Pages

Selasa, 28 Jun 2011

La-la @ Remis sambal

Assalamualaikum wbt...sihat ke semua kawan-kawan...Pagi tadi sampai office lewat sikit sebab pegi mengadap cikgu sek.rendah (sign report card) untuk anak dara ucu yang sorang ni (anis)...result alhamdulilah....
Para surirumah yang teramat aktif berblog  yang kt rumah tu dah ke pasar basah ke belum....jangan lambat2 nanti sempat matahari terpacak, hitam la pulak kulit yang putih gebuz tu...dan bila sampai kat pasar pulak, kebanyakkan ikan mesti yang dah tinggal mata sebelah, badannye dah lembik, perut dah ada yang pecah....last2 pi kedai beli ikan paling mahal...Ikan didalam ayam diluar..apakah dia..? kita main teka teki sikit noo...

Apelah ucu ni kan asyik mengomel ajer...sekarang ucu nak tunjukkan masakan sambal lala (ala2 rampai la jugak). Sambal ni lebih kurang sama je dengan sambal yang lain..ada bawang...ada cili..TAPI yang membezakannye cuba pakai cili besar warna hijau...
Jari jemariku yang halus mulus ni macam gatai je nak tukar  tajuk macam gini...lala sambal ala2 rampai...tapi bila teringat ada orang tercari2 daun pandan susah lah pulak(k.Amie la tu...nanti dia..)
Kali ni ucu beli kat pasar malam lala yang dah tersedia berkopek...jadi tinggal masak ajer. Ini resepi n cara2 nak masak. Cara2 nak makan ucu tak payah tunjuk sebab masing2 dah arif sejak dari dalam perut ibu lagi kan....
Bahan2nye
  1. Lala yg telah siap dikopek
  2. 7 tangkai Cili besar (hijau) - dihiris
  3. 3 ulas bawang merah - dikisar
  4. 3 ulas bawang putih - dikisar
  5. 2 @ 3 biji bawang besar - di potong bulat2
  6. Sedikit cili padi - utk memedaskan
  7. Sedikit belacan/ anak udang - dikisar bersama bahan diatas
  8. Air asam/air limau/asam keping (gelugor)
 Cara2 ;-
  1. Tumis semua bahan yang dikisar dengan minyak panas - minyak jgn lebih takut kolestrol (tapi ucu pulak yg terlebih tuang..)
  2. Masak sehingga betul2 naik minyak, dan barulah dimasukkan lala bersama cili yang telah dihiris tadi
  3. Bubuh garam & air asam
  4. Dah siap...tinggal ngap..ngap..



Yang ni semua orang kenal...tempe awet muda...yang seronoknye kali ini ucu dapat yang original bahan bungkusannye.Kalau selalunya yang ada kat pasar/tesco/giant mahupun kat kedai2 semua pembalutnya dari plastik ataupun kertas nasi lemak. Tapi kali ni pakai daun pisang dan siap berbonjol lagi macam nasi lemak...tang rasa mestilah sedap bangat ada baru2 daun pisang lagi...
Disebabkan perut kami sekeluarga dah berkeroncong jadi goreng kunyit ajelah yang paling tepat...jimat masa..jimat tenaga...
 
Pisang lemak manis...rasenya memang manis dan berlemak ...mcm tuannye (tuan yg tanam yer bukan tuan tanah ni..huhu..)

Ikan gelama  (goreng biasa ajer..)

Sambal lala yang dah siap dimasak..tinggal utk dingap aje...
 


Ini lah hidangan simple dan yang membuka selera ....selamat makan semua...dimulakan dengan bissmillah diakhiri dgn alhamdulilah.....wassalam...

17 ulasan:

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Ucu,atie singgah nk tumpang makan kat sini!.Dah dok bersila pon..Bismillah...

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

salam kak..

kalu awe picnic kat pengkalan balak masjid tanah..mmg remis jadi minum utama..sebab sangat banyak..hehe

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

simple tp menyelerakan tu ucu..
hubby dh lama request suh masak remis sambal..tp lily x reti..selalu kat KG rebus mcm tu jer..
nnt blh cubalah ni resepi dr ucu ni.. ;)

Alin Marlini berkata...

Sedapnyer Kak Ucu kalau tempe tu cecah kuah kicap :)

Kendra Bing berkata...

Discover blogs,videos and pics you otherwise wouldn't have at http://kendrabing.com . Or submit your blog posts to be part of the whole big collection.

KiUk berkata...

ah..lapar la pulak....
sedapnye kalau ada depan mata....

Mieza berkata...

mieza mmg suka lala..sedapnya kan.selalu mieza masak lemak cili api or goreng lada hitam...teringin lak nk mkn lala

Liz berkata...

sedap ni..Liz suka dengan sambal..tapi belum cuba sambal lala..hehehe..nanti Liz cuba ikut resepi ucu.

ImanAzyan berkata...

sambal lala.. memang buat saya ber`lala..lala lah. tak pernah masak ni al-maklumlah pak enchek kat rumah tu tak pandai nak makan ni huhuhu. nanti nak sikit ekkk! heehehe

Ucu Faridah berkata...

waalaikumussalam azatie...hep..! basuh tangan dulu...pastu jgn lupa basuh sekali pinggan tu ye...

Ucu Faridah berkata...

waalakumussalam...hawa,
untung makan remis ni, selain dr banyak, blh utk senaman otot pipi sekali,mengunyah ajer kerjanye..kenyang tidak jugak,btul tak?

Ucu Faridah berkata...

lily..blh lah cuba2 msk mcm ni..sgt2 senang n membuka selera..tp jgn selalu kolestrol tinggi tau...jaga hubby dgn perutnye..hehe

Ucu Faridah berkata...

alin marlini..
biasanye org johor belah batu pahat yg makan tempe dgn sambal kicap.. ALin org sana ke..?

Ucu Faridah berkata...

kiuk...dah lunch pn lapar lagi ke...nanti ucu tapaukan...jap lagi sampai kt dapur kiuk nak antar sambal ni...huhu..

Ucu Faridah berkata...

mieza...next time nk masak lala lada hitam mieza pulak...agak2 sapa yg dulu masak ye..?

Ucu Faridah berkata...

liz...kalau ikut resipi ni pasti makan kena kontrol kalau tidak air bag hubby liz maju ke depan...gurau jer...

Ucu Faridah berkata...

Imanazyan...kalau mcm itu gayanye...kena tapau utk iman jugak ni...kita tukar2 makanan...jap lagi nk gi jenguk dapur iman..jgn kunci ye..

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...