Pages

Isnin, 21 Mei 2012

Nasi goreng burger


Assalamualaikum wbt...

Tak sedar dah tengahari rupenya.......
Dah lama rasanya tak buat n3.. sekarang ni ucu betul2 sibuk (kt opis) jadi  datang2 opis terus bereskan kerja2 dan nk berbw tertangguh2...
Ni ucu curi masa kejap nak tayang menu nasi goreng  burger...


Asalnya nak buatkan sarapan burger jer ...tapi bila cek2 tinggal 2 keping jer, terus terbantut..
bukan ape..
mana cukup rakyat ada 4 mulut yg dah sediaada menganga kelaparan tak kan dengan 2 ketui jer kan...kang tak pasal2 ucu jadi singa kelaparan....hihihi..

Alhamdullillah ada nasi sejuk malam tu, daripada dibuang terus dapat idea campurkan kat dlm nasi goreng...




Resepi Nasi Goreng Burger
Sumber : ucubakery.blogspot.

  1. Bahan - bahan :-
  2. Nasi sejuk  - ucu guna 4 cawan kecil
  3. 2 keping daging/ayam burger - dinyah beku dan hancur2kan
  4. 3ulas bawang merah - dicincang halus
  5. 2 ulas bawang putih - dicincang halus
  6. Cili padi - dipotong halus
  7. Kacang panjang - x letak
  8. Kobis - x letak
  9. Secubit pati ikan bilis
  10. Garam


Cara -cara
  1. Goreng  daging/ayam burger sehingga kekuning2an - minyak sedikit sahaja 
  2. Kemudian masukkan semua bahan2 yang telah dicincang bersama pati ikan bilis ke dalam kuali yang ada burger tadi
  3. Masukkan nasi dan garam - sentiasa digaul
  4. Apabila telah sekata rasa matikan api
  5. Bolehlah dihidang bersama2 dengan salad / timun



Kalau sebelum tu selalu makan kat tepi rumah (waktu cuti jer...) tapi entah angin ape pagi sabtu tu tetiba terasa nak makan kat  bawah pokok kemboja  (halaman depan)  tapi terbantut lah pulak....sebabnya, bila jiran2 lalu jer mesti pandang2 ...rasa macam lain macam jer....last2 angkut balik, makan kat dapur...




Kalau orang dolu2 marah makan pindah2 /merata2kan..macam2 peribahasa diorang...tapi bagi ucu n the geng mkn pindah2 ni  sebab ada alasan yang kukuh....
pada ucu alasannya...nasi ni cuma cukup utk kami 4 orang jer..nak bagi jiran2 yg lalu tu alamatnya kena buat kenduri lah baru cukup....betul tak kawan2...

Ok lah yer ...bai..bai..
Wassalam...




16 ulasan:

ciksukaberangan berkata...

Huhu. Nampak mudah je nak buat. Sedapnya nampak :)

Acik Erna berkata...

salam ucu..sedapnya nasi goreng..letak pulak daging burger..lagi la bertambah sedap

miloais milo berkata...

simple tapi menarik lah ucu...
iols selau guna naget bila nak cepat
so this one - resepi yg bakal di cuba juga...

Qasey Honey berkata...

asslm kak Ucu...wah menarik la resepi nsi goreng burger tu...nmpk sedap pulak tu...nti nk cuba juga la...

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Ucuuuu..bukak la pintu,atie dtg bawak udang goreng ngan apam balik nieeee..
Nampak sedap nasi goreng tu..atie pon sama ,kdg2 potong2 sosej masukkna lam nasi goreng.sedap gak..hihi
Klu mkn/masak kat luar umah..mmg jiran2 memandang jer ucu.
Mcm atie ni..aritu bakar ayam kat depan umah sbb pakai dapo arang.Jiran2 sini..asyik negok jer.Nk kasi,kiter bako sekor jer..hihi

MulutPayau berkata...

Wahhh sedapnya Ucu...anak2 suka burger..boleh try buat jugaklah...Thnks...

Nuwairani Ismail berkata...

kelakar la ucu ni...boleh pulak alih2 tmpt makan. tp sebenarnya memang best makan di tempat yang lain dari kebiasaan. kene pulak luar rumah. dpt udara segar.

Amie berkata...

ha ha ha hahhh Ucu... jiran tu pandang2 sebab minta dijemput makan sama... kesiannn

liemaopurut a.k.a ana berkata...

jiran kat sini tak nak pelawa ker ucu?? kreatif la ucu ni. ana x terpikir lak nak wat nasi goreng ngan daging burger. bole la di buat pasni. idea yang menariksss ;p

sama la ucu,ana pun sibuk kat opis smp nak bw n nk update entry sendiri pun x sempat

laskar pelangi berkata...

Alahai..kreatifnya akak bt resepi:)
nanti nak try lah =)

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

SAlam Kak Ucu cayang wangi wangi.. datang dah lewat malam.. ada lagi tak nasi burger tu?? nampak bergentel2 kat tepi nasi tu wahh kecurr sudah

babycomel berkata...

nak makan.. nak nasi..

~~zana@pb~~ berkata...

Zana selalu buat nasi goreng burger, best kan? Yang penting, senang dan cepat tugasan ibu2 didapur.
Ucu...zana pun boleh jd singa kalau lapar. Sampaikan kalau hubby ajak berbincang pun zana kata, tak guna awak ckp apa pun, tak masuk dlm otak saya sebab lapar....hehe...

ainnoraini berkata...

boleh le cuba resepi ni..
mudah jer nnpknya..yg pasti anak2 suka itu yg penting..

Masya berkata...

hihihihi.. ingatkan nasi ade burgerlah kat sbelahnya.. saya pun kdg2 buat macam ni simple jer.. cepat ngapp... ;p

Jefry berkata...

Jadi pengen memasaknya dirumah
nice share

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...