Assalamualaikum wbt...sihat ke semua kawan-kawan...Pagi tadi sampai office lewat sikit sebab pegi mengadap cikgu sek.rendah (sign report card) untuk anak dara ucu yang sorang ni (anis)...result alhamdulilah....
Para surirumah yang teramat aktif berblog yang kt rumah tu dah ke pasar basah ke belum....jangan lambat2 nanti sempat matahari terpacak, hitam la pulak kulit yang putih gebuz tu...dan bila sampai kat pasar pulak, kebanyakkan ikan mesti yang dah tinggal mata sebelah, badannye dah lembik, perut dah ada yang pecah....last2 pi kedai beli ikan paling mahal...Ikan didalam ayam diluar..apakah dia..? kita main teka teki sikit noo...
Jari jemariku yang halus mulus ni macam gatai je nak tukar tajuk macam gini...lala sambal ala2 rampai...tapi bila teringat ada orang tercari2 daun pandan susah lah pulak(k.Amie la tu...nanti dia..)
Bahan2nye
- Lala yg telah siap dikopek
- 7 tangkai Cili besar (hijau) - dihiris
- 3 ulas bawang merah - dikisar
- 3 ulas bawang putih - dikisar
- 2 @ 3 biji bawang besar - di potong bulat2
- Sedikit cili padi - utk memedaskan
- Sedikit belacan/ anak udang - dikisar bersama bahan diatas
- Air asam/air limau/asam keping (gelugor)
Cara2 ;-
- Tumis semua bahan yang dikisar dengan minyak panas - minyak jgn lebih takut kolestrol (tapi ucu pulak yg terlebih tuang..)
- Masak sehingga betul2 naik minyak, dan barulah dimasukkan lala bersama cili yang telah dihiris tadi
- Bubuh garam & air asam
- Dah siap...tinggal ngap..ngap..
Pisang lemak manis...rasenya memang manis dan berlemak ...mcm tuannye (tuan yg tanam yer bukan tuan tanah ni..huhu..) |
Ikan gelama (goreng biasa ajer..) |
Sambal lala yang dah siap dimasak..tinggal utk dingap aje... |
Ini lah hidangan simple dan yang membuka selera ....selamat makan semua...dimulakan dengan bissmillah diakhiri dgn alhamdulilah.....wassalam...
16 ulasan:
Salam Ucu,atie singgah nk tumpang makan kat sini!.Dah dok bersila pon..Bismillah...
salam kak..
kalu awe picnic kat pengkalan balak masjid tanah..mmg remis jadi minum utama..sebab sangat banyak..hehe
simple tp menyelerakan tu ucu..
hubby dh lama request suh masak remis sambal..tp lily x reti..selalu kat KG rebus mcm tu jer..
nnt blh cubalah ni resepi dr ucu ni.. ;)
Sedapnyer Kak Ucu kalau tempe tu cecah kuah kicap :)
ah..lapar la pulak....
sedapnye kalau ada depan mata....
mieza mmg suka lala..sedapnya kan.selalu mieza masak lemak cili api or goreng lada hitam...teringin lak nk mkn lala
sedap ni..Liz suka dengan sambal..tapi belum cuba sambal lala..hehehe..nanti Liz cuba ikut resepi ucu.
sambal lala.. memang buat saya ber`lala..lala lah. tak pernah masak ni al-maklumlah pak enchek kat rumah tu tak pandai nak makan ni huhuhu. nanti nak sikit ekkk! heehehe
waalaikumussalam azatie...hep..! basuh tangan dulu...pastu jgn lupa basuh sekali pinggan tu ye...
waalakumussalam...hawa,
untung makan remis ni, selain dr banyak, blh utk senaman otot pipi sekali,mengunyah ajer kerjanye..kenyang tidak jugak,btul tak?
lily..blh lah cuba2 msk mcm ni..sgt2 senang n membuka selera..tp jgn selalu kolestrol tinggi tau...jaga hubby dgn perutnye..hehe
alin marlini..
biasanye org johor belah batu pahat yg makan tempe dgn sambal kicap.. ALin org sana ke..?
kiuk...dah lunch pn lapar lagi ke...nanti ucu tapaukan...jap lagi sampai kt dapur kiuk nak antar sambal ni...huhu..
mieza...next time nk masak lala lada hitam mieza pulak...agak2 sapa yg dulu masak ye..?
liz...kalau ikut resipi ni pasti makan kena kontrol kalau tidak air bag hubby liz maju ke depan...gurau jer...
Imanazyan...kalau mcm itu gayanye...kena tapau utk iman jugak ni...kita tukar2 makanan...jap lagi nk gi jenguk dapur iman..jgn kunci ye..
Catat Ulasan