Pages

Khamis, 30 Jun 2011

ROCK MELON

Assalamualaikum wbt...salam sejahtera..salam penuh kasih sayang...dan salam ceria dipagi khamis  28 Rejab 1432H...bersamaan 30hb Jun 2011(yeh..yeh..dah hujung bulan...) tarikh keramat ni yang selalu ucu tunggu-tunggu tiap bulan....
Bukti beli kt Jabatan Pertanian...Siap ada harga lagi tu...

Hari ni ucu malas masak..dah siap gantung periuk tinggi-tinggi...dapur gas pun dah berkilat kena lap...pinggan mangkuk dah tersusun rapi ditempatnye. Jadi hidangan hari ni hanyalah buah yang Pak Su beli dari Jabatan Pertanian, on the way balik rumah. Ucu sebenarnye selalu jugak makan buah ni, tapi tak sangka namenya agak brutal ...ROCK MELON...


Bentuknye sama macam hanoydew cuma mungkin sebab kulitnye yang agak keras  dan mengerutu sangat-sangat itu maka  diberi nama rock melon oleh pihak Jabatan Pertanian.
Isinye  tersangatlah manis dan harum...


Mari kita jamu mata dengan ROCK MELON ni di bawah ;




Okeylah, ini sahaja laporan untuk hari ini....ape2 pun baca ini pantun 4 kerat sebagai penutup laporan,


hari ni hari khamis
ada kekangkawan yang masak remis...
kalau dah masak jgn bagi habis
ucu tunggu dengan hidung kembang kempis...


nak berpantun lebih-lebih  belum habis lagi berguru dengan Karam Sing Varia..
by..by..

20 ulasan:

CT Delima berkata...

As'salam Ucu

wahhhh! memang sedap buah ni Ucu. sebelum ni hanya panggil kenal buah melon @ kembar melon lah tu rock melon..hihihi. ct memang suka tambah2 lagi kalau buat jus memang nyaman.

Hafizah Mohamad berkata...

nampak mcm tembikai susu jer kak...pernah nampak tapi x pernah makan lagi...ooo..rupanya cam tu...pasni boleh ler beli....=)

kasihredha berkata...

are you ready to rockkk????
fuhhh sure best buat jus melon rock ni....
akak tak leh nak jawap pantun ucu...nanti jadi sajak pulak...hihi

hati2 gantung periuk tinggi2...nanti jatuh kena kepala sakit...hihi

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

salam ucu..

a'ah..nmpk mcm hanoydewkan..lain nama dia..1stime dgr ROCK MELON.. ;)

wah..pandai UCU ni Berpantun.. :D

Maira Anjami berkata...

wah bestnye~~kat Jepun slalu dijual melon mcm ni..mmg sgt sdp dan manis..tp hargenye sangat mahal..x sampai hati nk beli..hehe

Noor berkata...

Ucu....slurp slurp lega tekak jika makan buah nie sedap.

norlie berkata...

sdapnya makan sejuk

Ucu Faridah berkata...

mualaikumussalam ct delima, ada tinggal lagi sbiji ni kt rmh..esok nk try buat jus la pulak...nanti kita minum sama2 yer...

Ucu Faridah berkata...

haizah,
melon ni esklusif sikit...kalau kat tesco @ giant harganye...mak aii boleh tahan mahallah jugak....
tapi skrang ucu dah tau kt mn nak cekau yg murah...kena tunggu Jab.Pertanian buat jualan kt tepi pejabat depa...

Ucu Faridah berkata...

kak kasih....
ok jom kita pi rock n roll muzik...
dah penat kita pi pekena melon jus pulak....
periuk tu kalau jatuh hari ni ada harapan mc esok...hehehe..

Ucu Faridah berkata...

mualaikumussalam...lily,
jgn main2 nama tu menteri pertanian yg bagi, kalau x silap Datuk Sri Muhyiddin Yasin..
ucu saje nk asah bakat terpendam tu pasal pantun pun melalut-lalut...tapi kira okey la kan...

Ucu Faridah berkata...

hai maira amjani...
lama lg ke kt Jepun..?
nanti bila dpt peluang beli sbiji makan dgn hubby berdua jer..tak payah pandang kiri kanan..nanti ada mulut yg berkata " minta sikit boleh?" biar org kata kedekut..yg penting dpt menikmatinye...(jahatkan ucu ni ajar yg bukan2..)

Ucu Faridah berkata...

Noor,
tekak bukan saja kata lega...tapi hati meronta nak lagi...dan lagi...

Ucu Faridah berkata...

norlie...ucu kalau makan tak berapa tahan kalau sejuk sangat...dah tua gigi tak kuat....almaklumlah dah bercucu..

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Ucu..melon nie mmg sedap!!masa g CH aritu beli sebijik jer...dah balik umah nyesal lak beli sikit jer!nk tumpang mkn melon kat sini larrrrr....

Amie berkata...

Assalam Ucu,
anak bongsu kak amie boleh habiskan sebiji makan sendiri... sbb dia suka sangatttt!

Ucu Faridah berkata...

waalakumusalam azatie...
kali ni ucu nk jemput minum pulak...jus melon

Ucu Faridah berkata...

mualakumussalam amie...
hebat betul ank amie ni..ucu kalau dpt habiskan sebiji alamt ada org yg menjeling....sbb rakyat ramai...hehehe

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

best makan waktu sejuk2..hehe

Pali berkata...

rock melon ni tanam kat sini ke kak ucu? tadi saya nampak kat pasar, rock melon australia...tapi bentuknyer bujur mcm betik...

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...