Tadi bab sarapan ala kadar ajer...Ini pulak menu tengahari semalam mentarang masak sup. Kawan2 pernah makan mentarang tak..?kalau yg pernah makan tentu tau ape keenakannye kan.....isinye padat...kalau dulu susah nak dapat dan musin2 tertentu aje baru ada jual kt pasar...tapi sejak bumi malaysia ni ditimpa tsunami..dah tak kira musim dah..(Ini lah mentarang yg belum dimasak tapi dah dibersihkan)
Mentarang ni juga kalau dibakar rasanye cukup manis....dicicah pulak dengan sambal belacan@ sambal kicap...mak aii...sodapnye..
resipi utk masak sup mentarang ;
RESEPI MENTARANG SUP
Bahan
1. 1 kg mentarang
2. Bawang merah - dihiris
3. Bawang putih - dihiris
4. Halia - 1 inci
5. 2 btg Serai
6. Asam keping
7. 1 - bunjut Sup adabi
8. Daun sup
9. Garam
Cara
1. Bersihkan mentarang dengan berus gigi yg dah x digunakan lagi (petua utk senang tanggalkan kekotoran - rendam selama 10 minit dengan 2 sudu besar soda bikarbonat)
2. Masukkan kesemua bahan2 diatas kedalam periuk tunggu hingga mendidih (itu dikira dah masaklah tu...)
3. Hidangkan bersama dengan sambal belacan.....selamat mencuba...
6 ulasan:
Yang dah pernah rasa mentarang tengok gambar ni pasti telan air liurs
assalamualaikum,
kalau balik kg, kak Amie mesti cari mentarang di Sungai Buluh atau di Pantai Remis... sedapnya...kali terakhir makan tahun lepas, raya puasa
Waalaikumusallam...
hebatlah k.amie siap cari lagi kt pantai...kalau dpt byk, lalu meru singgah2 la antar yer...
salam kenal kak, oh saya suka sgt mentarang ni. cumanya kat Kl mmg jarang saya jumpa. gulp! terliur tgk :)
idazs...nanti sesekali lalu kat kawasan sekinchan boleh la beli..Sekarang ni kat gerai2 dah ada jual mentarang bakar dan goreng tepong... sedapnye
goreng berlada pon sedap & msak cili api pon sedap ..
Catat Ulasan