Pages

Isnin, 24 Oktober 2011

Nasi Lemak Sardin



Assalamualaikum wbt...
Salam sejahtera dan salam ceria dipagi Isnin....

Walaupun semalam cuti dan petangnya hujan tapi pagi ni mood ucu  bagus sekali tidak sekali2 terbawa2 angin malas yang sememang nye dah bertandang dari petang ke malam. Nak jadi pekerja yang berdedikasi dan rajinlah katakan, (ceh wah..) harap2 semangat ni sampai  ke petanglah..takut2 sampai pukul 1.00 jer pastu breakdown....(selalunye macam tu...kwang..kwang..kwang...)

Kalau K.Amie cayang masak nasi lemak utara semalam (ahad) hari ni ucu masak nasi lemak sardin pulak ..(ayat tak nak mengalah ni..hihihi)
Biar kita sama2 tambah kolestrol ye k. Amie.... Kadang-kadang asyik makan nasi lemak yang basic jer boring juga..kali ni ucu buat lauk tambahan sikit, lauk sardin.  


Ucu buatkan sambal untuk kawan-kawan yer..walaupun masak main campak2, tapi kalau tersilap campak mau masuk ke mata sambal tu...dah susah. Tapi ada satu petua, org dolu2 kata..kalau cili termasuk ke dlm mata, cepat2 makan secubit garam pastu baca Selawat Ke Atas Nabi, Insyaallah cepatlah hilang pedih tu...pada kekawan yg tak caya dengan pehtua ni, boleh dicuba...free...ucu tak minta bayaran pun...cubalah..cubalah...

















Selalunya resipi sambal yang ucu buat ni simple ajer...

Resipi Sambal Bilis
  1. Cili giling  - ikut banyak mana 
  2. 2 biji bawang besar *
  3. 4 biji bawang merah *
  4. 4 biji bawang putih *
  5. 1 inci belacan + air
  6. Garam
  7. Gula
  8. 2 sudu  besar bilis goreng

Cara-cara
  1. Tumis bahan yg telah dikisar (*) sehingga kekuningan
  2. Masukkan cili giling sehingga naik bau
  3. Kemudian masukkan air belacan
  4. 2 sudu bilis tadi diblander dan kemudian masukkan kedalam sambal 
  5. Bubuh garam + gula
  6. Masak sehingga keluar minyak dan betul masak



Lengkaplah sudah, ucu makan dulu yer...
Wassalam.....




16 ulasan:

rATu kEBaYA berkata...

pergh.. memang lengkaplah.. aduhai.. nak nasi lemak.. huhuhu

LydSunshine berkata...

Oooo... my feveret food.

mamanajmi berkata...

waduhh..baru je tadi singgah 'mkn' nasi lemak kt rmh Amie, ni Ucu jamu nasi lemak sardin pulak, berselera sungguh!!Boleh minta tambah tak heheh..

cik cek berkata...

Menarik ni Ucu...pada penggemar sardin...patut cuba resepi nikan...kak cek memang suka sardin....lapola pulak tetiba...:D

Amie berkata...

Ucu..... jom tukar pinggan, bukan pinggan kosong ye... nak sepinggan sardin yang ucu masak tu... tak terfikirlah pulak makan nasi lemak dengan sardin, lain kali buat gak...wokey...sama-sama kumpul kolesterol ye...

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

sedapnye..
1st time lily tgk nasi lemak sardin..nampak sedap tu.. ;)

nuwairani ismail berkata...

baru tau petua tu...bagus2..petua free yang x perlu modal sangat...kalo setakat garam tu apa la sangat! kan ucu? wah! ramai duk tayang nasik lemak nampaknya..rajin betol ucu potong daun pisang tu ye...tapi memang sedap kalau makan nasik lemak alas daun pisang. lain aromanya...

kasihredha berkata...

akak mmg suka makan nasi lemak dgn ikan...tak kira le sardin ke...ikan tongkol ke....yummmy

MulutPayau berkata...

Tak pernah makan nasi lemak ngan ikan srdin...tapi boleh try lepas ni..tentu sedapkan...

siti nor atika ruslan berkata...

wow..sedap nmpk..nice resepi...:)

Mamasya berkata...

Aslmkum Ucu

dtg jamu mata dgn nasi lemak sardin Ucu. kat rumahpun kalau masak nasi lemak...anak2 mkn dgn sardin.

Suara Hati berkata...

sedapnyer nasi lemak...nyam2..

EmbunRosaliza berkata...

Assalam ucu, sedapnya nasi lemak sardin tu, kat rumah ni pun seminggu sekali mesti msk nasi lemak, bertambah2 lemak kat bdn ni heh

Ida,Japan berkata...

nak nasi lemak dgn daun2 pisangnyer sekali ucu...sini susah nk dptkn daun pisang...sedapnyer

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Ucu..atie dtg lambat ni ada lg tak nasi lemak sardinnya?.pagi ni bila atie BW ramai lak yg masak nasi lemak pelbagai lauk...ada yg sambal ikan bilis,sambal ikan tongkol & kat umah Ucu ni sambal sardin lak.sat2,atie ambik pinggan ya :)

Jefry berkata...

Tanpa nasi makan jadi kurang
trims bisa jadi variasi masakan keluarga saya

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...