Pages

Jumaat, 28 Oktober 2011

Kuey Teow Kicap 3 Serangkai...



Assalamualaikum wbt..
Salam ceria dipagi Jumaat...

Dari malam tadi ucu seronok sangat.. menyengeh memanjang, kalau boleh nak melompat2, nasib baik over weight (seb baik sedar diri lagi). Nak cerita kat sini gambarnya belum siap diedit, Insyaallah, coming soon akan ucu ceritakan sebab ape hati ni senantiasa berbunga  mekar sampai ke pagi.....tungguuuuu....

Okey kali ni ucu masak makanan  kegemaran along, Kuey Teow Kicap 3 serangkai. Yang dimaksudkan 3 serangkai tu cumalah 3 jenis kicap jah.....kicap manis+ kicap masin+ kicap pekat, maka jadilah kicap 3 serangkai....saja nak buat eksen kat tajuk  jer.

Kalau sebelum ni ucu masak siap ada udang saiz XL tapi kali ni bayang udang pun takde...cuma ada kerang. Kita layan dulu gambar yang meruntun jiwa ni  ye.... 


Resipi Kuey Teow Kicap 3 Serangkai

Bahan-bahan :

  1. 1 bungkus kuey teow 
  2. Kerang 
  3. Daging/ayam
  4. Bawang merah * - dikisar
  5. Bawang putih * - dikisar
  6. 1/2 cwn Air rebusan udang - option
  7. 2 sb Kicap masin 
  8. 1 sb Kicap manis
  9. 2 sbKicap pekat 
  10. 3 sb cili giling
  11. 2 sb sos cili
  12. Kiub ayam * - dikisar
  13. Sedikit garam
Sayur2
augel n daun bawang/kucai
  Cara masak :
  1. Tumis bahan yg bertanda * sehingga kekuningan
  2. Kemudian masukkan daging, tunggu sehingga masak
  3. Baru masukkan cili giling/sos cili/3 jenis kicap di atas
  4. Masukkan air rebusan udang
  5. Apabila bahan2 paste ni dah betul2 masak baru masukkan kuey teow + sayur
  6. Dah siap...
** gandingan yang mantop kalau ada jeruk cili hijau...masam-masam gitu...



Inilah hidangan kuey teow kicap tiga serangkai....ngancam tak...? tengok gambar memang lah mengancam..tapi rasa belum tentu lagi...huhuhu........

Ok, wassalam....





13 ulasan:

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Ucu..apa kabar?sepi jer umah atie kan..bz sikit.
lapar balik lak perut ni bila nampak kueteow 3 serangkai tu.Ada kerang lagi sedap la Ucu....!

umiyumi berkata...

Salam Ucu, sedapnya tengok kue teow tu kalu makan dgn cili kicap atau cili jeruk maunye tambah sampai 2 pinggan ni hehe :)

nuwairani ismail berkata...

kuey teow kerang lagilah sedap ucu oiii....dah lama tak makan ni...selalunye order kat pasar malam aje...siap dia bagi dengan lada jeruk lagi...memang ummpphhh! makan sehingga helaian tauge yang terakhir...nak buat sendiri tak reti...heheh

Liza berkata...

ucu...banyaknya kerang...ngancam betul kuetiaw tu..

Cendana Kasih berkata...

pergh..tak tahan setiap kali rakan blogger tayang kuetiau...uwaaaa...nk sikit !!!

anis berkata...

assalamualaikum ucu.
sedapnya, ada lg ke? dah terliur ni. hehehe.

cik cek berkata...

Ucu....
sedapnya kuey teow tu...menggoda jiwa sungguh...dah la lum lunch lagi ni...hu hu hu

rahel berkata...

Rahel suka kueh tiau kerang..sodab banget..nak jugak..

Mamasya berkata...

Aslmkum Ucu...alahai buat terliur nengok kewtiau kerang Ucu hidangkan ni ...dah lah favorit kewtiau... sedap...

Mieza berkata...

ucu..mieza tergoda nampak kuey teaw ni..lebih2 lg bila ada kerang banyak mcm ni..sedapnya ucu!

Acik Erna berkata...

ucu anak2 acik suka la tu..kalau mee pun nak hitam kicap..

MulutPayau berkata...

fuhhhh...memng betul2 mngncam....

Amie berkata...

Ucu,
kelmarin petang Kak Amie buat kuey teow goreng tapi elum sempat masuk blog, yang ucu tak bubuh tu... ada dalam kuey teow Kak Amie.... hi hi hiiii

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...