Pages

Selasa, 4 Oktober 2011

Terengganu vs Selangor


Assalamualaikum wbt...sabtu tadi (1/10/2011)  ucu balik kampung untuk meraikan hari bersejarah anak saudara, anak arwah abang ucu yang sulung  - majlis pertunangan antara 2 negeri iaitu pantai timur n pantai barat. Bermula dari cinta kampus (Uitm) lalu  memeterai tali pertunangan dan Insyaallah akan membina mahligai bahagia tak lama lagi. Bertemakan pink n purple.....


Kalau nak dibandingkan dengan zaman ucu dengan sekarang sangat-sangat jauh berbeza.....masa ucu kahwin pelamin takde,  bersanding pun duduk atas kerusi yang dialas dengan kain batik lepas ajer... tapi sekarang ikat tali pertunangan pun macam majlis kahwin siap ada mini pelamin bagai....hai lain dulu lain sekarang...


dup-dap-dup-dap..muat ke cincin ni...kalau x muat jari ucu ada..hihi..
Bila majlis dah selesai..bermulalah sessi mengisi perut....tapi ucu terlupa nak snap gambar lauk pauk...


Antara desert yang ada; tapai pulut putih n pulut hitam, kuih tako dan yang paling best ada laksam...sampai 2 kali ucu tambah pastu siap tapau lagi ....(ini kes memang muka tak tahu malu...) 

Yang ni pulak makanan atau kudap orang jawa, dipanggil "lemper". Cara masak dan bahan2nya renyah sangat...tapi bila dah masuk mulut dah tak ingat dunia..Insyaallah satu hari nanti ucu tunjukkan bahan2 n cara nak masak...(kena berguru dulu dgn org jawa ni...).

satu piring - lemper + koci pulut hitam

Gambar2 kt bawah ni sebahagian  hantaran dari pihak perempuan...ehem..ehem..tengoklah cup cake dalam sangkar tu.. 





















garam - dideco mcm bawang putih



antara goodies untuk tetamu...

Alhamdulilah majlis berjalan lancar sepertimana yang dirancang.
Akhir kalam...ucu doakan semoga  dengan berkat ikatan ini jodoh NUR DALILA (dilla) Dan KHAIRUL ANWAR (kay)  berpanjangan sehingga kehubungan yang suci selamanya...
Amin Ya Rabbal Alamin....




19 ulasan:

Amie berkata...

moga rumahtangga yang bakal dibine akan bahagia sebagaimana meriahnya suasan meraikan majlis pertunangan mereka berdua... amin.

Maya Mayana berkata...

moga berkekalan pertunangan mrk itu dan diakhiri dgn ikatan pernkahan..Amin

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

moga ikatan pertunangan ini akan kekal hingga ke ikatan perkahwinan..moga bahagia selamanye..

*Ucu..uniklah garam tu blh dideko mcm bwng putih..sgt kreatip..^_^

miloais berkata...

style orang sekarang bertunang eh...
macam majlis nak nikah-kawen...
ekekekek...

cantik plak yg garam tu bungkus macam bawang putuh!

dan... semoga pasangan ini kekal hingga ke jinjang pelamin lah ye...

rATu kEBaYA berkata...

amin...

cantik dilla tu ye..

Acik Erna berkata...

Ucu..tahniah..selamat bertunang..semoga berkekalan hingga kejinjang pelamin..
cantik nya ucu..terpesona acik dengan warna yang dipakai..menambahkan manis wajah nurdalila.

Syimama berkata...

Tahniah ucu..semoga masjid akan terus kukuh dan bertambah meriah keluarga.

Satu lagi yang menarik perhatianku "lemper" ... sekarang ni susah nak dapat lagi2 yg rasanya ngam. Itu belum bab nak membungkus..kena kursus dulukan. I pandai makan je.

Mieza berkata...

Selamat pengantin baru..semoga kekal bahagia selamanya..insyaAllah..cantik sgt pengantin!

Ucu Faridah berkata...

k.amie..
Insyaallah..kita doa sama2 agar hubungan mereka kekal hingga keakhir hayat...amin..
Akak dulu masa tudang pakai baju ape...(saja nk mengimbau saat dup dap dup dap..hihihi...)

Ucu Faridah berkata...

maya mayana..
terimakasih semoga dengan doa maya akan menambahkan lagi kebahagian diorang tu..

Ucu Faridah berkata...

lily...
esok2 bila qis dah besar boleh la order kt ucu bawang@garam tu..hihi..
nak bawang merah pun ada...

Ucu Faridah berkata...

oais...
garam tu untuk segala penyedap rasa...itu simbol org dolu2..kata org kalau x masin x lengkap...
lagi satu jasa garam ni byk...kt lauk pauk pn bubuh..kuihmuih kena taruk sikit hinggakan utk buat kek pun kena bubuh juga

tapi kalau terlebih garam bahaya jugak alamat duduk kt ward hospital la gamaknye, ...hihihi..

Ucu Faridah berkata...

ratu kebaya...
alhamdullilah..anugerah allah swt..

Ucu Faridah berkata...

acik erna...
terima kasih...seronok dpt kwn2 yg mendoakan yang terbaik utk anak buah ucu..amin ya rabbal alamin..
kenduri kahwin nanti ucu jemput datang...tunggu kad saman dari ucu ye..hehehe..

Ucu Faridah berkata...

Mieza...
dilla tu baru bertunang lah...nanti ucu hantar kad saman ye..datang jangan tak datang..

umiyumi berkata...

wow zaman skrg pun bertunang pun dah hebat kan Ucu? umi paling suka part hantaran ni sbb dpt tgk hasil kreativiti dalam gubahan.. :)

Ucu Faridah berkata...

betul tu umi...alhamdulilah semua brg hantaran tu digubah oleh tuanpunya badan..ucu cuma tolong tengok yg dah siap je (mcm umi lah jugak..)

gja berkata...

Ucu, Dila ni cm majlis nikah tp syg x sah...hahah

Ucu Faridah berkata...

gja...
dilla tengah praktis lah tu..nanti senang bila nk naik pelamin main langkah aje sbb x de tangga...hahaha..

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...