Pages

Selasa, 3 April 2012

Crispy Potato Wedges




Assalamualaikum wbt....

Dah banyak kali  buat crispy potato wedges ni, tapi tak sempat nk tekan on kt camera dah elek kena belasah dek rakyat kat rumah ni.
Tapi kali ni  ucu masak/buat banyak berbakul@ berkilo terus makan bawa ke malam....






Kerana "kebatakkan"  yang melampau-lampau...ucu beli kentang ni sampai satu guni kat pasar borong Klang, sebab harganya cuma RM 3.90.....murah giler kan...
sampai sekarang masih ada lagi...
harap2 janganlah sampai ada dahan merendang kt kulit kentang ni...alamat cik tong la jawapnya...



Sudah menjadi adat pada orang yang malas n nak cepat makan macam ucu ni. Tak payah dah cari2 tepung/lada sula/garam bagai...cuma guna tepung KFC adabi atau apa2 brand yg disukai dan kentang pun x payah direbus..tapi kalau ada kudrat lebih tu buatlah  sendiri ramuannya, mesti lagi sedap.

Resipi Crispy Potato Wedges
Sumber  : ucubakery

1 kg Kentang saiz besar
1 bungkus tepung segera KFC (adabi)
Telor - di kocok
Minyak





Cara-cara ;-

Buang kulit kentang dan basuh bersih-bersih
Potong/belah ketang
Panaskan minyak
Celupkan kentang ke dalam telur kemudian salutkan pada tepung segera KFC
Goreng dengan minyak yang banyak sehingga empuk
Bila sudah kekuningan itu tandanya dah masak
Boleh lah dihidang


**jadi rasanya adalah rasa2 macam ayam pun ada kentang pun ada... 2 in 1 lah kata...




Untuk sosnya (chezzy)  pulak instant jugak....cuma  tinggal bubuh air saja....yg ni anak buah ucu yang jual....ucu tumpang sekaki. Guna sos + mayonis pun sodap...




Okey lah itu je kudap2 yang senang ucu hidangkan.

Wassalam...



19 ulasan:

Norzie hany berkata...

Selalu saya goreng ayam guna tepung adabi kfc tu...nanti saya cuba buat kentang pulak.

Acik Erna berkata...

ucu..acik nak cuba jugak..tak de tepung segera kfc acik nak cuba tepung magik..boleh la kan ucu.

Masya berkata...

ade lagi tak?? buatlah lebihh.. nak jugak... suke makan...

ciksukaberangan berkata...

hihi. nampak mudahla :D

Qasey Honey berkata...

asslm Kak Ucu...sedap tgk wedges tu...nti hujung minggu ni QH pon nk mwedges juga la...

ady berkata...

as-salam Ucu
bagus ni buat b/f anak2 kat rumah mesti suka ni..mudah jugak resepinye..

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam Ucu :)
tak blh angzz tgk potatoes wedges nie...
mcm nak ngap jer!! n tak pernah gunakan tepung segera kfc lagi mesti cari nie hehehe tq for sharing :P

izahdaut berkata...

nak buat juak, cume tak de la pulak tepung kfc. nak kena buat sendrik dulu. sedp tu ucuu

Cendana Kasih berkata...

bestnyer...stok wedges ada lagi dalam esbox, tp malas ler plak nk goreng (ni dah sampai tahap maximum malas ni, makan pun belasah jer roti..hehe)

cer anto sini sepiring..kentang banyak tu kan...hehehe

Mas berkata...

'kebatakkan' hihihihi....

alahai....sedapnya kalo dpt kunyah2 wedges tu sambil nonton tv.

miloais milo berkata...

dah rupa cheezy wedges kat kfc tu....

KakAsma berkata...

Ucu,

waaa manyak nyer wedgess tuh..mmg seronok kalau dapat beli banyak kentang tuh..mcm2 boleh buatkan..
akak pun suka goreng camgini..cuma letak kari,lada hitam ngan garam ajer...buh tepung sket..tu bab takdo tpung kalau ada cam ucu gak kot...:)))

Liza berkata...

sedapnya ucu...ada lg kan, ye la kalau buat sampai berbakul2 mst ada lg, xbaik sorok2 tau...hihihihhi

mama sara nur berkata...

ucu, inilah makanan anak bujang sy Ucu setiap hari pagi malam sampai mama yg tukang goreng ni jemu x terkata he he
hari2 kentang...cicah sos + mayo hu hu

Amie berkata...

Lama juga kak Amie tak buat potato wedges, dah tengok di sini rasa terliurlah pulak!

nuwairani ismail berkata...

ada juga beli kentang hari tu...tapi tak tahu lg nk buat apa..

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Ucu mmg nampak menyelerakan...lapar lak mlm2 nampak wedges nih.
Atie ada tag Ucu join GA..hadiahnya mmg besttttttt..!!
Jom larrr join..simple jer.

mama hani berkata...

sedapnya....

Rohah berkata...

salam kak Ucu..Pagi2 dah nampak macam2 hidangan,lagi2 nampak western food ni pulak,nampak cicahnye yg oren2 tu lg slurrpp..

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...