Pages

Isnin, 30 Mei 2011

Lauk Bajet

Assalamualaikum..kawan-kawan.....hari ni minggu pertama cuti sekolah, mesti kaum ibu yg kat rumah ni sibuk memenuhi permintaan anak2 ..... maksudnye  belum lagi tengahari dah tanya  menu ape  (yg kuat makanlah ye...) ada pulak yang tanya  kat mana nak pegi bercuti...(sbb nanti masa bukak sekolah boleh story  kt kengkawan..) Fening2....mana yang ada bajet lebih tu boleh la bawak anak-anak pi makan angin.... mana yang bajet ciput tu....bawak pi berkelah kt pantai ke, kawasan air terjun ke, .... pun dah cukup seronok buat anak-anak dan kita boleh bawak bekalan dari rumah lagi ...ha ini dipanggil percutian bajet....sebab cuma sehari aje...

Semalam ucu bawak jugak anak-anak pi Pantai Remis Jeram, saje-saje je sbb  dah lama tak ke sana (x bawak bekalan pun)...mak aii ramainye orang....orang niaga pun makin ramai...macam kat pasar ajer .....walaupun air pantainye hitam n tak boleh mandi...tapi orang tetap ramai ..... especially hari ahad...nak cari parking pun susah.....

jom kita main teka-teki....ini bunga ape..? (cantikkan....)


Berbalik pada kisah bajet, hari ni ucu masak bajet jugak....(hujung bulan beb...) ayam masak paprik...lauk 2 in 1...ada ayam ada sayur dalam satu kuali...satu kali jugak masakk... untuk anak-anak yang  kt rumah....


Ucu tau setakat masak paprik ini apala sangat bagi kaum ibu yang memang teror masak...tapi ucu peduli ape...sapa-sapa yang tak ade idea nak masak tengahari ni..marilah masak lauk bajet ni...

RESEPI PAPRIK AYAM
Bahan
  1. 1/2 ekor ayam mestilah dipotong dan dibasuh bersih2 
  2. Bawang merah  - 6 ulas (dikisar) *
  3. Bawang putih    - 3 ulas (dikisar)*
  4. Bawang besar    - 3 bijik (di potong bulat)
  5. kiub ikan bilis (kalau x de pakai ikan bilis pun boleh - dikisar)*
  6. 2 sdb - pati air ikan (x bubuh pun x ape)
  7. 3 sdb - sos tiram #
  8. 3 @ 4 sdb - cili kisar#
  9. 3 @ 4 batang serai #
  10. 5@ 6 helai daun limau purut
  11. Cili padi - ikut selera masing2
  12. Carot - potong ikut citarase
  13. Bunga kobis 
  14. Asam gelugor
  15. Garam 

Cara masak 
  • Tumis bahan bertanda *
  • Apabila bahan * dah masak baru masukan bahan #
  • Kemudian masukkan ayam
  • Masukkan jugak daun limau purut (dicarit2)
  • Masukkan pati air ikan + garam + asam gelugor
  • Apabila ayam agak2 nak empok...baru masukkan corat + b/kobis tadi...
  • Tunggu sehingga mendidih beberapa kali....dan dah boleh dihidang.

Dihidangkan dengan telor dadar....Senangkan masak bajet ni...tak payah pening2..........jom mamam...







10 ulasan:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

sesekali memang kena budget....

Kakzakie berkata...

Ucu... kakak bawa bekal kat ofis. Jarang kakak membeli di luar. Bajet setiap hari. Kakak kadang-kadang masak bubur dlm ofis tau. Bajet kan....

Paprik pun nampak bajet tapi kalau ikut lebih kurang sama juga. Sedap.... kakak nak pergi makanlah sekarang.

Ucu Faridah berkata...

salam nazrah...memang betul tu..

Ucu Faridah berkata...

kak zakie....hari ni akak bawak lauk ape...

ainnoraini berkata...

saye puasa hari ini..
so jimat duit tak payah beli makanan...

Ucu Faridah berkata...

ainnoraini alhamdulillah....

Amie berkata...

ucu,
kak amie nak teka... tu di atas tu bunga belimbing, betul tak?

MOH KEMBARA berkata...

Assalamualaikum Yong Ucu, pe kabor. Balas ziarah, tima kasih datang ke blog kembara akak. Waah rajin dan suka memasak ya. Samalah kita, tapi akak lazimnya masak sorang, utk diri sendiri! Nanti nak amik tips masakan dari blog Yong ni.

Ucu Faridah berkata...

k.amie..sori la lambat reply...ini kena bagi award ni...hehe...

Ucu Faridah berkata...

waalaikummussalam....same la kita, tapi main try n error je utk semua masakan yg jarang2 dimasak...kalau jadi alhamdulillah kalau x jadi pun alhamdullilah...cuba lagi...

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...