Pages

Jumaat, 19 Ogos 2011

Kari Udang

Assalamualaikum wbt...dari malam tadi ucu dah buat perancangan baik...
Sebagaimana yang diplan  mlm tadi, maka bermulalah plan pertama hantar Akid kat TASKI jam 7.40 am. 
Ke dua  terus pegi pasar borong klang...cari bahan2 nak mengkukis esok...(semangat  dah berkobar2 ni). Disebabkan hati ni meronta2 tengok kengkawan dah mula mengkukis jadi ucu pun tak nak ketinggalan bas jugak.Sebenarnya inilah kali pertama ucu nak cuba2 mengkukis, kalau tidak tiap2 tahun asyik makan biskut tunjuk-tunjuk jer, tau ajelah kan kalau dah namanye kueh tunjuk-tunjuk tu makanye RM keluar macam air terjun kat Ulu Yam jer...

Disebabkan ucu ni jenis macam lipas kudung,  1/2 jam dah settle semuanye...terus driver pegi kerja. Sampai office jam 8.55am...dalam hati kata alamak apesal awal pulak sampai office ni...selalunye jam...ehem2....

Okeylah kalau nak diceritakan kisah kt atas tu panjang lagi sebenarnye...mau hangit udang kt bawah ni....
Jadi hari ni  ucu pendekkan cerita kita layan menu kari udang....

Bahan-bahan ;-
  • 1/2 kg udang saiz XL...(kalau dpt udang galah lagi best)
  • 1  kotak santan (saiz kecik) - bahagi kpd 2 
  • Bawang merah - dihiris
  • Bawang Putih - dihirs
  • Halia - dihiris halus
  • Bunga lawang
  • Kayu manis
  • 1 peket Serbuk kari ikan  Adabi
  • 1 peket serbuk kari ikan Babas 
  • Daun kari (tp ucu tak bubuh, takde stok)
  • Kentang

Cara masak ;-
  • Panaskan kuali/periuk dan masukkan minyak
  • Campakkan bunga lawang/kayu manis
  • Kemudian baru masukkan  bahan hirisan + sedikit daun kari
  • Tunggu sehingga kekuningan baru masukkan serbuk kari yg telah dibancuh dgn sedikit air -tunggu sehingga keluar minyak (api perlahan)
  • Apabila kari dah keluar minyak baru masukkan sedikit santan + sedikit air tunggu sehingga mendidih
  • Kemudian masukkan Udang  dan santan pekat
  • Jgn lupa masukkan garam/asam
  • Dah siap....


** kadang-kadang ucu sekeluarga makan kari udang ni dengan pulut....alamak terliur la pulak....awal lagi ni..bahaya...bahaya...



Dah tertaip perkataan pulut... ni satu lagi kuih dari pulut....
mengancam tak kueh lopis ni....kalor yang mengiurkan, apatah lagi rasanye..... berlemak dan kuahnya pulak dari gula melaka.....manis gitu...bukan sekali makan jer, mau berkali-kali  tambah..sangat2 sedap....

Dah telan air liur ke  belum....? kueh ni sebenarnya ucu beli kt bazar ramadhan jer...hihihi..sebab itu ucu puji melambung2 sampai  langit ke 7...kalau buat sendiri  mau kalor hijau jadi biru kot....

Akhir kalam....wassalam...


9 ulasan:

kasihredha berkata...

dah siap telan air liur dah ni..
rupa2nya beli...hihi

Kak Rosaliza berkata...

Assalam ucu, mmg terliur dgn lopes ni, nak buat tak berapa nak rajin, kalo beli selalu yg x sedap je.

Selamat mengukis ya ucu

Amie berkata...

Ucu,
ada masak udang tapi menu udang kak Amie tak boleh masuk dlm bloglah, tenet buat hal...

yang kuih lopez tu sebenarnya cadang nak buat petang ni, tapi datang sini ucu dah hidang... apalagi..ngap sajalah..oppss! puasa le...

Kakzakie berkata...

Kakak tak mahu masuk blog ucu pagi sebab tahu mesti ada makanan yg menggoda. Betul kan... kakak suka lopes. tapi selalu kakak beli tak ada yg hijau. Ucu kreatif bab menjadikan kuih cantik...

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Ucu..makasih brtandang ke blog atie yg dh bersawang tue..hihi.hari2 masak tp malassssss nk snap gambo...bila dh snap gambo cam malasss lak nk buat n3.Camna tuh?
Apapon.kari udang mmg ngancam....hujung2 puasa nie dh xleh mkn pedas2 sgt...semlm sakit perotttt.HB atie la..dia suh tambah ciliapi lg lam masakan biar lg sedap katanya...last2 wife dia yg menanggung sakit perut..hihi.

nuwairani ismail berkata...

alahai ucu! memang telan liur la tengok ni. sedapnya kuih lopes..tak jumpa lagi kuih ni semenjak pose melainkan kene buat sendiri...huhuh

AI berkata...

- wahhh sedap nye kari udang tu...

- tq follow blog AI yg ntah ape2 tu...hehe...AI nk follow ucu yer...

Adilah Manaf Celik Vitamin berkata...

Masa saya sekolah dulu DS selalu masak lauk ni.

Maksimumkan Peluang Anda Untuk Hamil.

Adilah Manaf Celik Vitamin berkata...

Masa saya sekolah dulu DS selalu masak lauk ni.

Maksimumkan Peluang Anda Untuk Hamil.

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...