Assalamualaikum....
Salam 13 Zulhijjah 1432.....
Pagi tadi sebelum pegi kerja dapat satu panggilan..tengok kat skrin h/p no tel jiran sebelah (Wan)..dengan nada kalut bagitahu " akak satu bekas polkadot tadi tak cukup 50 biji la...." berderau darah, biru sekejap mata hitamku...eyalah tak pernah2 selama berbusiness apam polkadot ni tersalah kira.., kalau terlebih no hal la kan...ini terkurang, rasa macam nak pitam pun ada.... Dan ucu pun cepat balas " kalau kurang, bagi tahu cepat2 sebab stok ada lagi ni...". Ucu terus tanya Pak Su, betul ke kira malam tadi (sbb kerja2 packaging Pak Su yang handle...) dan Pak Su kata semua ok.
Tak sampai 3 minit telefon berdering lagi...dari orang yg sama (wan)...Alhamdulilah, lega... rupanya semua tu kes tersalah kira...excited tengok banyak sangat kalor n dot-dot, sebenarnya officemate dia yg order (150 pcs).
Apa-apa pun ucu amat2 berterima kasih pada Wan sebab sudi panjangkan business ucu ni...semoga rezeki kita sama2 dirahmati Allah dan dipermudahkan segala urusan didunia n akhirat...Amin.
Dan baru kesekejapan tadi dpt call dari Wan lagi nak tambah order utk esok....SYUKRAN YA RABBI...
Ucu juga doakan kpd blogger2 yg ada buat part time business macam ucu ni, seperti liemaopurut, mieza cayang dan ramai lagi yg ucu tak sebut (mohon ampun ya..) semoga dimurahkan rezeki selalu.
Okey lah kita tinggalkan dulu kisah tadi...ini pulak lempeng orang kampung. Lempeng ni sesuai untuk sarapan atau minum petang sampai ke malam...
Suka buat lempeng ni sebab senang dan cepat kenyang (itu yg penting). Kali ni ucu mengada2 bagi lempeng ni jadikan warna kuning.
cer tengok benda alah kt belakang tu...mcm marah jer... |
Memang lah buat lempeng ni senang, kata orang belagak..sebelah mata pun boleh buat. Tapi pelikkan sebelah mata pun boleh buat..? abih tu mata tu nak tutup dengan ape..dah 2 kali kerja..mana nak tutup mata..mana nak masak lempeng lagi...musykil-musykil...
sekali pandang mcm ketayap pun ada .... |
Resipi Lempeng
Olahan : ucubakery.blogspot.com
Bahan-bahan :
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji telor
- Air -agak2 jer
- Secubit garam
- 1st Minyak masak
- Pewarna / serbuk kunyit
Cara-cara :
- Campurkan tepung/telor/air/garam/minyak masak dan pewarna kemudian diblander
- Dah boleh dimasak atas api perlahan
Jom makan lempeng dengan kari ayam....
p/s ;
setiap kali taip perkataan lempeng mesti tertaip perkataan"lempang" dulu, kenapa ya........
29 ulasan:
wahh ucu semalam x masak hari ini hujan² mesti sedappkan kalau dapat makan lempeng ni....
Salam Ucu,
Nampak resepi dia tu memang la senang,tapi kalau tak besa buat tentu susah jugak kan...kalau kat sini kita buat roti jala cicah ngan gulai ayam atau daging..resepi dia lebih kurang sama ,cuma roti jala adunan dia masuk santan sikit.
uhuk uhukkkk..patut la asik tersedak2 jer...upeye ucu sebut hikhikhik. terima kasih ucu. wah...makin kencang biz ucu ni. semoga sentiasa di murahkan rezeki ye.
petang gini, ujan plak tu, memang sedap sangat la makan lempeng tu ucu. bak sket...perut dah lapor ni..;p
salam ucu ..sedapnya lempeng ...siap gulung2 lagi hihi
Alhamdulillah..murah rezeki ucu..
sedap tu lempeng mkn dengan kari ayam..yummeh.. ;)
tengah hujan2 macam ni dapat lempeng cecah sambal tumis bestnya..
fuhhh lempeng idamanku....cicah ngan sambal sardin pun sodap...
Salam Ucu, kat kg umi panggil ni apam lenggang. sbb bila masak kena melenggang kuali hehe.. :)
Mat mlm Kak Ucu
bagila kita orang sikit lempeng kampung tu..nampak menyelerakan betul..
alhamdulillah semoga ucu dimuarahkan rezeki sentiasa....kalau ida sampai beratus2 biji mau bole pengsan ucu..
Aslmkum Ucu..
dah lama tak mkn lempeng. asyik tertangguh nak buat.teringat masa kecik dulu ni antara sarapan yg arwah nenek selalu hidangkan mkn dgn gula...
Ucu sayangggg...selamat pagi,
lempeng orang kampung inilah yang membesarkan tubuh badan kami...yang bonda selalu buat untuk sarapan pagi..... kan kami ni orang kampung jugak...
First of all ucu mesti tersilap tengok tarikh. Belum raya haji lagi dah 13 zulhijjah. Hari tasyrik tu cu. Semalam baru 7 Zulhijjahlah cu hihi.... Kakak ingatkan tadi entry melekat sehingga 13 Zulhijjah sempena Raya Haji.
Apa-apapun lempeng itu favourite kami. Makan hujan-hujan best... Org salah kira tu biasalah Cu...
@Masya
tapi perut tetap berdenyut jugak..lapor nasik perut..hihi
@Ros
boleh jg masuk santan..sebagai ganti minyak..ucu bubuh minyak tu utk menyenangkan bila masak dah x payah sapu minya dikuali...
@liemaopurut a.k.a ana
ciannya tersedak2..sib baik tak tercekik..hehehe..
@Wani
itu namanya lempeng ketayap..hehehe..
@LiLy @ MumMyQiStInA
raya haji ni kalau masak kari blh lah di jointkan dgn lempeng ni...jemput makan..
@nyanyisunyi
kekadang mmg pun mkn dgn sambal tumis..tapi sambal tumis jawa yg guna cili padi..berasap beb..
@Liza
harga setin sardin skrg ni pun dah mahalkan...rm 6.10,..
@umiyumi
first time dengar lempeng lenggang...lengang mak limah ke..lenggang inul..
@rahel
ala mak tinggal segulung je lah lagi..rahel ambillah resipinya pastu bila dah masak bagi ucu ye..
@Ida,Japan
terima kasih doakan yg terbaik utk ucu...mula2 dulu mmg mcm nk pengsan jugak..tpi bila dah selalu dah jadi biasa aje. mlm tadi buat 500pcs nasib baik ada 2 asst. (along n anis)
@Mamasya
ucu pulak terbalik..masa kecik jarang2 sgt dpt mkn lempeng sebb kami jarang sarapan, sekadar minum ajer..pastu terus makan tengahari..
@Amie
betul tu kak..tp arwah mak jarang buat lempeng ....
@Kakzakie
betullah kak silap..terima kasih bagi pembetulan..almaklumlah jarang2 guna tarikh tahun hijrah..
ucu..lempeng makan dengan kari ayam..tak perlu makan nasi dah ucu..acik makan lempeng je sampai kenyang..
cantiknya piring2 ucu...suke kite tengok! lempeng pon nampak lembut aje...dah lama x buat semenjak2 kenal pancake ni kan...heheh...
lenggang inul la sbb bila dah lama2 berdiri, sakit pinggang hahahaha
Catat Ulasan