Pages

Isnin, 17 Oktober 2011

Roti Jala


Assalamualaikum wbt...
Salam Isnin...

2 hari cuti tak berentry..dah jadi cuti wajib lah pulak sejak dua menjak ni...mentang-mentanglah tuan tanah gedaung cuti, entry pun ikut cuti jugak...sebab sabtu n ahad adalah hari menyervice   rumah...

Walaupun penat...tapi ucu sempat juga buatkan roti jala dimakan dengan kari ayam untuk minum petang permintaan Pak Su... 
Bahan  dengan cara buat memanglah tersangat senang...tapi yang tak berapa nak senang tu masa masak memang panjang, nak-nak kalau buat sampai 1 kg tepung, mau kejang kaki berdiri lama-lama...tak caya? cuba lah buat sampai 1 kg baru tahu lenguh ke tidak...TAPI kalau buat dengan niat ikhlas untuk anak2 n suami, tak kan  buat 2 @ 3 kg pun merungut kot, nak2 kena puji, kembang semangkuk je hidung tu, lenguh pun tak rasa...


Ucu cakap jer lebih sebenarnya, ucu pun buat 1/2kg je...itupun dah banyak..boleh sampai ke malam lagi..dah tak payah makan malam dah...

Ni ucu turunkan bahan, cara masak dengan petua2nye sekali.. kalau rajin tulislah..tapi kalau terlajak malas copy paste jah..no hal lah...

Resipi Roti Jala
Olahan   Ucubakery

Bahan-bahan

  1. 1/2 kg tepung gandum
  2. 3 cawan air
  3. 1 biji telor
  4. Secubit garam 
  5. 1/2 sudu minyak
  6. Pewarna kuning/serbuk kunyit
  7. Acuan roti jala


Cara-cara

  1. Satukan tepung + telor+garam bersama air- bancuh jgn pekat n jgn terlalu cair
  2. Masukkan warna / serbuk kunyit
  3. Bubuh minyak kedalam bancuhan tepung tadi


Petua
* tujuan minyak dicampur terus kedalam bancuhan tepung supaya masa masak roti jala ni nanti  tak melekat dan jangan bubuh minyak lagi kat kuali masa masak.


Jemput makan.....esok kita makan roti lagi ye...tungguuuuuuuuuu....wassalam.


p/s.......
teringin nak guna acuan yang 3 lubang tu..jenuh cari tapi tak jumpa jugak...

14 ulasan:

Mieza berkata...

ucuuuuu mieza suka roti jala...atau pun anak2 panggil net bread hehehe kekonon nama omputih gitu..nak singgah umah ucu nak makan roti jala lah jap..tunguuuuuu

Wani berkata...

SALAM UCU.. WAH BESTNYA MAKAN ROTI JALA...wani baru jer buat semalam sebab teringin nak makan.. guna 4 cawan tepung gandum utk 3 orang makan .. banyak tu hihi...tapi x post lagi kat entry ,,, kalo kempunan nak makan memang kena terus buat :)..tapi yang dalam adunan roti jala x pernah la pulak letak

Wani berkata...

minyak .. tertinggal pulak hihi

umiyumi berkata...

anak umi yg sulung tu mmg peminat roti jala nombor 1. kalau dpt kat dia, sepinggan bumbun boleh habis.. :)
Ucu cari botol mayo yg buat roti jala tu ke? bole beli kat daiso mutiara damansara atau beli online kat Chik Mimi http://qasehmu-abadi.blogspot.com/

EmbunRosaliza berkata...

assalam ucu,roti jala n kari mmg sedap sangat, anak2 kat rumah ni pun selalu minta nak mkn roti jala, mamanya kurang rajin menjala hehe. saya pun letak minyak dlm adunan, senang kerja, tak yah sapu2 dah

Zura berkata...

roti jala nie mmg kegemaran..

Kakzakie berkata...

Roti jala merupakan satu-satunya kuih yg mesti ada di rumah kakak kalau ada kenduri/majlis makan-makan.

izahdaut berkata...

kak mimi ada jual acu 3 lubang ni kat fb. saya sik lupa je nak order. sama la, saya tak larat tang nak ngadap muka kat dapur tu. hehehe.. kalau ada 2 kuali leper tu than gak kan. biasa guna resepi kak ummi. leh la try resepi ucu pulak kalau nak buat 1/2 kg tpung. tq

Amie berkata...

Ucu,
banyaknya buat roti jala.... patutlah sampai kejang2 kaki tu...haa..lain kali sound kat kami supaya boleh datang tolong...tolonggg makan!

Acik Erna berkata...

Ucu..teringin pulak nak buat..tapi hari ni kompem tak sempat..

liemaopurut berkata...

lama dah tak menjala ni...terliur lak tengok ucu buat

nuwairani ismail berkata...

betol jugak petua ucu ni...tak payah lagi kite kalut2 nak taruk minyak dalam kuali. senang la keje mcm ni...

kasihredha berkata...

botol tu beli di chik mimi...atau
kalau gi ke KL singgah di the curve..di Daiso ada jual :)

Ucu Faridah berkata...

Mieza...
hahaha...kreatif jugak anak2 mieza ye..jemput mkn jgn malu2...

Wani...
banyaknya buat..tapi berbaloikan sebab roti jala ni pun mengeyangkan...bissmillah..

Umiyumi...
tq bagi idea..

Rosaliza...
bab2 menjala ni bila tang makan semua suka..tpi bila suruh mengait jala semua pakat tngok tv..hihihi samala kita...

Zura...
roti yang simple tp kena rajin membuatnya..

K.Zakie..
Akak ada assistant (mak jah)..ucu jrang2 buat, cuma ada 2 tangan aje..

Izahdaut...
betul tu zah..ucu pn malas lama2 mngadap dapur..mau mandi peluh dibuatnya..tq bagi idea nk beli kt mana..

K.Amie..
ini pun nak minta tolong jugak ni...tolong masakkan kari boleh..?

Acik Erna...
roti jala ni makan masa nk buat..ada satu cara yg senang, beli kat kedai ajer..

emapurut
jom lah menjala...

Nuwairani...
lagi satu petua, kalau nk senang bancuh- blander semua bahan, comfom elok bancuhannya.. dah tak berketul2@berbintil2...

K/Kasih..
pastu cuci mata kt ikea sekali kan kak...alahai seronoknya..

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...