Pages

Jumaat, 9 Mac 2012

Nasi impit + Ayam Kicap



Assalamualaikum wbt......

"Eiihhh seronoknya esok sampai minggu depan cuti...tak sabar nak tunggu petang...."  wajib diingat ayat tu hanya utk anak2@adik2 yg tak ambik periksa penting tahun ni aje ye....
bukan jugak utk Cikgu2 yang kena mengajar masa cuti ni, contoh paling tepat dengarlah keluhan dari  Cikgu MP ye...

Tak mo keluh kesah pasal cuti...meh kita makan nasi impit dgn berlaukan ayam masak kicap...boleh jugak kenyang perut.



 Menu ni biasanya akan dihidangkan waktu raya..ucu rasa2lah  kat rumah orang jawa je kot ada versi macam ni.... tapi x tahulah pulak ye kt tempat lain.
Masa mula2 masuk dalam keluarga jawa ni ucu pun rasa macam janggal, yelah..  kan selalunya bila raya lawan pada nasi impit mestilah rendang atau kuah kacang.



Tapi sekarang  bertambah2 lagi ada, kalau menu ni depan mata.....hehehe..



Hari ni ucu malas nak tuliskan resipinya..sapa2 yang nak jugak silalah klik sini ye.




Jangan lah kata ini hidangan raya tahun lepas pulak ye....
 dan atas keprihatinan kepada rakyat jelata kt rumah ni, jadi ucu tunaikanlah minggu lepas...


Ok...selamat berhujung minggu dan selamat bercuti "cikgu..."


Wassalam...









10 ulasan:

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Ucuuuuuu.apa kabar?lama xsinggah kat sini.
Ni menantu org jawa dah sampai..mmg ginilah menu wajib kat umah org jawa tp atie buat gak rendang/kuah sate...sbb xbiasa mkn nasi impit ngan masak kicap.hihihi.

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Alamak Ucu kita ni dah lama tak makan nasi impit ditayang-tayang pula...anta umah sikit

MulutPayau berkata...

Ucu.....ishhhhhh napelah tayang nasi impit ni....tengh stress ni kalau dapat semngkuk kan best....

Amie berkata...

Selamat tengahari Ucu...
lama tak ngences! ni tak boleh jadi ni bila dah nampak nasi himpit... memang dada rasa terhimpit nak makan jugak! Nak buat tak rajin pulak... tapi teringin sangat nak makan... macamana ni Ucu?

QasehnyaRania berkata...

hye ucu....tak penah pula mkn ceng gini..selalu dengan kuah kacang atau rendang pedas..6ti nk try juga la...

ucu sehat ;)

miloais milo berkata...

may be betul gak ye ucu...
lauk ayam masak kicap ni... memang menu wajib family mentua iols...
my mak mentua - orang jawa kuala selangor...

Acik Erna berkata...

ucu..acik tak pernah kawenkan dia dengan masak kicap..kalau rendang ataupun kari ru..pernah jugak..

izahdaut berkata...

betul la ucu,.. sya tak nh pulak makan nasi impit ngan ayam kicap gitu. jawa2 ni memang tak leh lari dri kicap n set2 hasil dari kacang soya kan... hehe.. sedap nampak nyer tu

umiyumi berkata...

salam ucu.. amboii sedapnya rasa mcm nak raya pun ada nih. cuti skolah dah nak start ye. kat sini cuti bln 4 nanti. best tgk nasi impit tu, esok ingat nak buat nasi impit jugak lah :)

Diana @ Melley Mey berkata...

Akaaak...... Sedaaaapnyaaaa tgk ayam kicap ngan nasi impit tu... Bertambah ler lapar d buatnya.... Alahai!!! Terasa2 plak keenakan ayam kicap nie kat tekak....

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...