Pages

Jumaat, 16 Disember 2011

Ayam Masak Kicap Jawa & 1st Anniversary Amie's Little Kitchen


Assalamualaikum wbt......
Salam Penghulu Segala Hari....

Semoga semua yang mengunjungi blog ucu bakery senantiasa berada dalam kesejahteraan....

Lebih kurang tinggal 15hari lagi sekolah akan dibuka semula...mesti dah ramai mak@ayah beli persiapan/keperluan sekolah untuk anak-anak...masa nilah nak kena cari buku rujukan, buku latihan, baju, seluar dan yang sewaktu dengannya. Semua nak baru..kadang2 tu  yang tak dalam list pun diselit2kan jugak. Ucu sendiri pun belum beli apa2 lagi untuk anak2...mungkin minggu ni atau minggu depan.

Hari ni ucu hidangkan lauk ulang tayang, ayam masak kicap jawa....mungkin sudah jadi kebiasaan (agaknya lah..) bila ucu masak kicap ni mesti minyak terlebih bubuh, maka akan bertambahlah kolestrol..tapi ni lah yg menjadi kegemaran Pak Su dan anak2...cuma akid sorang je langsung tak hingin sentuh masakan kicap, sehinggakan jangan ada setitik kicap pun ada kat dalam pinggan nasi, sebab dia geli tengok kicap tu "HITAM" katanya. Pelikkan..tapi mak dia (ucu lah) pun sama jugak ada benda  yang langsung x boleh depan mata atau pegang...yang ni malu nak bagi tahu, abaikan je lah ye...



Okey lah ini resipi yang ucu selalu masak, boleh lah cuba...tapi AWAS jangan terlebih minyak ye...

Resipi Ayam Masak Kicap Jawa

Bahan-bahan :-

Bahan A
1/2 ekor ayam - dibasuh dengan limau kasturi@ tepung gandum

Bahan B
2 sb ketumbar - digoreng tanpa minyak @ dikisar
1 sb jintan manis - digoreng tanpa minyak @ dikisar


1 1/2 sb lada hitam - dikisar
1 sb lada putih  - dikisar

Bahan C
4 biji bawang merah - dihiris
4 ulas bawang putih  - dihiris
3 inci halia - dihiris
Bunga lawang/kayu manis

Kicap 
2 sb gula
Garam
Asam kering
Minyak untuk untuk menumis- jgn banyak (diulang kata)


Cara-cara


  • Kisar bahan B - ketepikan
  • Tumis bahan C - sehingga layu atau kekuningan
  • Masukkan bahan A - ayam dengan ditambah sedikit air selama 4 minit
  • Masukkan bahan B - gaul sehingga sekata ayam tadi
  • Kemudian baru masukkan kicap, gula, asam keping kedalam periuk ayam tadi masaklah sehingga mendidih 
  • Matikan api dan boleh lah dihidang


Yang ni pulak ..

RVC dan sejambang bunga  untuk K.Amie sempena 1st anniversary 
 ucu tolong bukak dan suapkan....nyum..nyum...





Tengok...betapa kejamnya k.Amie, dia tak tinggal pun sikit untuk rakyat2 jelata dia kat rumah tu...huk..huk..




Besarlah harapan ucu agar akak sudi menerima sejambang bunga dahlia (betul ke..) yang tak seberapa dan murah  ini. (al maklumlah tengah bulan mengambang ni..baget lari...hehehe..)

Andai ada kesudian  letaklah ianya disudut dapur sebagai penyeri... kalau x sudi pulangkan lah ianya dengan kapal terbang MAS, andai guna AirAsia akan tersesat lah pulak jambangan itu...(nada sedih ni..)


Okey  byby...

16 ulasan:

quinnie berkata...

salam ucu..saya memang suka masakan kicap jawa ni..nanti boleh cuba resepi akak ni pulak..:)

Liza berkata...

salam ucu...letak lada hitam, mst best kan rasa ayam ni...

miloais milo berkata...

ok.. baru iols tau... bezanya masak kicap jawa tu - depa goreng eh rempah utk tumbuk tu....

thanks ucu - iols ambik ye resepi ni..

ady berkata...

as-salam ucu
dah lama tak masak Ayam Masak Kicap..kalau masak ayam masak kicap ady suka yg pedas2..

Amie berkata...

hah! terkejut beruk tengok nama kita ada terpampang kat sini...oh Ucu cayanggggg....terima kasih banyak-banyak.... kecil Boeing 747, Boeing 777 Kak bawa, ni nak bawa jambangan bunga ke Lahad Datu ni kena melalui pemeriksaan rapi di airport ni,
RVC tu memang untuk Kak Amie sorang, orang lain tak leh kacau.... insya-Allah semua pemberian Ucu akan Kak Amie hangkut dan dijangka sampai ke Lahad Datu pukul 4.55 petang, last flight untuk hari ini.

liemaopurut a.k.a ana berkata...

sedap nampak ayam masak kicap jawa ucu nih....insyaallah nanti leh try..kebetulan plak hubby memang suka kalo masak ayam kicap....

ainnoraini berkata...

saya pun ada jugak masak daging mcm tu tapi resepi saya main campak2 jer...

kalau ikut acu punye resepi mesti sedap ni...

rahel berkata...

walaaaa...menyelerakan sungguh..boleh bertambah nasi kat pinggan ni..menu kegemaran keluarga..

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Ucu...MIL atie pon selalu masak kicap camni gak..sedapkan!(pecah rahsia..menantu org jawa..hihi)

kasihredha berkata...

nak ayam dgn pinggan2 dia sekali boleh tak ucu...:-))

cik cek berkata...

Ayam masak kicap...yang simple dan sedap...:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Ayam kena ambik kat reban...ke ucu...kalau nak fresh kena tunggu kat rebean ayam pula....mak...aii...kena dengan nasi panas tak bangun dari kerusi...budak2 suka nie...

umiyumi berkata...

Salam Ucu.. umi mmg suka ayam masak kicap.. tapi kenapa namanya ayam masak kicap jawa? ayamnya dari jawa ke hahahaha saja je ngusik ucu. ni dpt idea ni nak masak ayam nanti. hari2 sini menunya ayam aje. kari ayam, tomyam ayam, ayam masak merah, ayam kurma. lepas ni ayam masak kicap pulak hehehe balik kg nanti semuanya bulat2 mcm ayam :p

Acik Erna berkata...

ucu teringat la kenduri kawen di tg.karang..selalu dapat makan masak kicap cara jawa ni..seddap sangat.

izahdaut berkata...

assalamualaikum ucu.. lama tak tinggal jejak kat sini. ucu sihat ke. suke nyer tengok ayam hitam tu. bawang berlingkar dlm mangkuk tu sedap je ratah. dan resepi ni simple tapi rasa mcm best je sebab ada jintn tu. nk copy resepi ye ucu. tq

kakyong berkata...

len kali nak cuba lah.. mesti semerbak haruam sbb letak ketmbar & jintan..

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...