Pages

Selasa, 17 Januari 2012

Jom Sarapan - Pizza Ekspress



Assaalamualaikum wbt...........

Selamat pagi kawan-kawan semua..harap2 semuanya sihat2 dan ceria lah ye...

Hari ini ucu nak belanja kawan2 makan pizza yang paling senang dibuat..budak darjah 2 pun boleh buat. Tinggal sediakan bahan2 asas yang memang dah senang dicari, melainkan kat kedai bundle  dah memang sah2 tak de jual..kwang...kwang..kwang..


Masakan ucu tak la sama macam kakak2, adik2 , makcik2, abang2 blogger yang memang terer dalam bab2 masakan omputih tu...

Ucu pun terer jugak bab2 masakan omputeh ni, cumanya cara tu ada banyak beza hihihi...
bezanya, masakan ucu ni ada stail ekspress..nak2 yang instant lagi triple ekpress nye..hahaha..contoh yang nyata macam pizza kt bawah ni...



Mungin dah ramai tahu macamana nk buat pizza ekspress ni, tapi ucu tetap nak tempekkan juga resepinya ye....


Resipi Pizza Ekspress
Inspirasi : ucubakery.blogspot.com


Bahan-bahan ;

  • Roti - ucu guna gardenia
  • Isi Ketam - instant
  • Cendawan  butang- dihiris/dicincang halus 
  • Nenas kiub - dihiris
  • Sosej - ucu tak letak, xde stok
  • Sos spaghgeti  - ucu guna prego
  • Mozarella - diparut





Cara-cara ;
Sapu roti dengan sos spagheti
Susun cendawan/sossej/ketam/nenes
Taburkan mozarella 
Bakar selama 25 - 30 minit 190 darjah celsius bergantung pada oven masing2.
Bila mozarella tu dah cair, itu tandanya pizza dah masak.
Dan boleh dihidang 




Untuk menunjukkan ucu ni adil dan saksama...ucu akan beli bahan dan tolong hiris/potong bahan2 dan tugas seterusnya akan disambung oleh rakyat2 tegar kat rumah ni...bila dan masak ucu tinggal ngap ajer...



Terliur tak tengok cheese ni.......banyak jugalah depa  bakar  kalau nak ambik..ambiklah..ucu kasi free ini hari...

Ok by..by..
Wassalam








21 ulasan:

Bibok Tomei berkata...

Sedap nyeh!
nnt saya nak cuba..
asyik mkn sandwich je..cuba yang neh pulop..Tq =)

Masya berkata...

terliur dibuatnya ucu, baru cadang nak buat pizza masa cuti raya cina nnt, tp kalau pizza express macam ni.. silap² ptg ni jugak saya buat ;p tq.. kongsi resepi ni...

ady berkata...

as-salam Ucu
menarik pizza express ni Ucu..terliur dibuatnye..

liemaopurut a.k.a ana berkata...

Fuhhhh... Terliur nengok pizza express ucu ni...ana mmg suka bab mkanan expresz ni wahahaha

Shafiq berkata...

Lapor Plak Tengok..

Liza berkata...

adooooiiii ucu....abis la diet liza kali ni.....hihihihi

rATu kEBaYA berkata...

adoi.. terliurlah ucu.. nasiblah sekarang ni tak payah nak diet lagi.. hehehe

miloais milo berkata...

walopon instant - tetap nampka sedap dan menyelerakan - dan dah petang macam ni... kelaparan le pulakkk!~

Kamalia berkata...

Ucu..mmg nmpk cheezy sungguh tu.mmg banyak cheese yg diorg letak ye..nyum nyum..

Terbang Bersamaku berkata...

sedapnye...bolehlah try lepas nie..
ringkas, berkhasiat dan pasti sedap nie kan..=)

kasihredha berkata...

budak darjah dua pun boleh buat ye ucu...menarik pizza ni..cheese tu yg x tahan tu...perrghhh

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

dulu mak awe rajin buat pizza kak :)

Acik Erna berkata...

ucu..sedapnya..nak buat jugak la..teringin.

Mrs Purple berkata...

nampak cam sodap ja...bleh la nk try lpas ni... ;)

MulutPayau berkata...

tengok pizza tu ...tiba2 jer terasa lapar......boleh jugak buat lepas ni...

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Ucu.atie singgah malam ni..habih dah ke pizza expressnya.Tak kira nak gak.....

Nuridah berkata...

Assalamualaikum Ucu

sedapnya roti pizza kalau mkn waktu breakfast....hmmm sekeping tk cukup nie...

ZarinAziz berkata...

Salam Ucu...sedap nyer pizza xpress ni...mudah n simple...bila terdesak ada gak idea nak masak kan

p/s:amik sekeping ye..hehehe:)

umiyumi berkata...

Salam Ucu.. alamak senangnya buat pizza ekspress ni.. mcm ni ada le idea nak buat apa cuti2 sekolah skrg utk jamu budak2 tu mkn. tenkiu tenkiu.. sayanggg Ucu

puanbee berkata...

cantik gak idea ucu ni ..esok buat lah memandangkan anak pun suka makan benda2 cenggini hahah ..

mommynana berkata...

Hehe..sy dah pnah wat..mmg mavles...snang giler..roti tu bleh gak ganti dgn roti pita/roti arab. Tp xtry lg mber yg suggest. ;D

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...