Assalamualaikum wbt......selamat berhujung minggu...hari ni ucu pasti semua surirumah yang cemerlang tengah sibuk mengemas2 rumah, ke pasar basah beli barangan ikan @ sayur, untuk hidangan tengahari pulak.....
Dari semalam lagi (jumaat) ucu tersangat busy, sehingga terpaksa apply cuti antaranye ;-
1) sebelah pagi kena pergi hospital
2)siapkan semua tempahan cupcake/polkadot/mini cake coklat moist
3) menghadiri mesyuarat tahunan (ala2 AGM) ditaman perumahan ucu..
4) yang paling seronok...jaga cucu
Seronok jaga cucu ni sebab dia tak banyak keraneh...nanti ucu tunjukkan cucu ucu ni dientry yang terbaru.....
Sekali pandang macam masak ikan percik.... |
Kali ni lauk yang ucu sajikan untuk makan malam (khamis mlm jumaat tadi....) Ikan keli masak lemak cili api + cekur. Oleh kerana masa yang amat2 terhad jadi ikan keli ni ucu goreng garing saje...sebenarnye yang power ikan keli ni dibakar dulu...baru dimasak lemak cili api...
Bahan2 masakan;-
- 1 kg ikan keli - telah digoreng
- 3@4 biji bawang merah*
- 3 biji bawang besar*
- Sedikit udang kering*
- Belancan - ikut citarasa
- cili padi
- cekur daun + ubinye sekali
- 150ml santan kotak - ditambahkan air
- 250ml santan kotak - dijadikan pati santan
- Air Asam/garam
- Sedikit minyak untuk menumis
Cara2:-
- Ditumis semua yang bertanda * sehingga keluar minyak (betul2 dah masak)
- Kemudian masukkan 150ml santan cair tadi kedalam bahan tumisan (tunggu lagi sehingga sebati - sentiasa dikacau)
- Apabila dah betul2 masak baru masukkan baki pati santan tadi dan masukkan juga sedikit lagi air.
- Bubuh garam/air asam
- Tunggu sehingga agak2 likat barulah masukkan ikan keli tadi dan taburkan daun cekur yang telah dihiris nipis ( tapi kali ni daun cekur xde....)
- Dan dah boleh dihidang....
Yang ni pulak jering masak sambal + bilis
Resepi Jering Sambal
Bahan :-
Resepi Jering Sambal
Bahan :-
- Jering - dipotong-potong
- Bilis - digoreng
- Bawang merah + bawang putih*
- Cili padi *
- Sedikit belacan / udang kering
- Air asam
- Garam/perasa
- Air
- Bersihkan jering dan dipotong2
- Seperti biasa - tumis bahan tumisan bertanda * sehingga garing
- Kemudian masukkan jering tadi - masak sampai empuk (tambah air bila kering)
- Akhir sekali barulah dibubuh bilas yang telah digorang tadi kedalam masakan
Inilah hidangan kami mlm tu...keli cekur + ikan keli goreng + sambal jering + pucuk ubi rebus (petik belakang rumah jer... |
Jering ni memang sedap dibuat ulam kalau muda dan boleh dimasak bila dah tua. Masalah utama kalau makan jering ni yang tak boleh nak dielak mulut pasti berbau...kalau kat toilet tu faham2 aje lah ye...
Tapi ucu selalu amalkan satu petua ni, dari orang tua...katanye, selepas makan jering tu kena makan beras supaya mulut tak berbau....
Selamat makan tengahari bersama keluarga tercinta.....Wassalam..
6 ulasan:
mak akak kalau makan petai..pastu dia kunyah2 beras...petua org dulu2 :)
keli,cekur,jering..klasik betul..terus lapar! :)
kak kasih...
itulah petua yg ucu amalkan sampai sekarang...jimatkan.
deliah's...yang klasik tu la yg membuatkan makan tak berenti...risau betul la..jemput makan...huhuhu...
ucu,
kalau di kg sekilo keli 5 ringgit tp di sini 15 ringgit, dah tu susah nak dpt...terpaksalah tunggu balik kg kalau nak makan keli
terliur lah ngan gulai ikan keli tu...!
Catat Ulasan