Hari ini ucubakery (isteriku ) gering dah masuk 2 hari...tak lalu makan katanya...pandang depan pandang belakang..pandang peti ais dpt idea...jeng..jeng.....inilah dia resipi utk orang demam..IKAN GELAMA BERSAHANG...
Bahan 2:-
1. Ikan gelama - 4 ekor (siap disiang..)
2. Bawang besar - 2 biji
3. Bawang putih - 4 ulas (yg ada kt gambr tu sebenarnya x cukup..dah habis)
4.Kunyit hidup - 1 inci
5.Asam keping -3 keping
6. Air - 2 liter
7. Lada hitam - RM 1 (ditumbuk kalau rajin, kalau malas blander ajela..)
* orang banjar kata lada hitam itu adalah sahang( itula pasal resepi ini dinamakan Ikan gelama bersahang)
8- Halia - 1inici
Cara masak ;
1- Basuh ikan dengan limau (supaya tidak hanyir) kemudian hiris kesemua bahan diatas...
2- Letak kuali/periuk di atas dapur..
masukkan air, campak kan la kesemua bahan2 yg telah dihiris tadi
3- Tunggu sampai mendidih barulah dimasukkan ikan gelama
4- agak2 ikan tu dah lembik penat berenang matikan lah api dapur
5- hidangkan lah dengan penuh rasa kasih sayang pada orang yang deman...(kesian isteriku..)
Khasiat ;
Resipi ini boleh menyegarkan badan dan peluh cepar keluar..sbb bila makan terasa panas lada hitam....mudah2an isteriku cepat baik/sembuh dari deman, boleh buat apam polkadot balik sebab semalam ada jiran/member kt tmpt kerja order dah tergendala...
7 ulasan:
wah,,baeknye paksu,,,,hehe
Salam rmadhan, nak tanya, kalau contoh la guna ikan lain, akan beri kesan terhadap rasa ke? Akan tak sama ke?
Salam perkenalan :D.. Selamat hari raya maaf zahir dan batin ..
Jngn telebih black peper... Nangis nt....
Napang kuning warnanya? Umak ku baulah masak sahang jernih je kuahnya. Sbb kunyit leh?
Xletak garam ke?
Salam
Catat Ulasan