Pages

Isnin, 6 Jun 2011

Mee bola

Assalamualaikum...salam Isnin...minggu ni minggu ke 2 cuti sekolah bermakna tinggal berapa hari lagi dah nak buka sekolah....pada ibu2 yang sibuk kat dapur tu..ni ucu bagi masakan yang simple dan mudah penyediaannye...mee bola...sebenarnye mee sup selop ajer..saje nak bagi gembak....




Mee ni hidangan kami sekeluarga malam sabtu tadi....pada sesiapa yang nak masak mee ni resipi mcm biasa ada kt bawah ni hah...




RESEPI MEE SUP BOLA
 Bahan
  • 1 @ 2 bungkus mee (dicelur)
  • 1/2 kg ayam (ambil dagingnye sahaja)
  • sawi - ikut citara sendiri
  • fish ball 
  • Daun sup
  • 1 inci halia
  • sedikit lada putih/hitam -diblander
  • 2 keping asam gelugor@ asam keping
  • Sup bunjut adabi
  • Bahan tumisan -bawang merah/b.putih/halia/kayu manis/bunga lawang/
  • Air 
Cara
  • Tumis semua bahan tumisan +  bunjut adabi 
  • masukkan air
  • kemudian apabila sudah mendidih baru masukkan ayam
  • Masukkan fish boll (jgn dipotong supaya nampak macam bola)
  • Masukkan sawi + lada putih 
  • Bubuh la garam + perasa (jika ada)
  • Bila dah masak  bolehlah  dihidang...




Ucu kalau masak mee sup ke..bihun sup ke...tak  bubuh kobis dengan taugeh sebab pada ucu kalau bubuh benda alah tu rasenye mcm ada gangguan sikit.....lagi pun ini kan  menu simple....

Oklah ucu stop dulu....Selamat makan tengahari.....

Inilah hidangan kami malam tu....simple kan..

8 ulasan:

Ida,Japan berkata...

sedapp ni...walaupun light jer, ida suka ..lama tak mkn fish ball putih tu..kat Japan tak der cam ni

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

menyelerakan..ada masa nnt blh cuba buat.. :)

mama ainnurzariff berkata...

simple n sedapp tu kak..yummy!!

kasihredha berkata...

tembikai tu menggoda hati..

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Ucu..meriahnya ngan bebola..sedapnya sup camni..

Ucu Faridah berkata...

salam ida...sabor ye..nanti blik m'sia masak byk2...

Ucu Faridah berkata...

salam lily, buat la.. qis pun pasti suka...

Ucu Faridah berkata...

salam mama ainurzariff....kt sana ada jual fish boll x...anak2 pasti suka...

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...