Assalamualaikum wbt........
Windu lah kat kawan2 ....rasa macam 30 hari tak bersiaran, padahal baru 24jam tak bw...
Apa kabar semua..semoga semuanya sihat2 lah ye....
Semalam ucu cuti dari bw dan ambik a/l sekali....jangan ingat ucu ambik a/l tu pi bercuti..tidak..tidak sama sekali...tapi ucu melaksanakan permintaan orang...(suspen ke ayat tu..). Yang sebenarnya ucu semalam menyiapkan tempahan apam polkadot sebanyak 2,350 biji.......walaupun pinggang ni rasa macam dah tak boleh nak diluruskan, kaki ni dah kejang berdiri...namun dengan semangat kakitangan yang tegar (Pak Su n anak2 ucu le...) akhirnya siap jugak semua tempahan2 tu dan pagi tadi jam 7.30 ucu mulakan delivery ke rumah customer, 4 destinasi yg berbeza kena hantar dan akhirnya jam 9.20 baru sampai ke office...
Ucu bersyukur sangat2 ke Hadrat Illahi kerana telah mempermudahkan segala urusan hambanya ini ...(nak tengok gambar...kena tunggu n3 akan dtang ye...)
Kita tinggalkan dulu kisah polkadot tu...kali ini ucu nak tayang ice cream cake yang memang menjadi kegemaran semua orang...mana yang tak pandai makan tu, eden tak dapet nak nulong....
Ini adalah percubaan pertama ucu...sebab budak2 kat rumah ni dah macam customer..main order saja.....terutama si akid..kalau dia tak berkenan apa yang ucu masak@buat dialah orang pertama yang komplen..siap tiru gaya n cakap pun dah macam kat master chief (astro) tu...
Resipi ni ucu ambik dari baking of joys tapi ucu punya.. versi malas dan senang...(macam mana tu..) malas nak buat aiskrim sendiri je main beli kat kedai...tapi ada rajin sikit,kek chiffon ni memang ucu buat sendiri...
Sumber : bakingofjoys @ ucubakery.blogspot.com
Bahan-bahan :
- Cake chiffon - 8 inci - (resipi akan menyusul kemudian ye..)
- Ice cream - samada buat sendiri @ beli kat kedai
- 300 gm double cream@fresh cream
- Hiasan - ikut gerak hati nak deco mcm mana...
Cara-cara
1. Belah kek secara melintang - ikut citarasa samada nak 1 @ 2 lapisan (ucu buat 1 lapisan sahaja)
2. Letakkan @ sapu fresh cream pada lapisan kek - supaya bila kita bubuh aiskrim ni akan melekat pada kek
3. Bubuh aiskrim seberapa tebal yg dikehendaki
4. Diatas aiskrim tadi sekali lagi sapukan freash cream - supaya bila kita bubuh aiskrim ni akan melekat pada
kek
5. Salutkan secara nipis pada keseluruhan kek dan simpan ditmpt beku selama 3jam atau lebih
6. Selepas itu barulah dideko (baki fresh cream tadi) mengikut gerak hati...
Inilah baru dinamakan ;
cair dimulut ....
kenyang di perut...
jemput merasa barang secolet.....
Cuba-cuba lah buat..tak rugi, kalau beli chiffon yg dah sediada terjual di kedai pun boleh, pastu beli aiskrim dan akan terdengar lah suara macam ni..."mama..mama...bila nak buat kek aiskrim macam hari tu..buat lah lagi...sedappppp"
masa tu mesti tak ingat donia dah dek kena puji dgn anak ...mau kembang hidung sepanjang masa ..
Okey...By..by...
Wassalam.......
29 ulasan:
salam ucu...kembang hidung yer kena puji ngan anak2??.. jgn terkoyak terus lubang hidung tu sudah....hihiiihi
anyway kek tu cantik la ucu...mst sedap kek eskrem ni tp Liza tkt la nk buat,tkt terkoyak lobang idung nnt....muahahahaaha
Ucu...makan penah...buat lum sampai seru lagi...mau tak sedapnya...lapisan fresh cream ngan ais krim...fuhhhh...memang cair dimulut...kenyang diperutlah...:)
salam Ucu...waaa,,,dah takyah beli baskin robin lagi dah kan...kat rumah sendiri pun ada...ehehhe
wah! bukan main lagi kembang bisnesnya ye... banyak betul tempahan sampai kejang kejung kaki segala... lain kali bagi2 bah sama kami di sini...buat separuh2 he he hehh...sakit jiwa Ucu dengar ni...
nampak sedapnya kek tu....
terasa nak makan2...
harus dicuba......adehhh, tak tahan tgk tayangan kek aiskrim ucu ni...leleh2 dh air liur..sedapnyer
ucu...daun kuning yg ida buat possing hari tu, daun ginko..femes kiranya kt jepun ni bila tiba musim luruh selain dari daun maple
Ucu gunakan eskrem brand apa? Nampak eskrem coklat tu mcm sedap jek.
Uwaaa..bukan main lagi c Ucu ni...dia hentam trus kita dengan kek ice cream..pengsannn..
sedapnya!!
ucuuuuuu...mieza tak tahan tgk kek ni ucu..rasanya mieza tak pernah makan kot kek eskim ni..wahhh mieza yakin mesti sedap...nak sikit ucu..kalau umah dekat dah lama kena serang ni umah ucu ni tau!
ucu memang pakar buat kek...:))
untung le sapa2 yg dapat rasa hasil air tangan ucu.
Sedapnya...cair di mulut..knyang di perut ye Ucu..hehehhe...
assalam Ucu...
sedapnye Ucu kek eskrem, terasa kat tekak ni ha...
banyaknye tempahan masyukkk tu...
Assalam ucu. sedapnya tgk kek eskrem tu, pandai mendeconya, tentulah bila anak2 puji sedap tu, bermakna kepuasan utk kita yg masak2 ni tercapai kan ucu
@Liza
itu baru koyak lubang hidung..kalau tercabut mcm mana la agaknya ye...
@cik cek
ni ucu nak seru..." WAHAI CEK CIK...SILA LAH BUAT KALAU MALAS BELI AJE YG DAH SIAP..." muah..muah...
@Cendana Kasih
ape yg penting jimat $$$$$$....
@Amie
money..money...$$$$..$$$..kerja memang kena sama2...tapi untang kena sorang2..hehehe...
@miloais
jemput colet..eh..eh..jemput mkn lah...
@Ida,Japan
buat jgn x buat....kalau rajin buat sendiri aiskremnya lagi mantop...
budak2..bapak kpd budak...mesti suka..
@LydSunshine
ucu guna aiskrim brand wall's, chocolate heaven selection dlm RM 11.00 (saiz dia kecik jer) jgn guna aiskrim yg murah (mudah cair)..kalau nk sedap lagi gunalah aiskrem baskin robin..
@rahel
sebelum nak pengsan tu masakkan ucu pancake pisang ye..ucu teringin banget nak buat, tp tak berkesempatan...
@hafizulhakim
nyum..nyum...
@Mieza
cubalah buat lah.....masak lauk pelbagai yg sedap2 mieza blh masak,ini kan pulak kek yang senang mcm ni..
@kasihredhaa
mudah2an dgn doa akak tu hasil air tangan ucu sentiasa diterima orang yg mengorder nya...
@MulutPayau
nyum..nyum...makan waktu santai2 pastu depan pantai..alahai nikmatnya...
@mama sara nur
kadang2 je yg masyuk banyak...
@EmbunRosaliza
betul tu kak...tapi yg tak tahan tu dia org main order saja.....
i should try..mahal ni kek aiskrim...
Catat Ulasan