Pages

Khamis, 18 Ogos 2011

Soto

Assalamualaikum wbt...salam ramadhan ke 18, semalam cuti (Nuzul Al Quran) mesti  ramai kengkawan yang ambik kesempatan pegi shopping prepair untuk raya yg tinggal beberapa hari je lagi kan....termasuk lah juga ucu sempat lah jugak carikan baju melayu untuk jejaka2 tampan kat rumah ni.....


Kepada kengkawan yang dah kebuntuan idea nak masak ape petang ni...kali ini ucu hidangkan menu soto yang paling simple dan senang ....masak main campak2 n goreng ajer dah siap..

Neh ucu bagi resepinye....

A. PASTE 

1 sup bunjut
Bunga lawang n kayu manis
2 kiub pati ayam
Kaki + leher ayam 
Bawang merah n bawang putih - dihiris
2 inci halia - hiris
2 inci lengkuas - ditumbuk sikit
Asam keping 
Garam
Air

B.BAHAN-BAHAN SOTO


  • 1 ekor ayam carik2 mcm gambar  ni
  • Nasi impit - direbus
  • Taugel -dicelur sekejap shj 
  • Kacang tanah - digoreng


  • Suun - digoreng
  • Daun sup
  • Bawang goreng
  • Sambal



CARA MASAK SUP (KUAH SOTO) pulak macam ni ;-

  • Panaskan minyak didalam periuk yg besar
  • Minyak dah panas masukkan bawang putih,bawang merah, halia, sub bunjut, bunga lawang, kayu manis
  • Tumis sehingga naik bau dan masukkan lah pulak kaki + leher ayam dan akhir sekali masukkan air.
  • Masukkan kuib ayam dan sedikit garam 
  • Masak selama 30 minit  



Soto ni sangat2 sedap dimakan panas2 pastu letak sambal n limau ....perghhh...mau berpeluh dibuatnye....

Okey lah ucu jalan dulu..nak pegi jenguk dapur kengkawan yang tengah sibuk mengkukis sekarang ni..boleh lah ucu minta sebalang dua untuk raya nanti...wassalam.


14 ulasan:

Mieza berkata...

ucu...terliurnya dengan soto ni..mieza suka sgt soto..nak dtg mkn soto umah ucu lah hari ni..terliurrrrrr

nuwairani ismail berkata...

ucu! teringinnya nk makan soto bile tengok ni. aduh...kene pulak time tengah hari mcm ni..perut pulak pandai nyanyi2 dah..

Ida,Japan berkata...

wahhh...sini ada soto, sedapnyer ucu

liemaopurut berkata...

alamak.....tengok gambo soto ni...betul2 wat jiwa tak tenteram. my fevereeeeet ni. adakah..apakah..harus di masak petang ini??? uhhh tidak....

miloais berkata...

iols tak penah lagi masak soto... nampak macam renyah!

sokmo kalo balik umah mak sedara kat kuala selangor - dapat makan soto puas2!

CT NoArIzAh ArIs berkata...

Ucu smlm sy x cuti keja cam biasa tapi wat mee gak mcm ucu tapi mee rebus bukan mee soto.:)

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

suka makan sup waktu selsema...sedpnye soto kak dapat pula sambal kicap cili api berasap telinga :)

Ucu Faridah berkata...

mieza....
esok cuti jom la kita menyoto...
stok suun goreng banyak lagi ni, ambik lah...

Ucu Faridah berkata...

nani kan rajin...kalau mlm2 pn blh buat cek mek molek..ini kan pulak soto...sama mcm masak sup jer..

Ucu Faridah berkata...

ida...buatkan ank bangsu ida mesti dia suka..sbb bebudak kebanyakkannye suka sup...pastu donot (stok) hari tu goreng sekali..

Ucu Faridah berkata...

iols...soto kt k/selangor tu mmg purpuler...dulu warung kecik jer skrg dah mcm restoran, parking pn sedang...

Ucu Faridah berkata...

limau purut..soto dijointkan dgn karipap baru mengancam...

Ucu Faridah berkata...

ct noarizah...rajinnye buat mee rebus..ada lagi tak minta semangkuk...bagi la resepi..

Ucu Faridah berkata...

soto ni khas utk awe...telinga perasap..hidung berair...nak pulak minum teh o limau suam2...perrgghh..tak boleh nak cakap ape dah...

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...