Pages

Rabu, 25 Mei 2011

Rojak (resipi keluarga)


Assalamualaikum wbt.....pagi ni ucu tak snap gambar lunch untuk anak-anak....sebab...hari ni special sikit, Pak Su yang masak...tapi tak tahulah apa yang Pak Su masak...yang ada cuma ayam dan kailan ajer...Ucu tak risau kalau tak masak sebab Pak Su boleh masak & handle semua tu dari a-z  ... ape-ape pun thanks bang....

Kali ni ucu nak bagi satu resipi turun temurun dari sekeluarga kami- Al kisahnye kami sebenarnya dari  orang niaga @ kedai makan n katering ....salah satu makanan yang wajib ada kat kedai (P/Panjang) dari dulu, kini dan selamanye adalah rojak.  Kalau orang penang kata pasembor...kalau kat kedai mamak..orang kata rojak mamak....tapi yang ini nak kata pasembor jauh sekali...nak kata rojak mamak...bahan macam kureng jer n bukan mamak yang masak@ buat...tapi ini buatan anak banjar ....ape-ape pun layan ajer la....
Tak kisahlah orang suka ke tak ke...ucu tempekkan  jugak resipi ni untuk sapa-sapa yang mengidam nak makan rojak buatan sendiri.....


A. Bahan 

  1. Timun dan sengkuang - dihiris halus
  2. Taugel - dicelur
  3. Telor - direbus
  4. Tauhu - digoreng + dipotong dadu
  5. Cucur udang/cekodok udang - of course le digoreng...


B.  Kuah
  1. 1/2 kg kacang tanah - digoreng dengan minyak
  2. Udang kering (2 peket kecil) - digoreng
  3. 1 1/2  sk serbu bilis
  4. 10 - 15 keping roti marie - dikisar
  5. Sos cili - 1 botol (Kalau nak pedas tambahkan sikit cili giling)
  6. Sedikit kicap manis - tujuan untuk menjadikan kuah sedikit hitam
  7. Gula + Garam - ikut citarasa sendiri
Cara masak kuah ;-
  1. Kacang tanah (yg sudah digoreng) - dikisar jgn terlalu halus
  2. Biskut marie - dikisar (tujuan untuk memekatkan kuah)
  3. Anak udang kering (yg sudah digoreng) - dikisar
  4. Sediakan periuk besar
  5. Masukkan kesemua bahan kuah dan masak dengan api yang sederhana....apabila sudah mendidih beberapa kali dan likat itu tandanye dah masak.


Ini lah rojak yang belum disiram dengan kuah....nyam...nyam...ke kruk..kruk...ke...(abaikan jer la labu sayung  tu...)

2 ulasan:

Hafizah Mohamad berkata...

sedapnya akak....husband fiza suka sgt ni...

Ucu Faridah berkata...

assalamualaikum fizah...cubala buat...kuahnya blh tahan lama tapi kena panaskan la..

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...