Pages

Selasa, 12 Julai 2011

Nasi Goreng Mata Kerbau

Assalamualaikum wbt...selamat pagi kawan-kawan.., hari ni hari selasa ucu skip tak puasa...entah kenapa dari malam tadi sampai pagi  perut ni meragam ...asyik ngajak ke bilik termenung aje...
Nasib baik tak lama kt bilik termenung tu...kalau tidak mahu mc hari ni...(harap2 sebenarnye mcm tu lah...tapi  x boleh..sbb tiba2 perut ni baik la pulak...)

Dah sarapan ke belum...? kalau belum ni ada ucu masakkan nasi goreng mata kerbau...(kerbau jugak dapat nama...tapi mata sebelah ajelah ye..)


Kali ini nasi goreng paling simple sebab tak ada langsung bubuh sayur...selongkar punya selongkar fridge satu daun pun takde...jadi masak ajelah ape yang ada..janji breakfast..dan yang paling penting nasi malam tadi masih elok lagi, sayang kalau dibuang...membazir..
Walaupun simple sesangat,  ucu nak penuhkan jugak kt entry ni ...biaq pi la apa orang nak kata...ni ha resipinye..

Sebelum tu tenung dulu pic mata kerbau kat bawah ni yerk..


Bahan dan caranye sekaligus ;
  1. Terlebih dahulu goreng telor bagi hancur - ditos
  2. Kemudian goreng bilis - ditos
  3. Bawang merah/bawang putih/bawang besar /cili padi- dikisar (kalau rajin ditumbuk)
  4. Ambik kuali besar, tumis semua bahan yang dikisar tadi
  5. Apabila dah naik bau baru masukkan nasik sejuk...sentiasa dikacau2..
  6. Bubuh la garam,lada putih@lada sulah..
  7. Akhir sekali baru masukkan telor hancur dan bilis yang dah  goreng tadi....
  8. Dah siap selamat untuk dimakan...

senang sangat kan....




Inilah breakfast ucu pagi tadi nasi goreng mata kerbau dengan air nescafe...jemput makan...Bissmillahirahmanirahim.....



15 ulasan:

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

Wlupun simple tp nmpk menyelerakan tu Ucu..membuatkan perut lily pg2 ni lapar.. ^_^

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

kalu makan kat kedai memang suka mintak telor mata kerbau sbg side dish..hehe

Ida,Japan berkata...

lapar la pulak perut ni..tgk nasi goreng ucu yg sedap ni...rindu ngan ikan bileis m'sia

cik cek berkata...

Ucu...

Bila tgk telur mata kerbau tu...fuhhh...kechur la pulak...dpt makan sepiring sedap ni...:)

Kakzakie berkata...

Ucu kakak pagi tadi pun makan nasi goreng juga. Goreng dgn cili padi tapi tak ada telur. Kakak jarang / kurang gemar makan telur. Makan dgn timun aje....

syiela berkata...

ucu.. walau simple nmpak sedap sgt

kasihredha berkata...

sedap nya ucu... melihat telor pun dah mgamit selera...pastu minum pulak dengan nescafe...fuhhh

Ucu Faridah berkata...

hai lily....
kesian dia.....sorilah pagi2 dah buat perut tu lapar..

Ucu Faridah berkata...

awe..
amboi suka mkn telor rupenya awe ni...goreng telor rajin tak...?

Ucu Faridah berkata...

ida japan...
cian dia..mana sedap bilis m'sia atau bilis jepun....

Ucu Faridah berkata...

cik cek....
memang mengiurkan telur goreng tu...nak2 kalau ada kicap n lada sulah...2@3 ngap dah licin..

Ucu Faridah berkata...

K/Zakie...
sejak akhir2 ni baru pandai mkn telur sepenuhnye...maksudnya telur putih n kuning...
sbb sebelum ni hanya makan putihnye aje..yang hak kuning bagi kt orang sebelah...

Ucu Faridah berkata...

syeila...
mmg simple...kalau budak2 sesuai sesangat sebab langsung xde sayur...tp tak seronok juga kalau kosong mcm tu..nasib baik ada pengapit (bilis + telor)

Ucu Faridah berkata...

K/Kasih...b/fast ape pagi semalam...

Zura berkata...

suke telur mata d goreng cm tue...

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...