Pages

Khamis, 26 Mei 2011

Puding Kastad Koko

Assalamualaikum....harap-harap hari ni semuanye sihat-sihat nye....hari khamis, maksudnya tinggal esok aje lagi kerja....pastu sabtu...cuti...yeh..yeh...bolehlah rehat2 ke... baking mana-mana yang belum dicuba...(tapi ini  angan-angan  hari khamis..harap2 sabtu ni ada mood la...). 

Malam tadi betul-betul menguji keimananku....mana nak hantar n ambik along tuisyen...mana nak baking n deko kek tempahan (jiran sebelah)...pastu pulak...akid (yg bongsu) bagi surat...kat dalam surat tu menyatakan Jamuah Hari Guru Untuk Taski ABIM Al Firdaus, .....maksudnye kena bawa makananlah....akid minta dibuatkan kek jugak.......tapi ucu buatkan ajer Puding Kastad (sebab barang-barang semua dah ada) tapi akid tak nak....puas jugak lah pujuk dengan madah berhelahku.... akhirnye dengan senyuman paling manis akid bawa puding tu ke taski....terima kasih anak ibu......



Seronok buat puding ni sebab sangat senang dan tak perlu banyak masa........Ucu ni mana pandai buat puding-puding ....jadi ucu ikut resipi dari MielaMonT@myresipi.com..(kreadit utk miela).

Bahan-bahan 
  • Bahan A:
  • 1 liter air
  • 25g Agar² (satu peket Agar² kering cap burung Layang²)
  • 1 cawan Gula (boleh kurangkan jika tak nak terlalu manis)
  • Bahan B:
  • 1 biji telur
  • 1 Tin Susu Ideal
  • 750-850ml air (kalo suka lembut, bole tambahkan air lebih sikit max 1 litre, nanti jadi lembut sangat susah nak kuarkan dari acuan)
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 2-3 titik esen vanila
  • Bahan C:
  • 4 Sudu Besar Serbuk Koko Van Houten

Cara-cara

  1. Cuci agar² dan masak bersama air. Masak diatas api sederhana. Bila cair agar² masukkan gula. Masak lagi sampai gula cair...
  2. Masukkan bahan² B dalam satu mangkuk dan kacau sebati.
  3. Selepas bahan A tadi dan mendidih, kecilkan api dan masukkan Bahan B tadi.
  4. Kacau sampai mendidih. Tapi jangan mendidih terlalu lama.. nanti berketul...
  5. Asingkan sebahagian dan sebahagian lagi ditambah serbuk koko...
  6. Kacau sehingga larut/ sebati
  7. Tuang kedalam acuan (Sila tapis supaya tekstur agar² lebih halus). Untuk mendapatkan marble, tuangkan adunan coklat dan apabila agak membeku, tuangkan adunan kuning tadi untuk mendapatkan corak yang berbeza.


Akhir kalam...selamat makan tengahari....makan dengan tenang...dan jangan ikut nafsu...mulakan dengan bismillahirrahmanirahim dan diakhiri dengan alhamdulilah.........selamat menjamu....nak desert try2 la buat macam yang kat gambar ni....

9 ulasan:

greenmummy berkata...

teringin pulak tgk puding ni... nti nak buatlah.. nyum3x

Kakzakie berkata...

Semalam petang kakak balik kerja singgah pasar malam beli puding ini. Tapi dia potong rectangle. 3 seringgit. Sedap... tak sempat masuk fridge dah ngap...

Ucu Faridah berkata...

k.green...buatlah tak rugi...sebab budak2 pun suka...

Ucu Faridah berkata...

kakzakie...kali ni kalau akak buat mesti sempat masuk fridge..nyammm...nyammm

Nava.K berkata...

Lovely contrasting and combination of colors.

Nenek Fasola berkata...

sdapnye tgok..

jemput singgah blog nenek http://penglipurlarafasola.blogspot.com kalau nk follow pun buleh! hehe ;D

Ucu Faridah berkata...

Nava.K Thanks

Amie berkata...

assalamualaikum ucu,
anak2 kak amie suka sgt makan puding,apalagi kalau puding macam yg ucu buat... cuti sekolah nanti nak tingkatkan kemahiran masak2...

GBSM berkata...

salam
cantek bekas acuan puding ni.. emmm beli kat mana ea..:)

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...