Pages

Sabtu, 28 Mei 2011

Mee cuti sekolah & apam kek (melawan kata...)

Assalamualaikum..wbt.... selamat minum petang....kali ni ucu malas nak story panjang lebar.....penat pagi tadi belum lagi habis...alkisahnye, pagi tadi tersangatlah lintang pukang..buat kerja last minute... ada  tempahan  c/cuke mini (coklat ganache)  200 biji.....salah sendiri sebab cikgu ni  dah order dari semalam (jumaat) nak ambik jam 10.00pagi.....tapi alhamdulilah settle jugak akhirnye.....

Menu tengahari - menu kedai ajer....jadi petang ni bawak ke malam menu mee goreng budak cuti sekolah (Pak Su kata...) masak ni main campak-campak ajer...pastu siap...hidang ...and ngap....







Ni pulak apam kek .....sebenarnya ucu nak buat apam senyum tapi...tak tahu mana salahnye..... maka jadilah apam kek strawberi (emulco) .... apam ni lembut sangat, cuma dia x nak senyum...walaupun sipembuatnye dah senyum simpul habis ....(tak puas hati lagi ni....jap lagi nak buat lagi....tunggu nye hasilnye...)

Ini lah santapan petang bawak ke malam 2 in 1.....(agak2 ni orang rajin ke orang malas....?)
Selamat minum petang dan makan malam .....

Macam bendera jepun la pulak....

Resipi Apam Jambu;
Bahan2:
2 biji telor
2 cup tepung kek
1/2 cup susu cair
1/2 cup yogurt
1 3/4 cup gula castor (blh dikurangkan)
1 sk ovellate
1 sk esen vanilla
1/2 double action bakingpowder

* campurkan semua bhn2 tu dan pukul sampai betul2 kembang
* pastikan kukusan dah mendidih n bolehla dikukus
* kukus selama 15minit

cubala buat apam kek ni sangat2 gebu...sekali ngap dah lebur....hee..hee...


14 ulasan:

miszlullaby berkata...

Kak ucuuuu..nak resipi apam boleh? COmel sangat tu ;)

Ucu Faridah berkata...

miszlullaby...resipinye mudah jer...
2 biji telor
2 cup tepung kek
1/2 cup susu cair
1/2 cup yogurt
1 3/4 cup gula castor (blh dikurangkan)
1 sk ovellate
1 sk esen vanilla
1/2 double action bakingpowder

* campurkan semua bhn2 tu dan pukul sampai betul2 kembang
* pastikan kukusan dah mendidih n bolehla dikukus

cubala buat apam kek ni sangat2 gebu...sekali ngap dah lebur....hee..hee...

Sheila Shafeareen berkata...

salam menyelerakan napak mee tu...

Ucu Faridah berkata...

Mee kosong je tu untuk santai2 petang

Nur Ede berkata...

Salam Ucu...
Singgah jap dapur ucu nie... ada apam yagurt yer... akak pon udah 2 kali cube buat apam nie.. tapi tak mekar mane pon x tau ler silap kat mane.. rasa2 frust dah nak cube lagi... huhuhu

ainnoraini berkata...

mesti sedapkan apam tu kan ucu...nnpk menarik jer...ade resepi tu...nnt saye nak try la...

Pali berkata...

mee tu nampak sedap....nak try masak, umah takde dapur....boleh try makan aje lah

Hajah Nafisah bt. Haji Md. Noor berkata...

tq singgah blog kita....
kalau nak tempah kek bolh hantar temerloh tak?

Ucu Faridah berkata...

Waalailumussalam...Nur eda...walaupun x mekar tapi rase dia tetap mekar kt tekak...ucu pn dah 2x buat same jer...hehe...he..

Ucu Faridah berkata...

ain...apam tu mmg lembut n gebu...biarpn x nak senyum...hu..hu..

Ucu Faridah berkata...

pali...ape nk risau dapur x de.. dtng jer meru nanti Pak su masakkan satu kuali.. special order...

Ucu Faridah berkata...

Pn hajjah...minta maaf banyak2 ye, tak dapat la rasenya nak memenuhi permintaan Pn Hajjah tu....jauh sangat takut nanti lain jadinye..

Nieza berkata...

sedapnya tgk mee dan apam tu...menyelerakan:)

MamaFaMi berkata...

CONFIRM SEDAP. Mama baru je habis mengukus. Walaupun rupa kuih mama tak secantik Ucu punya, yang penting, rasanya memang sedap. Terima kasih Ucu sebab sudi berkongsi. Nanti mama tepek kat blog, halal ye...

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...