Pages

Selasa, 5 Julai 2011

Rendang Ayam

Assalamualaikum wbt.....tengahari ni  ucu nak berpantun lagi...pada sapa-sapa yang dah boring dengan pantun ucu yang  meraban-raban ni, sila abaikan sahaja...tapi jenguk2 lah dulu gambar kat bawah ni....


ENTRY SEMALAM  BUAT RVC  MENAMBAH KOLESTROL
ENTRY HARI NI AYAM RENDANG  MCM NAK RAYA BETOL...


Kepada Ida Japan, Hanis sakura dan kengkawan  yang kat luar dari bumi Malaysia ni ...jangan sodeh-sodeh..bulan ni masih lagi bulan Sya'ban bukan bulan Ramadhan tapi lepas tu Syawal ...waaa...waaaa.....kalau nak nangis jgn pakai tisu (membazir) lap pakai towel..sebab lepas nangis boleh dibasuh towel tu...jimat  $$$$$$$$$$$

Rendang Cili Padi...
Ini resipi ayam rendang hijau (cili padi)..

  1. 1 ekor ayam - kalau rakyat ramai
  2. Bunga lawang/kayu manis - sedikit sahaja
  3. Ketumbar - digoreng tanpa minyak - dikisar
  4. Jintan manis - digoreng tanpa minyak - dikisar
  5. 5@6  biji bawang merah *
  6. 4@ 5 ulas bawang putih *
  7. 3 inci halia *
  8. 2 inci lengkuas *
  9. 2 inci kunyit hidup *
  10. 6 btg serai *
  11. Cili padi - ikut citarasa, kalau nak pedas bubuhlah banyak2...bagi berasap telinga tu...
  12. 4 @ 5 helai daun kunyit
  13. 1/2 kg santan (utk seekor ayam)
  14. Daun limau purut (ucu x letak pun)
  15. Garam/gula/asam keping
  16. Kerisik - ikut citarasa kepekatan
  17. Minyak untuk menumis


Cara2 memasak ;

  1. kisar dahulu bahan *
  2. Panaskan minyak dan campakkan bunga lawang & kayu manis dulu,
  3. Kemudian baru masukkan bahan bertanda * sampai naik minyak
  4. apabila bahan tumis dah betul2 masak baru masukkan ketumbar n jintan manis tadi
  5. Masukkan santan / daun kunyit yg dah dihiris/daun limau purut - 
  6. Kemudian baru masukkan ayam yg dah dipotong tadi
  7. Masukkan kerisik/garam/gula
  8. Masak sehingga kering...dah boleh dihidang... 

Rambutan ni rambutan free....


Okey lah ucu tak mau ribut lama2...nanti ramai pulak yang tsunami...ok wa chau dulu...sayonara....


20 ulasan:

kasihredha berkata...

akak datang awal...
rendang sure ada lagi kan..hik2

bukan orang jepun je nangus nengok rendang ucu ni...org mesia pun menangis gak nih..huhu

Nak pantun gak

Pak Lang main sukan
akak datang nak makan :))

Kakzakie berkata...

Betul kasihredha... kakak pun sama. Lagilah ada ketupat disebelah. Ada rambutan. Ucu sedapnya makan rambutan dah siap kupas lagi. Huh... kalau anak kakak dapat mesti sepinggan pun tak cukup:)

Amie berkata...

amboi2 cik adik satu ni.... dah pandai pantun memantun pulak dah... ha ini pantun Kak Amie:
buah cempedak di luar pagar,
ambil galah jolok rambutan,
he hehehh.... tolong sambung ucu, dah nampak rambutan berkupas hilang idea nak berpantun pulak daa...
sedapnya rendang & nasi himpit tu....

miloais berkata...

antara kegemaran iols
rendang ayam!
setiap hari rabu adalah rendang day bagi iols!
ekekekeke

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

Ucu..sedapnye..terus terasa lapar masuk blog ucu ni..nk skit.. :D

ainnoraini berkata...

sedapnye rendang ayam tu...anak2 mmg suke sangat rendang ayam...

buah rambutan tu mmg kegemaran kite jugak...

noor berkata...

Ucu ,,,waa macam dah dekat nak raya lah. Dengan buah rambutan tu buat kita terliur lah

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

mak awe selalu buat waktu raya...mmg best lah lagi2 pedas membara

nuwairani ismail berkata...

aiyakk! sebut pasal raya, baju raya belom tempah lagi...

gmbr rendang akak tu betol2 membangkitkan semangat sy nk beraya...

Kamalia berkata...

salam ucu..sedapnye rendang ayam tuh..teringat rendang mak saya,die pun suka guna cili api byk2..pedas,tp sedap.
psst..sedapnye rambutan free tu.aritu kat sini ade jual yg dlm tin,skang dah xde dah.stakat nak lepaskan rs ngidam tu,bolela mkn yg dlm tin.tp,kalu dpt yg fresh lg sedap..

Ucu Faridah berkata...

salam akak kasih...

kacau rendang dengan sudu
jemputlah makan, jangan malu-malu...

Ucu Faridah berkata...

kak zakie..

kalau ucu ada dusun rambutan
akan ku hantar 1 tan...
kalau dah berkupas jgnkan budak2, kita pun kalau makan dah x ingat org sebelah...

Ucu Faridah berkata...

salam k.amie...

pagi2 ni otak lambat pickup lah...sbb td dah balas pantun k.kasih...
nanti kalau dah ada idea ucu balas...sori ye..
rendang akak lagi sedap..rendang ucu ni rendang org malas...

Ucu Faridah berkata...

miloais...
rajiiinnnnnye...kalau mcm tu pagi2 lagi ucu nk menyibuklah kt dapur miloais...

Ucu Faridah berkata...

lily..
jgn ditenung lama2 rendang tu..
nanti perut berdendang...

Ucu Faridah berkata...

ainnoraini...
boleh lah buatkan rendang utk anak2...
rambutan tu tak boleh makan banyak2..takut batuk..
tapi kalau ucu belasah ajer...hehehe..

Ucu Faridah berkata...

noor...
sebab itu ucu buat entry rendang sebelum puasa...takut nanti air liur meleleh...
kalau buat entry masa raya...rasenye dah tak syiok..sbab org dah sibuk makan rendang hari2..

Ucu Faridah berkata...

nuwairani...
apa susah itu baju laye...ready made maa..duit saja ...

Ucu Faridah berkata...

salam lia...

cuma kulitnye je lain...
satu kulit original..
yg satu lagi kulit tin...
rasa lebih kurang sama...janji rambutan.
cian lia...minta maaf ye buat lia telan air liur...

cik cek berkata...

Salam Ucu...

Ni rendang nak sambuat puasa...rendang nak sambut raya lagila hebatnya...tumpang lalu amik bau rendang la kak cek ni...:)

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...