Pages

Jumaat, 24 Jun 2011

Udang Sri Rampai

Salam ceria...salam penghulu segala hari....salam untuk  cuti esok (horaiiii...). Jam dah menunjukkan 10.40 pagi..ada sapa-sapa nak belanja ucu pagi nie....? lapar la.. belum sempat nak bersarapan...kena siapkan karangan ni dulu (n3 la). Rasa bila dah ber blogging ni  macam dah tersign kontrak la pulak.. ..maksudnye kena hari2 hantar report bagai....pastu mula lah cari idea nak masak ape untuk entry akan datang....


Kali ni hidangan ucu..udang masak sri rampai...best tak nama tu...ala-ala bunga rampai la pulak...Resipi ni original dari arwah mak ucu. Sebab utama ucu panggil macam gini ialah semua bahan2 mentah dihiris sehalus halusnye...cuma bezanya tak de la sampai 7 jenis bunga atau 7 jenis bahan masakan...itu menyiksa diri namanye....Bahan2 nye cukup simple ...
Resepi Udang Sri Rampai
a)  1 kg Udang - saiz L (lgi bagus XL) 
b)  6@7 batang serai - dihiris nipis2
c)  3@5 helai daun kunyit -dihiris nipis2
d)  3@4 ulas bawang merah - dikisar
e)  3 ulas bawang putih - dikisar
f)  2 biji bawang besar - dipotong bulat
g)  1 inci  kunyit hidup - dikisar
h)  sedikit belacan/anak udang kering -dikisar
i)  6@7 biji  cili padi - dihiris
j)  air asam/asam keping
k) garam/perasa

Ulam kacang botol ...agak dah layu juga sebab tak sempat rendam dgn air garam bagi segar terus je disnap....


Cara2nye :-
Tumis bahan2 yang dikisar, tunggu sehingga naik bau
Masukkan bahan yg dihiris nipis tadi...teruskan kacau
Kemudian masukan udang - gaul lagi sehingga mesra
Masukkan garam/perasa/air asam
Tunggu sehingga mendidih( Tak perlu bubuh air..sebab udang ni akan mengeluarkan air dgn sendirinya)
Dah boleh dihidang....
Senangkan masak udang sri rampai ni....


Ulam dgn air asam ngam ke...rasa janggal la pulak kan....sebanarnya air asam tu untuk ikan goreng yang sedang  digoreng...dek kerana excited nak ambik gambar sampai terlupa ikan dikuali.....nasib baik tak hangit....
Ok la ucu stop dulu yer....kalau rajin petang nanti ucu tunjuk entry yg lain pulak....wassalam.

13 ulasan:

miloais berkata...

baru pukul 11 pagi..
iols dah kelaparan tengok gambo udang ramapi tu!

emmmm.... kalo tukar udang ngan daging bleh tak???
kat umah jarang dah udang bagai ni... my son alergik!

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

menyelerakan...kalu udang masak ape pun awe mmg makan

Kakzakie berkata...

Hidangan membuka selera. Kalau boleh cungkil gambar udang itu dan boleh kakak rasa, kakak dah cungkil monitor kakak nie:)

Amie berkata...

ucu,
nasib baik baca tajuk 2 kali... ingatkan udang bunga rampai... batutlah takde hirisan daun pandan dlm bahan tu.... heheheh salam Jumaat & happy cooking.

Hafizah Mohamad berkata...

sedapnyer kak...ulam kacang botol tu kalau cicah sambal blacan mmg sodap ni...udang tu pun sodap...isk lapo la pulak...=)

zmah berkata...

Hidangan lengkap membuka selera.

KM7 berkata...

ok....sudah link blog ni dlm coretan pengembara 1..harap dpt link kan blog KM7 dlm blog ni juga.TQ

Ucu Faridah berkata...

KEPADA SEMUA KENGKAWAN...SORI LAMBAT REPLY, SBB TERSANGAT BUSY..

Salam m/ais.....
rasenya boleh kot pakai daging tapi kena masakkan dulu daging tu lama2 sbb dagingkn lambat empuk...baru bubuh bumbunye (bahan kirisan...)


salam hawa...
ucu pulak paling tak tahan udang bakar...perrgghhh barunye menyengat hidung..tapi kena makan masa panas2 baru terasa kemanisannye...

Assalmualaikum wbt...
K/Zakie ni...mmg tau buat ucu terperanjat jer..siap nk cungkil2 lagi..takut terlajak cungkil tinggal daun kunyit ajer..malu eden...

Ucu Faridah berkata...

salam k.Amie..saje2 je nak buat gimic..sabtu tadi tak membaking pun cuma berkebun ajer..

Hapizah...
ucu pn sama kalau bab makan ni xder yg x sedap..semuanye sooodapp2 belaka...jom makan..tpi bkn makan udang...kita mkn angin je yer...hehehe gurau2 dipg isnin...

zmah...
hidangan ni ala2 dah lengkap tp masih jugak kureng...sbb tak de sambal belacan. tq

KM7...
TQ kita same2 mengembara yer...

Razil Tahir berkata...

tgk jer dah lapar..........hu........

Alisya berkata...

kecur liur..sedapnye...

Yaati Nor berkata...

nampak sedapnya udang nie..harus dicuba nie..

Ayu berkata...

Assalam Ucu,
minta izin ambil recipe udang ni ya..dah dicuba memang sedap sangat..terimaksih ya ucu..

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...