Pages

Khamis, 14 Julai 2011

Talapia Sweet Sour

Assalamualamualaikum wbt....pagi-pagi ni sejuk je kat Meru sampai lah ke office (s/alam)...iyelah salji turun dari subuh tadi...kalau lah tak kerja mahuku  sambung tidur pastu mimpi yang indah-indah, bangun tidur pulak dah terhidang makanan.....alahai seronoknye...selalu jugak terpikir dan berfikir ..agak2 aku ni nak kerja sampai bila hah..?

Hari khamis ni mesti ramai yang puasa sunat Sya'ban...tak pun puasa ganti...jadi kali ni ucu hidangkan lagi resipi /lauk  talapia merah sweet sour....untuk kawan-kawan yang nak berbuka puasa petang ni. Yang tak posa pun boleh joint sekali....


Selalunye s/sour ni guna ikan siakap...tapi kali ini ucu cuma dapat ikan talapia merah (itu je yang ada kt kedai). Ikan talapia ni harap rangke je besar tapi isi kurang.....tapi boleh la buat ganti ikan siakap...
Resipi dan bahan ;

  1. 5 ekor ikan talapia yang telah dibasuh bersih
  2. 5@6 biji bawang merah - ditumbuk
  3. 4 biji bawang putih - ditumbuk
  4. 4 biji bawang besar - dihiris
  5. 1/2 inci halia - ditumbuk
  6. 3 sudu besar sos cili
  7. 2 sudu besar sos tomato
  8. 2 sudu sos tiram
  9. 10 tangkai cili kering @  cili giling- diblender
  10. nenas - ikut citarasa
  11. Garam 
  12. Sedikut gula


Cara masak ;

  1. Goreng ikan dengan kunyit n garam - ketepikan
  2. Tumis bahan yang ditumbuk sehingga kekuningan
  3. Masukkan cili giling bersama sos cili/sos tomato/sos tiram sehingga naik bau
  4. Kemudian masukan gula, garam dan sedikit air
  5. Masukkan nenas / kiub nenas (dlm tin)
  6. Apabila sambal tadi dah likat itu tandanya dah masak
  7. Siramkan sambal tadi diatas ikan talapia yg dah digoreng tadi.


Betik ni manis sesangat....

Okey lah ye..ucu nak pegi makan dulu... sarapan merangkap lunch..lapor ni. Jemput makan......wassalam

18 ulasan:

Kakzakie berkata...

Amboi Ucu masak sendiri makan sendiri ke? Tak patut nie.... kakak dapat tengk je.

p/s: cantik alas meja Ucu.Hehehe....

ani berkata...

wahhhh...sedapnya, ptg karang klu ada ikan besor2 leh masak sweet sour ni..mmg sesuai sngt la bila nk berbuka nanti..

Zura berkata...

yup..sejuk sgt dh nie...sedap ikan buat sweet sour..

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

pak sedara awe ada kolam ikan air tawar dan talapia salah satu...biasa kami mancing sendiri lepas tu masak..mmg sedap dan manis!

kasihredha berkata...

akak pun sama...selalu fikir...sampai bila le nak kerja.

Minta sikit nak buat berbuka puasa.

fadhdeela berkata...

alamak sedapnyer!!! :D

miloais berkata...

nampak sedap banget tu!

iols ambik resepi ni ye ucu!
hiks...

Pali berkata...

saya dah lama tunggu bila kak ucu nak masak mee bandung, saya dengar setiap kali masak, licin habis...

Ida,Japan berkata...

lamanyer dh tak mkn ikan talapia ni...terliur la ucu

Ucu Faridah berkata...

salam k/zakie..
itu kain batik seksi n seksa bila nengoknye sbb itu kain batik lepas....cantikkan,itu pemberian kakakku...

Ucu Faridah berkata...

ani...
dapat tak cari ikan besar2 semalam...kalau xde, cuba cari hari ni pulak...

Ucu Faridah berkata...

zura...
bila sejuk2 ni makan ape pun sedap..nak2 talapia ni n nasik panas..jemput makan...

Ucu Faridah berkata...

awe...
pegi mancing x ajak ucu...kalau tak dapat makan ikan free n fresh lagi...lain kali ajak tau (mcm sebelah rumah..huhu..)

Ucu Faridah berkata...

kak kasih...
akak boss mana boleh berenti..nanti tak masyuk...

Ucu Faridah berkata...

fadhdeela...
jemput makan jgn segan2..

Ucu Faridah berkata...

pali...
itu fitnah semata2 pali...ucu mana blh lawan tokey, takut nanti ada yg jadi hulk susah ucu..hehe..

Ucu Faridah berkata...

iols..
ambik jgn x ambik..janji masak..dah masak nanti jgn lupa hulur2lah seekor ye...

Ucu Faridah berkata...

ida japan....
sian ida...nanti bila blk m'sia ratah cukup2 ikan tu ye..

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...