Pages

Rabu, 29 Jun 2011

SUKUN GORENG MADU

Assalamualaikum...hari ini Israq mikrad...pada yang berpuasa sunat tu...selamat berpuasa...
Tapi bagi yang tak puasa tu....macam biasa, lunch makan lauk ape...? (sengal je soalan ni...)



Kenal tak ini buah ape....kalau tak kenal, melampau...


Inilah sukun yang ucu beli kat tukang kebun sek.ren masa pegi sign report card anis semalam...siap jual dalam kereta sorong lagi....agak murah jugak sebiji RM 3 ajer..Nak cerita sikit pasal sekolah ni...(sikit je..jgn boring ye...). Kt sekolah ni disepanjang pagar  ditanam dgn pokok buah2-an..antaranya pokok jagus (kadang2 tu buat muka poyo pi minta kt tukang kebun, pucuknye..ha...dah dapat ulam free n fresh lagi), pokok rambutan, pokok pisang dan pokok sukun...



Sukun ni ucu buat goreng tepung biasa aje... buat tepung goreng ni sangat simple..ini resipinye


Resepi Sukun Goreng :
  1. 6 sb tepung besar
  2. Sedikit tepung gandum
  3. 1 biji telor
  4. kunyit @ pewarna kuning
  5. air
Cara2 :-
  1. bancuh semua bahan diatas dgn air (agak2 je)
  2. Celup n goreng



Kalau Pak Su suka makan sukun cicah kari @ sambal....


Tapi ucu suka makan sukun goreng cicah madu...

gebuz kan isinye....

Sesuai sangat dimakan waktu petang dgn nescafe o panas..nak2 sambil tengok sinetron....betul tak k/kasihredha....? 
Okeylah ucu nak makan tengahari ni... byby....









20 ulasan:

Kakzakie berkata...

Ucu... kalau di Johor kami makan cecah dgn sambal kicap. Hmmm... rugilah siapa yg tak makan....

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Tok!Tok!..Ucu bukak la pintu!dtg nk htr meehoon sepiring..jgn lupa balas ngan sukun goreng yer..hikhik

CT Delima berkata...

as'salam Ucu

sukun goreng ni memang fav saya sejak dulu lagi. kalau orang Johor lebih gemar makan denagn sambal kicap.memang power gitu, tapi kalau cecah madu tak pernah lagi pun :)

Ucu Faridah berkata...

k.zakie...
jadi utk tidak merugikan diri...nak minta resipi mcm mn nk buat sambal kicap tu..
sama ke dgn sambal kicap utk makan soto,sup tulang..

Ucu Faridah berkata...

salam azatie...masuklah pintu tak berslak pun..dengarnye pantun 2 kerat ni...
sukun goreng dimkan dgn madu,
jap lagi ada depan pintu..

ok tak pantun tu..?

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

mak lily pun selalu msk sukun goreng..sedapnye..dh lah puasa ni.. ;)

Ucu Faridah berkata...

CT delima...
sesekali cubalah cecah dgn madu...sedap beb...

Ucu Faridah berkata...

lily ni..rajin nye puasa..puasa ganti ke sunat..?
petang nanti ajak hubby pi cari sukun goreng utk buka ye..
kalau dekat dah lama ucu bagi sukun yg blm digoreng, ada sebelah lagi kt dapur tu...

Amie berkata...

assalam ucu,
baca tajuk tadi kak amie sangka ucu goreng sukun campur madu dlm tepung tu.... rupanya cicah madu....oooo mmg kena baca sampai habis ye...kalau tak nanti lain yg difaham... dtg rumah kak nanti jgn lupa sepotong ye...

Hafizah Mohamad berkata...

sedapnyer kak...dulu kat rumah mak mentua ada sepokok pokok sukun ni....buah mmg lebat...kalau fiza dulu suka cicah dgn cabai kicap...sedap la kak...ni dah buat fiza terliuq dah ni...he he he

Noor berkata...

As salam... hihi kita dulu buah nie memang tak kenal langsung tapi bila dah join dgn geng masak hihi pandai dah. Sekarang musim buah sukun ke , saya tak nampak lagi kat pasar malam sini. Sedap tapi banyak angin kan apapun memang sedap.

kasihredha berkata...

ucu
betulllll sekali
sangat sedap makan sambil minum2 dan menonton tv....
hihi...mintak sikit boleh??

ani berkata...

as salam ucu

sedapnya....terus teringat kat mertua, bukan la sebelum ni tak ingat...tapi ingat tu jd lebih sikit sebab rumah mertua ada pokok sukun ni...mcm nak kena calling2 jer niii....terlioq

soooooour berkata...

cicah ngn sambal kicap..makan time panas...terbaik!

Ucu Faridah berkata...

mualaikumussalam amie...
dah siap potong2 pun, tunggu depan pintu nanti ada org ketuk tapi jgn buka itu bkn ucu tau...jaga..jaga..

Ucu Faridah berkata...

salam hafizah dgn ani....
bagusnye menantu...bila nampak sukun terus teringat mak mertua....

Liz berkata...

wow gila sedap ni..jatuh air liur liz tengok ..mmm

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

goreng garing2 sedap ni kan kak :)

Kak Noor berkata...

Teringat Kak Noor masak kecil-kecil dulu. Arwah tok Kak Noor selalu goreng sukun. Kak Noor dibesarkan di rumah kampung yang dikekelingi oleh pokok sukun. Tinggi pokoknye... Kak Noor suka cicah ngan gula. Sedap.... Sekarang ni sukar nak dapat, kalau ada pun mungkin di pasar tani ataupun di pasar malam. Harganya pun boleh tahan, dah dikomersialkan...

Sarah Lily berkata...

Asalam akak ucu tepung besar tu ape ehhh?????

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...