Pages

Isnin, 14 Mei 2012

Ikan Masak Singgang, Kek Ultraman n Rainbow cake


Assalamualaikum wbt...

Selamat pagi kawan2......

Nak cerita sikit pasal masak singgang ni...
masa mula2 makan (dlm  90 -an gitu),  kawan kt office ucu selalu  bawak bekal dengan lauk ni..mula2 tengok rupe lauk ni macam pucat jer..tapi bila dah merasa..MasyaAllah sedapppppnye...

bermula dari episod kena puji tu maka hari2lah dia bawak lauk ni utk kami2 yang memang suka tumpang sekaki..hehehe..
last2 dia kata "alamat cepat nipislah periuk saya kak...sebab hari2 kena guna asam keping banyak.." - dah lama tak jumpa ..namanya WAN HASLINA BIN WAN HASSAN..
 lepas dia bagi ayat2 cinta tu..barulah ucu cuba2 masak sendiri dan hasilnya langsung tak mengecewakan...sodappp jugak...



Resipi Ikan (tongkol) Masak Singgang
Sumber : ucubakery.blogspot.


Bahan2 : -


  1. Seekor ikan tongkol - yang sedang2
  2. 4 cawan air atau ikut banyak mana nak
  3. 2 biji bawang besar - dihiris
  4. 3 ulas bawang putih - dihiris
  5. 1 1/2 inci lengkuas - diketuk
  6. Cili padi - ikut kepedasan masing2
  7. 3@4 Asam keping
  8.  Garam dan perasa
  9. Kacang bendi


Cara-cara

  1. Bersihkan ikan
  2. Masukkan bahan 2 - 8 ke dalam periuk kemudian masak sehingga mendidih
  3. baru masukkan ikan dan masak sehingga ikan tadi masak.

Masakan yang ringkas tapi dengan menu macam ni pun boleh makan bertambah2 kan...


**************************


Dan yang kat bawah ni seperti biasa tempahan2 bulan lepas...



Kesian Uzrei...dia siap pesan kt mama dia (aisyah @) Ratu Kebaya) nak ultraman taro...alih2 makcik ni bubuh  ultraman entah zaman bila... kalau nak tahu macam mana reaksi dia bila dibagi kek ni silalah klik..


Pasangan sejoli..malu2 konon...




Yang ni pulak tempahan dari Pn Aisyah Sek. 13, Shah Alam , rainbow cake untuk anak buah...Bella n Aufa





Terima kasih Aisyah (RK) dan Pn Aisyah (tak sangka pulak sama nama...) sebab sudi order  kek kat ucu...

ok bai...bai....

Wassalam





10 ulasan:

rahel berkata...

Rahel nak yg singgang ikan tun sambal belacan..nak perah limau kasturi..

♥MAMASYAZA♥ berkata...

ikan singgang, mmg feveret en. abah

Sherwieyna Muzzawer berkata...

salam kenal.sedapnyeeeee!. i dah follow blog ni.follow i balik ye..tq..;D

dZana berkata...

aslmkum ucu.. msk simple2 camni di musim panas mmg sesuai n myegarkan.. bertambh2 nasi dibuatnya..

Acik Erna berkata...

salam ucu..arwah mak acik..tu la lauk kegemaranya..yang paling ia suka..ikan selar kuning yang kecik2 tu..hari2 pun tak pe

mama sara nur berkata...

assalam Ucu
mak kita suker masak singgang ni he he sedapkan Ucu
kat kg asam keping kan banyak he he

Qasey Honey berkata...

asslm kak Ucu...QH pon suka jugak mkn lauk ikan singgang ni...dlu mak rajin masak cengini...sedapnya tgk...tetiba teringat kg lak...hehe...mintak sikit bleh...takut kempunan nti...buat sdri...lum seru lg...haha

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

Salam Ucu... wahh fav sha memanglah lauk singgang.. dari dulu hingga kini.. kiranya bila busy inilah yang sha masakkan buat keluarga..

Wahh kek tu cantik sangat!! kecur sha tengok..:))

ibundo berkata...

salam ucu. bundo merempit ke dapur ucu..
singgang? feveret ni..

kasihredha berkata...

singgang memang lawan dia dengan sambal belacan atau budu.
Laparrrr

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...