini lah hasil bubur jagung yang dah siap dimasak;


RESEPI BUBUR JAGUNG

Bahan
1-Jagung 10 tongkol
2-Gula ikut citarasa
3- Santan Kara 1 kotak
4- Daun pandan 2 helai
5- Sagu ikut citarasa

Cara memasak :-
1. JaGung yg telah dibuang kulit dan dihiris 
2. Rebus dahulu selama 5-10 minit - utk melembutkan jagung
3. Kemudian baru masukan santan pekat - 1 kotak santan kara
4. Masukkan gula - ikut citarasa sendiri 
5. Masukkan juga 2 helai daun pandan- bagi beraroma pandan
6. Sedikit Sagu 
7. Secubit garam

4 ulasan:

fadhdeela berkata...

bubur jagung!!! sedapnyer fav kita :)

Ucu Faridah berkata...

eiye ke...wa...tak sia2 ucu masak ...jemput makan..hehe

Jana Maduu berkata...

waah...sedapnyer tgk bubur tu, terase berkrim nyer..=)

hadijahmisran berkata...

Sedapnyer senang je rupanya..tq

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...