Pages

Khamis, 17 November 2011

Taucu Ikan Kembung


Assalamualaikum wbt...
Selamat pagi........

Hari ni hari bersejarah bagi adik2@ anak2 yang mengambil result UPSR...mesti berdebar -debar jantung mak ayah...Sebenarnya mak ayah lah orang yg paling gelisah n tak tenteram jiwa raga mengalahkan anak... 
Tidak kira mendapat keputusan yang terbaik atau sebaliknya ... terimalah dengan berlapang dada dan panjatkan kesyukurun ke hadrat Illahi....Eyelah kekadang lain yang dihajati lain pulak yang kita dapat....

Okeylah..ni pulak lauk untuk tengahari ..Ikan kembung taucu...Ucu sebenarnya tersangat jarang nya masak taucu..smpai kekadang dah expired date taucu kat dalam peti ais baru perasan ada benda alah ni....


Walaupun jarang masak...tapi selalu makan bila lunch time..saje malas nak menggodek botol taucu jer sebenarnya tu..

Ni ucu turunkan resipi nya ;

Resepi Ikan kembung taucu

Bahan-bahan
Ikan kembung - dibasuh n digoreng (ketepikan)
2 biji bawang besar - dihiris *
3 biji bawang merah - dihiris *
3 ulas bawang putih - dihiris *
2 inci halia - dihiris *
2 batang serai *
2 sudu besar tauhu  - dibasuh
Cili padi @ cili besar (hijau) - dihiris
Asam keping
Sedikit belacan
Garam - tak letak pun x pe

Cara-cara :

  1. tumis semua bahan bertanda * sehingga naik bau
  2. Masukkan tauchu dan sedikit air 
  3. Kemudian masukkan cili yg telah dihiris
  4. Akhir sekali masukkan ikan yg telah digoreng tadi...
  5. Dah siap..

saje nak kasi kengkawan kecor ayaq lior...hihihihi...



Selamat makan tengahari bersama anak2 tersayang....tapi ucu makan dgn geng2 kat office jer...huhuhu...

9 ulasan:

hafizulhakim berkata...

wah. sedapnya! lama da x mkn taucu ikan kembung.

cik cek berkata...

Memang dah kechur pun...tak nak pelawa kak cek makan ke...:D

miloais berkata...

iols memang suka masak tauchu ni...

ucu : yg lagi satu tu apa???

rATu kEBaYA berkata...

sedapnya.. dua2 makanan tu buat kecur liur..

rahel berkata...

salam Kak Ucu
waaa..memang saje nak buat kita org telan2 liur je...sukanya tengok taucu ikan kembung tu..

kasihredha berkata...

memang ucu dah berjaya menkecurkan air liur akak...huhu
akak panggil jeruk kelubi...lama tak makan

umiyumi berkata...

alamak dah meleleh air liur ni cemana Ucu? :D

Amie berkata...

sedap ni kalau ikan bertaucu...suka sangat....taucunya kenalah yang masin manis ye Ucu... tambah-tambahlah nasi jadinya...

Tanpa Nama berkata...

sedapnyer msk taucu ni,nk try la...nk tanye ucu ni...npe taucu tu dibasuh plak?

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...