Assalamualaikum wbt.....tengahari ni ucu nak berpantun lagi...pada sapa-sapa yang dah boring dengan pantun ucu yang meraban-raban ni, sila abaikan sahaja...tapi jenguk2 lah dulu gambar kat bawah ni....
ENTRY SEMALAM BUAT RVC MENAMBAH KOLESTROL
ENTRY HARI NI AYAM RENDANG MCM NAK RAYA BETOL...
ENTRY SEMALAM BUAT RVC MENAMBAH KOLESTROL
ENTRY HARI NI AYAM RENDANG MCM NAK RAYA BETOL...
Kepada Ida Japan, Hanis sakura dan kengkawan yang kat luar dari bumi Malaysia ni ...jangan sodeh-sodeh..bulan ni masih lagi bulan Sya'ban bukan bulan Ramadhan tapi lepas tu Syawal ...waaa...waaaa.....kalau nak nangis jgn pakai tisu (membazir) lap pakai towel..sebab lepas nangis boleh dibasuh towel tu...jimat $$$$$$$$$$$
Rendang Cili Padi... |
- 1 ekor ayam - kalau rakyat ramai
- Bunga lawang/kayu manis - sedikit sahaja
- Ketumbar - digoreng tanpa minyak - dikisar
- Jintan manis - digoreng tanpa minyak - dikisar
- 5@6 biji bawang merah *
- 4@ 5 ulas bawang putih *
- 3 inci halia *
- 2 inci lengkuas *
- 2 inci kunyit hidup *
- 6 btg serai *
- Cili padi - ikut citarasa, kalau nak pedas bubuhlah banyak2...bagi berasap telinga tu...
- 4 @ 5 helai daun kunyit
- 1/2 kg santan (utk seekor ayam)
- Daun limau purut (ucu x letak pun)
- Garam/gula/asam keping
- Kerisik - ikut citarasa kepekatan
- Minyak untuk menumis
Cara2 memasak ;
- kisar dahulu bahan *
- Panaskan minyak dan campakkan bunga lawang & kayu manis dulu,
- Kemudian baru masukkan bahan bertanda * sampai naik minyak
- apabila bahan tumis dah betul2 masak baru masukkan ketumbar n jintan manis tadi
- Masukkan santan / daun kunyit yg dah dihiris/daun limau purut -
- Kemudian baru masukkan ayam yg dah dipotong tadi
- Masukkan kerisik/garam/gula
- Masak sehingga kering...dah boleh dihidang...
Rambutan ni rambutan free.... |
Okey lah ucu tak mau ribut lama2...nanti ramai pulak yang tsunami...ok wa chau dulu...sayonara....
20 ulasan:
akak datang awal...
rendang sure ada lagi kan..hik2
bukan orang jepun je nangus nengok rendang ucu ni...org mesia pun menangis gak nih..huhu
Nak pantun gak
Pak Lang main sukan
akak datang nak makan :))
Betul kasihredha... kakak pun sama. Lagilah ada ketupat disebelah. Ada rambutan. Ucu sedapnya makan rambutan dah siap kupas lagi. Huh... kalau anak kakak dapat mesti sepinggan pun tak cukup:)
amboi2 cik adik satu ni.... dah pandai pantun memantun pulak dah... ha ini pantun Kak Amie:
buah cempedak di luar pagar,
ambil galah jolok rambutan,
he hehehh.... tolong sambung ucu, dah nampak rambutan berkupas hilang idea nak berpantun pulak daa...
sedapnya rendang & nasi himpit tu....
antara kegemaran iols
rendang ayam!
setiap hari rabu adalah rendang day bagi iols!
ekekekeke
Ucu..sedapnye..terus terasa lapar masuk blog ucu ni..nk skit.. :D
sedapnye rendang ayam tu...anak2 mmg suke sangat rendang ayam...
buah rambutan tu mmg kegemaran kite jugak...
Ucu ,,,waa macam dah dekat nak raya lah. Dengan buah rambutan tu buat kita terliur lah
mak awe selalu buat waktu raya...mmg best lah lagi2 pedas membara
aiyakk! sebut pasal raya, baju raya belom tempah lagi...
gmbr rendang akak tu betol2 membangkitkan semangat sy nk beraya...
salam ucu..sedapnye rendang ayam tuh..teringat rendang mak saya,die pun suka guna cili api byk2..pedas,tp sedap.
psst..sedapnye rambutan free tu.aritu kat sini ade jual yg dlm tin,skang dah xde dah.stakat nak lepaskan rs ngidam tu,bolela mkn yg dlm tin.tp,kalu dpt yg fresh lg sedap..
salam akak kasih...
kacau rendang dengan sudu
jemputlah makan, jangan malu-malu...
kak zakie..
kalau ucu ada dusun rambutan
akan ku hantar 1 tan...
kalau dah berkupas jgnkan budak2, kita pun kalau makan dah x ingat org sebelah...
salam k.amie...
pagi2 ni otak lambat pickup lah...sbb td dah balas pantun k.kasih...
nanti kalau dah ada idea ucu balas...sori ye..
rendang akak lagi sedap..rendang ucu ni rendang org malas...
miloais...
rajiiinnnnnye...kalau mcm tu pagi2 lagi ucu nk menyibuklah kt dapur miloais...
lily..
jgn ditenung lama2 rendang tu..
nanti perut berdendang...
ainnoraini...
boleh lah buatkan rendang utk anak2...
rambutan tu tak boleh makan banyak2..takut batuk..
tapi kalau ucu belasah ajer...hehehe..
noor...
sebab itu ucu buat entry rendang sebelum puasa...takut nanti air liur meleleh...
kalau buat entry masa raya...rasenye dah tak syiok..sbab org dah sibuk makan rendang hari2..
nuwairani...
apa susah itu baju laye...ready made maa..duit saja ...
salam lia...
cuma kulitnye je lain...
satu kulit original..
yg satu lagi kulit tin...
rasa lebih kurang sama...janji rambutan.
cian lia...minta maaf ye buat lia telan air liur...
Salam Ucu...
Ni rendang nak sambuat puasa...rendang nak sambut raya lagila hebatnya...tumpang lalu amik bau rendang la kak cek ni...:)
Catat Ulasan