Pages

Selasa, 26 Mac 2013

Kek Pandan Kukus



Assalamualaikum wbt.........

Minggu lepas ucu terai2 lah godek2 resepi kt internet cari kudap2 utk minum petang yang senang dibuat dan menjimatkan masa....
Cari punya cari dari satu dapur ke satu dapur akhirnya ucu terjumpa satu resepi yang mudah dan senang, yg pasti sedapppp ditekak kami sekeluarga.

Inilah dia kek pandan kukus dari dapur Pn Noni (safar-khaadeem) yang merupakan resepi asal dari bondanya sendiri. Menurut Pn Noni kek ni tak perlu guna butter/minyak.



Untuk rujukan kawan2 ucu dah kopipes kan resepinye kat bawah ni...



Resepi Kek Pandan Kukus
Sumber : safar-khaadeem /ucubakery

Bahan:
6 biji putih telur
2 cawan gula halus
6 biji kuning telur
1 cawan pati santan
1 cawan air daun pandan - perahan 6 helai daun pandan yang besar

Bahan diayak:
4 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bicarbonate soda

Cara membuatnya:
  1. Pukul putih telur bersama gula halus sehingga betul2 kembang, masukkan kuning telur dan pukul lagi.
  2. Masukkan santan dan sari pandan, kacau rata.
  3. Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit2 sampai habis sambil dikacau perlahan2 sehingga sebati.
  4. Masukkan dalam loyang yang sesuai yang dilapik dengan kertas minyak terlebih dahulu.
  5. Pastikan air kukusan mendidih dahulu ketika meletakkan adunan kek untuk dikukus.
  6. Kukus menggunakan api sederhana lebih kurang 45 minit atau sehingga betul2 masak.




 Tapi ucu buat 1/2 adunan jer, sebab masa nak buat tu tengok2 telur  cukup-cukup ada 3 bijik jer, Alhamdullilah menjadi bagai dikata oleh empunya resepi ni....terima kasih Pn Noni.

Ok lah yer ucu jalan dulu....bai..bai..

Wassalam.






17 ulasan:

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam ucu..
mmg nampak sedap & lembut je kek tu kan... jarang terjumpa dgn kek jenis kukus kecuali kek coklat.. boleh simpan dulu resepi ni.. kalau rajin boleh cuba nnt.. t.kasih ucu berkongsi ye..

Mama Ann berkata...

sedap nya..bila la mama nak merasa kek ucu ni..nampak mengancam sangat..cantik....

umiyumi berkata...

Salam Ucu,
Amboi sedapnya.. umi mmg suka segala jenis kek pandan ni. mmg fevret! :)

nurdani berkata...

nampak cantik dan nampak tak mudah hancur bila dipotong. nak cuba jugaklah sebab mak suka makan kek macam ni

laskar pelangi berkata...

suka sangat kek ni.nanti ada masa free,nak try buat lah kek ni:)

Ct NoArizah Aris berkata...

Salam ucu...lama sgt dah tak buat kek..tepung kek pun dh nak xpired dah...pinjam vitamin R ucu tu boleh ?? :)

adda syuhada berkata...

As'salam nampak sedap kek pandan kukus nih..

Hafizah Mohamad berkata...

Salam Ucu...sedapnyer tgk kek pandan ni...nampak gebuss ja...kena plak ngan teh o panas2...(sbb fiza x minum nescafe)...mmg sedapppp....

Hafizah Mohamad berkata...

Salam Ucu...sedapnyer tgk kek pandan ni...nampak gebuss ja...kena plak ngan teh o panas2...(sbb fiza x minum nescafe)...mmg sedapppp....

rahel berkata...

Boleh cuba gak ni...banyak jimat belanja...hehehe..tapi memang Nampak gebuss..

Bbwana adienia berkata...

suka makan kek pandan ni..sedapnyaa

Hapsah Ghani berkata...

Slm... tma ksh resepinya. Da try, sedap sgt cm kst kedai... heheer. Thanks

nazma abyana berkata...

mohon amik resepinya ya...halal ea.tq

Nasita Dollah berkata...

Nampak mcm sedap... Nak kena try ni...

Nasita Dollah berkata...

Nampak mcm sedap... Nak kena try ni...

linda tarmizi berkata...

assalam..sy dh cuba buat kek ni tadi..betul ke bhn kek ni..kek sy jadi bantat..mcm bingka..sblm ni sy prnh buat kek lain ok je..tp tgk kt blog ni rse mcm kena tipu je..better bli di kedai la..

Eta Anieta berkata...

kek jadi bantat n macam bingka.. keras.. dh cuba 2kali, tp still bantat

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...