Pages

Isnin, 13 Jun 2011

Apam Belang

Assalamualaikum wbt... pasti sekarang ramai ibu-ibu, bapa-bapa tengah bersantai lepas makan malam.....mana yang menonton Juvana teruskan menonton....mana yang tengah lipat kain tu lipat kemas2 pastu susun/simpan elok2 semua baju tu dlm almari...
Mana yang mengajar pagi tadi, macam K.Antan, K.Amie, Ha Sue dan  kawan2 lain yang tak sempat ucu sebut namanye (maaf ye..) pasti keletihan kan ...eyelah  first day kerja...macam anak-anak ucu ni baru pkl 9.30 mata dah layu....

Apam belang  ni belum dikukus lagi.....




Malam-malam  ni ucu saje  nak hidangkan koleksi apam pelangi (projek Sabtu tadi, sebelum berkebun....) untuk tatapan kengkawan semua......nak resipi kena tungggguuuuuu.....

Lihatlah hasilnye.....
JAMBUnye.......(ape pon tak boleh.3 x......)



Ini ucu resipinye yang ucu buat dari blog suke-sukemasak.blogspot.com (shamama)...kalau x salah ucu dia ambik dari k.Umi (home sweet home)...CREADIT UNTUK KEDUA2 NYE...

Bahan:-
• 4 biji telur
• 2 sudu teh ovellet
• 1 sudu teh esen vanila
• 300 gm tepung gandum
• 220 gm gula halus
• 250 ml santan kara (shamam guna 200ml santan kotak + lagi 50ml air)
• 1 sudu teh baking powder
• pewarna

Caranya:

1. Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
2. Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
3. Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan kacau rata.
4. Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau rata adunan dgn warna.
5. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. (Scoop 3 sudu besar setiap warna dan lapis sehingga habis)






Yang ni pulak untuk minum petang sabtu tadi....
Akhir kalam....selamat malam semua.....WASSALAM....

21 ulasan:

kasihredha berkata...

cantikkkknya
terpesona melihatnya :)

Cute MuM berkata...

sedapnya..
terliur pulak tgk..

Amie berkata...

ya Allah.....Maha Suci Engkau menjadikan ucu sebagai hamba-Mu yang kreatif...cantiknya , nanti ucu ajar kak amie yea..
ucu,
kak amie bangun 4.30 pagi...gedebag gedebug...sampailah 12 tghmalam....amacam? Ada superwomen? he eheh

Lelord berkata...

menarik ni....resepi yek ucu

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

sedapnye..nampak gebu..tertarik dgn warna dia..mesti sedap ni..

Suliana berkata...

assalamualaikum ucu..

singgah di sini.. cantik nya apam belang tu..mmg kreatif la ucu ni :-)

Kakzakie berkata...

Cantik dan menawan. Kreatif sungguh Ucu ni ye. Macam umbrella jadinya. Kalau kakak buat mesti lain jadinya.

Ucu Faridah berkata...

salam k.kasih... terima kasih banyak2 sudi jenguk2 n3 yg tak seberapa ni...

Ucu Faridah berkata...

cute mum...tengok kiri kanan yer...takut2 tak perasan air liur melelah...huhuhu..gurau pagi selasa..(boleh yer...)

Ucu Faridah berkata...

salam lily...memang gebuz, sekali ngap dah masuk tekak..baby qis sihat ke...

Ucu Faridah berkata...

Waalaikumussalam suliana....tangan ucu ni tak la kreatif mana...tp kalau bab makan tekak ucu tersangat la kreatif (nak2 yg free..) jgn puji lebih2 takut lubang hidung ni asyik mengembang ...huhu...

Ucu Faridah berkata...

salam k.amie....
ucu banyak2 terhutang budi pada mama izz tak ingat blog dia ape...rasenye suka2 masak kot...ucu ambik dari situ dan cuba buat...alhamdulilah menjadi dan dah ada tempahan pun...

memang powerpuff girls akak ni...ucu paling awal bgn 5.30pg..itupun mcm lipas kudung....

Ucu Faridah berkata...

k.Zakie..puasa ke hari ni....kalau akak buat sah2 jadi sarang spider...

Ucu Faridah berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

cantiknya...mana resepi

Rustadhie.M berkata...

sangat menarik dan bagus, terima kasih

Ucu Faridah berkata...

Salam lelord dan Nazrah bakery....ini ucu copy n paste dari blog suke-suke masak (shamama)...kalau x salah ucu dia ambik dari k.Umi (home sweet home)...CREADIT UTK KEDUA2 NYE...
Bahan:-
• 4 biji telur
• 2 sudu teh ovellet
• 1 sudu teh esen vanila
• 300 gm tepung gandum
• 220 gm gula halus
• 250 ml santan kara (shamam guna 200ml santan kotak + lagi 50ml air)
• 1 sudu teh baking powder
• pewarna
Caranya:
1. Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
2. Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
3. Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan kacau rata.
4. Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau rata adunan dgn warna.
5. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. (Scoop 3 sudu besar setiap warna dan lapis sehingga habis)

soooooour berkata...

nampak sedap!nak sikit....

maNis berkata...

Assalamualaikum...mohon follow blog Ucu ya. Cantiknya apam ni. Mohon followresepinya ya....

Tanpa Nama berkata...

salam...kak nk tanya nape apam belang saya xjadi?atas lembut,tp bawah mcm berat.n warna xmenjadi..akak guna warna brand apa?saya pakai jenis cecair...adakah ia mempengaruhi adunan apam tersebut?

Ummi berkata...

Assalam Ucu...waaahh akak tengok apam ni pun x perasan akak pernah buat kalau Ucu x sebut..hehee, dah lama sgt dah, kena akak buat semula sbb x ingat rasa daaaaa....xpun nak kecek Ucu punya sikit laaa....cantik lak wat corak labah2 gitu... ^__^

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...