Pages

Selasa, 21 Jun 2011

Kisah 2 mangga ...Alhamdulilah

Selamat petang semua.....petang2 mcm ni agak suri2 dah ada plan nak buat menu ape  ye...utk para2 hubby n anak bila depa balik dr kerja atau sekolah....
Mana yang banyak masa kt rumah tu bolehlah buat pisang goreng ke...cekodok ke...kek pisang coklat mcm izahdaut buat tu ke...(sedapnye lah)....tapi rasenye yang paling sedap n best ...TIDURRRRR kot....tapi itu hanya untuk diriku seorang sahaja ya....
Syukur Alhamdulilah...petang semalam ucu dimurahkan rezeki dengan  pemberian dari insan tersayang....satu dari anak buah ucu, Gjah dan satu lagi dari kawan ku Eja....




Pertama ucu nak tunjukkan buah kuini....buah ni lebih kurang macam bacang (yg orang selalu campur sambal belacan). Buah ni  tak boleh disorok2 @ simpan sebab baunye tersangat la wanginye.... Rasenye jangan cakap lah...peergghhh...manis beb...
Nak bagitahu awal2..pada yang mengidam ucu minta ampun banyak2 sebab upload gambar ni ....




Warnmu mengoda iman ku.......


siap bagi satu tupperware lagi...

Ha....yang ni pulak  dari mangga yang dah dibuat puding.....namanye Puding Mangga....dari kawanku Eja...
yang sememangnye teramat2 rajin mencuba segala resipi yang ada kt internet...boleh dikatakan semua masakan blogger2 dia dah cuba masak. Yang paling best pasal dia ni...apa sahaja yang dimasak  akan pasti sampai ke tekak  ucu....susah nak dapat kawan macam ni....kenyang beb..




Balik-balik dari kerja semalam (Isnin) terus potong, susun dan ambik pic....cantik dan senang jer nak potong (iyelah tak payah susah2 nak buat...org bagi,cakap senang la...kan) Nak resipi...? nanti ucu mintakan ye kengkawan....

Tersangattttl lah mengancam......cantikan ...
Ini sahaja kisah 2 pemberian dari kawan n anak buahku.....selamat minum petang...


21 ulasan:

miloais berkata...

puding mangga tu nampak sedap banget ucu!
iols memang suker makan puding!

slurppppppppp!~

cucu umie berkata...

wah puding magga..ayie xpernah rase lg lol..nak rase juga nie..aishhh

kasihredha berkata...

sedapnya kuini...dah lama tak makan.
Dulu rumah family akak kat kampung ada pokok ni.
Selalu berbuah...manis sangat.
Sekarang pokok tu dah kena tebang...
sedih sgt

AZLITA AZIZ berkata...

sedapnya buah kuini tu... adoiii... kecur liur aje ita memandangnya...

Hafizah Mohamad berkata...

sedapnyer kak...buah kuinini tu kalau fiza makan mau x leh jln esoknyer...ha ha ha sakit urat...=)

Amie berkata...

sakit mata kak amie tgk buah kuini tu...nampaknya di sini belum musim lagi (biasanya kuini dari filipina...) kalau time murah, 30 biji harga 10 hinggit je...

Noor berkata...

mengecurkan air liur lihat buah mangga tu. Buah kuini buat sambal belacan ohhh sedap

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

wah..wah..terliur lily tgk ni ucu.. :D

Syimama berkata...

pagi2 tengok buah kuini ... terkenang nostalgia lampau, lagu indon..antara senikatanya 'BUAH KUINI YA OMAK SEDAP RASANYA, LAGUKU INI YA SAYANG.........tak ingat dah.

Syimama berkata...

ucu..sorry salah penggunaan bahasa 'nostalgia silam' bukan 'lampau' takureheng.

Ucu Faridah berkata...

salam miloais...puding tu kami makan sekeluarga sekali hadap je dah licin...mmg sedap..

Ucu Faridah berkata...

cucu umie...nanti ucu bagi resipi ayie buat ye..mesti baik punye...

Ucu Faridah berkata...

kak kasih...dulu2 kuini ni arwah ayah tanam kt kawasan sawah...buah mmg banyak n yg plg best kuini kt sawah xde berhantu (ulat buah)..tapi kalau kt kpg2 selalunye mesti ada hantu kt dlm...

Ucu Faridah berkata...

salam ita...kesian ita,baru tengok warna dah kecur liur blm lagi baunye...pasti dah tak bolh kata apa2...

Ucu Faridah berkata...

Hafizah...kenapa sampai sakit urat..ini mesti kes makan tak ingat dunia ni....kalau mcm tu makan ambik bau saja..huhuhu...sori gurau je..

Ucu Faridah berkata...

k.amie..biar sakit mata..jgn sakit hati..hehe...akak beli kuini filifina tu byk2 pastu buat jem kuini, dulu2 makcik ucu selalu buat..lepas tu blh la pos ke meru ye..

Ucu Faridah berkata...

Noor..tak tau pulak kuini blh dibuat sambal belacan sbb setahu ucu buah bacang ajer..nak cuba buat la mesti sedap...oh..sambal kuiniku..

Ucu Faridah berkata...

lily...ampun yer..ucu sendiri pn tak tahan tengok kuini kt n3 ni lama2...

Ucu Faridah berkata...

syimama...mak aii..hebat ye menantu banjar ni..siap tulis lirik lagi..same2 terkuriheng @ terjihing (yg ni kena tanya mak mertua yer...)

pRiNCe berkata...

"datang serbu blog ni...:) kalau prince nak bag rm 50,awk nk x?

[ Contest ] Anda Bagi Gambar , Prince Bagi RM50 !!!

http://www.prince91.com/2011/06/contest-anda-bagi-gambar-prince-bagi.html

Nava.K berkata...

delicious it look, I made with two layers of coconut milk and mango.

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...