Pages

Selasa, 24 April 2012

Pasta Alfredo goreng + Kek aiskrem




Assalamualaikum wbt.....

Salam sejahtera dan selamat pagi kawan2 yang budiman - ini ayat mukadimah ..
Dah bersarapan ke belum... - ini ayat nk ajak b/fast 
kalau belum, pandai2 lagi cari ye, sebab perut masing2 - ini jawapan yg paling orang menyampah...ayat ajak2 ayam miang...hahahhaa..menyampak kaa..???

Okey lah asyik nk mengarutnye pepagi ni..nehh ucu suakan  sarapan omputih yang dimasak oleh orang samo matang....pasta alfredo digoreng menggunakan sos spagheeti (prego). senang banget gitu..(aiii.. tetiba tukar channel seberang pulak..)



Walaupun makanan ni berasal dari negara omputih yang beribu2 kilometer n berjam2 duduk kt kapal terbang baru nak sampai sana....
tapi hanya kurang dari 30 minit makanan ni dah boleh sampai ke dalam mulut tau...meh ucu taipkan resipinya..

Resipi Pasta Goreng Alfredo


Bahan-bahan 


  • 300 gm pasta alfredo - direbus kemudian tos n gaul dengan sedikit minyak
  • Daging/ayam kisar - ucu guna brand Ramli burger
  • Bawang merah - dicincang kasar
  • 1 kiub pati ayam - brand knorr
  • 3 sb cili giling - ikut kepedasan
  • 2 sb sos tomato
  • 2 sb sos cili
  • 4 sb sos prego
  • Udang - tak bubuh pun (elek)
  • Secubit garam
  • Sedikit Air 
  • Cheddar cheese - diparut
  • Origano  

Cara-cara ;


  • Panaskan kuali besar dengan minyak masak
  • Kemudian masukkan daging hancur tadi - masak sehingga kekuning2an
  • Barulah masukkan cili giling/sos cili/sos tomato/garam hingga terbit minyak
  • Masukkan sos prego dan tambahlah sedikit air supaya tidak terlalu pekat
  • Kacau sehingga mendidih dan barulah masukkan pasta tadi dan digaul hingga mesra
  • Rasa masinnya andai kurang bubuh lagi sedikit kicap masin.
  • Bolehlah dihias dengan cheddar parut dan taburkan origano




Kata orang diet...sebelum makan berat kena makan buah dulu...ni segugus anggur tak tau dari negara mana ....ambik lah kawan2 sorang sebiji..itu ajer yang ada...
  

Yang kat bawah ni pulak bukan menu ucu ye....ucu tengah berangan2 nk diet tau ..tapi bila baca kat blog  nani kisah induction diet dia...mak aiiiii  semacam semput lah pulak nak ikut...ape2 pun kalau nk berdiet kenalah kuatkan mental dulu dan buat betul2..InsyaAllah akan menjadilah tubuh badan yang diidamkan.....
macam ucu ni metal tahap M...susah sangat..



Kek pink (aiskrem) ni diorder oleh Cikgu Rahmah...sempena bertambahan umur beliau...disamping meraikan kepulangan anak2 tersayang dari asrama.




Semoga Pn. Rahmah sentiasa dilimpahi kesihatan, kebahagian, keceriaan disamping keluarga tersayang dan dipermudahkan oleh ALLAH SWT segala urusan didunia n akhirat..Amin..




Tengok fresh cream kt atas ni pon dah terliur2...boleh ke ucu berdiet ni...


Okey lah ...
ucu chaw dolu...

Wassalam...


pssstt..
metal 'M" - makan2..mengantuk...makan2..mengantuk





10 ulasan:

Nuwairani Ismail berkata...

heheh...nama mak kite rahimah...dulu dia suke tempah kek blueberry dgn kawan dia..pasni anak dia nk kene belajar buat kek sendiri la..nani suke makan pasta. tak kesahla masak cara omputih ke, org melayu ke..semua suke!

Qasey Honey berkata...

waduhhh sedapnye...boleh la cuba resepi omputih ni nti...hehee

Liza berkata...

ucuuu, nak semua buah anggur tu...hihihihi
cantik deko kek tu la, nangis Liza tgk, jeles...hhiihhii

miloais milo berkata...

kali ni terliur ngan pasta tu la plak..
adehhhhh!~ berhip-hop dah rasanya perut iols ni!

rahel berkata...

Ucu,
Rahel nak buag anggur and cake je..yg pastu tu utk Ucu la...

KakAsma berkata...

Ucu,
kena cakap slang inggeris ke amerika nie kalau dapat makan spaghetti fredo nie..
walaaa akak suka kalau ada parutan cis mozerella kat atas tu..makna laju ajer..

lepas makan duduk tersandar kan..kan..

Acik Erna berkata...

ucu..acik pun baca cara nani tu..tapi acik nak cuba..tengok berapa hari tahan dan gstrik datang tak..kalau tak..merangkak pun sanggup..dah terlebih beno dah ni..he he..macam ia2 je ni.

kasihredha berkata...

letak cheese byk2 kat pasta tu...sedapnya.
Capai anggur sebijik :)

Mamasya berkata...

Salam Ucu.pasta sepinggan...tukar dg nasi tomato boleh...hi.hi.nengok kek aiskrim Ucu tu... sedapnya...tak payah diet dulu...mkn habis kek aiskrim ni...

mama sara nur berkata...

nak anggur tu semua leh he he
kalu ada kek eskrim Ucu yg kasi leleh ayorliur
ni mana leh nak diet2 he he

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...