Assalamualaikum wbt....dah minum petang ke...? kalau rasa2 nak nak buat rojak untuk petang ni...sempat lagi ni (bagi yang tak bekerja la...yer)
Okey...kita tutup bab rojak pagi tadi...Ini pulak ceritera hidangan anak-anak tengahari tadi...sepertimana yang ucu bagi tau...Pak Su boleh uruskan dari a - z....ini lah buktinye... (sebenarnya ucu pun terkejut jugak macamana ada udang gertak ni ...sbb yang ada kat rumah cuma ayam + kailan aje...). Al kisahnya masa Pak Su pegi kedai cari minyak masak...kat kedai tu ada jual udang ni...
Ini lah rupe udang gertak yang belum digoreng... |
Kalau beli kat pasar basah (Sekinchan, Selangor yer..kat tempat lain pun ada jugak kot...) udang ni ada yang dah siap disiang@buang kulit...tinggal masak ajer...tapi tak bestlah sebab udang ni kalau digoreng kunyit garing-garing macam tu ajer sungguh rangup dan aromanye harum semerbak...
RESEPI UDANG GERTAK @ LIPAN GORENG
Bahan
1-Udabg gertak
2-Kunyit serbuk
3-Garam
4-Minyak
Cara
1-Basuh udang gertak sampai bersih .
2-Gaul dengan kunyit dan garam
3-Panaskan minyak
5-Goreng sehingga masak.
Ini yang dah digoreng...cantik tak kalor dia...? |
Ini pulak sayur kailan...Pak Su masak kailan ikan masin.....
Disertakan sekali dengan ayam goreng kunyit bersama cili padi dihias dengan tomato....(kreatif jugak ropenye Pak Su ni..)
Jadi ini lah menu tengahari tadi yang dimasak oleh Pak Su.....terliur tak...? harap-harap ada lah lagi yer bila ibu sampai rumah nanti...
Nampak gayanya tinggal 2 minit lagi kt office ni ...boleh la buat-buat ape yang patut, kemas2 kan handbag dan tepat jer jam 5.10 ptg, akan ku shut downkan system ni... sebelum dishutdown system ni...Sebelum hidupkan enjin kereta bacalah bismillahirahmanirahim dan bacalah doa naik kenderaan...semoga selamat dalam perjalanan....wassalam..
11 ulasan:
terliur tengok makanan
adoiii telan air liur tengok udang tu...sure best sebab isi banayak :)
Jai...dah pernah makan udang tu ke ?
Dah lama tak makan udang lipan ni. First time makan bulan 1 aritu. Sedap! ralit duk korek2 isi dia mcm mkn ketam. ooo, kat pasar sekinchan ada jual ek, nak cari la lps ni, suka sangat!
ermm...sedapnya nampak...tak pernah pulak rasa udang gertak tu...
The prawns looks so crunchy, think can eat with the skin also.
bestnya kalau dapat makan
Mj...Beli kat pasar tu basuh , gaul ngan kunyit dan garam pastu goreng ,....sedapppp
udang ni kalau kat sabah..mahal gila tapi yang fress lah sea food reatoran
tumiskan bawang putih, masukkan udang kering yg ditumbuk,kacau sampai naik bau, then masukkan udang gertak yg telah dagaul dgn garam dan kunyit...kacau sebentar, perasakan n tutup kuali...biar masak 5-8 minit, then tambahkan bawang besar yg dihiris, cili kering n daun kari...kacau sebentar, tutup api , hidang n walllaahhhh........
terliur tengahari za.. :)
Catat Ulasan