Pages

Selasa, 1 November 2011

Apam Mekar


Assalamualaikum wbt....
Salam ceria....

Penatnya pagi ni tak terkata...almaklumlah awal bulan, jangan ingat awal bulan pegi shopping bagai ye..tapi pi bayar bil2 yg menimbun pastu singgah sekejap kat celcom tukar sim card baru, tapi masih guna no. yg lama. Ucu sayang teramat sayang kat no.tel yang ni (lama)  sebab dah 15tahun ucu guna no. ni. Ye lah benda pertama, tentulah sayang kita nak buang....Lagi pun kalau tukar no.tel yg baru, susah sikit sbb  Ucu ni bler banyak kalau bab2 nak ingat  no...sampaikan no. tel anak pun tak ingat..Nasib baik no. tel Pak Su ingat ...kalau tak, haru dibuatnya...(bahayooooo). 

Haa....penat pun dah beransur hilang...mari..mari..kita tengok gambar kat bawah ni pulak...yg minggu lepas ucu janjikan. Memandangkan ramai dah rakan2 blogger tunjuk apam yg mekar sana..mekar sini..jadi ucu pun nak lah joint sekali memekarkan nya walaupun masih lagi ada yg sipu2 nak senyum..

Dan inilah ekperimen ucu yg berjaya setelah gagal 2 kali...2kali dik non...bukan sekali..hehehe..Dulu ucu dah ada keluarkan entry apam mekar yg  bantat ni masa mula2 ucu berblogging....(kalau rajin intai2 lah ye..).


Resipi ni ucu ambik dari dapur, rossitamz dan katanya dia dapat dari akak Hanieliza...terima kasih ye akak2 semua. Izinkan ucu menyalin balik resipi ni...


Apam Meker

Inspirasi  : rossitamz

Bahan-bahan 
250 gm gula
2 biji telor
1st esen vanilla
200ml susu segar
300gm tepung gandum 
1 st ovallate
Pewarna (ikut suka)
Acuan kertas secukupnya

Cara-cara
  1. Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
  2. Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
  4. Masukkan ovallate dan pukul lagi.
  5. Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
  6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
  7. Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
  8. Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
  9. Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
  10. Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).








Apam ni sangat2 sesuai untuk minum petang dengan teh o panas....sapa2 yang nak rasa..ambiklah satu...banyak tu...tapi yang ada 2 ketul tak boleh ambik ye..ucu dah khaskan untuk k.Amie cayang, sebab hari tu dia bagi kuey teow udang jadi ni sebagai membalas lah...mcm kat iklah tv tu....ORANG MEMBERI KITA MERASA...hehehe..

Ok...
wassalam..

31 ulasan:

cik cek berkata...

Ucu...
kak cek dtg ni...nak ngecek apam yg mekar kembang setaman....comel2 je...mesti sedap ni kan...kan...:D

Masya berkata...

gebunya apam ucu buat.. buat terliur jer tgk gambar ni huhuhuhu......

liemaopurut a.k.a ana berkata...

UCU,

apam mekar ni pun dah masuk dalam senarai menunggu hahahah.gebuss la apam tu. meh sebekas nak bawak balik hihihi

LydSunshine berkata...

Susun bnyk2 tu nampak mcm lembu new zealand plak apam ni.

ady berkata...

as-salam ucu
apam tu npk gebu dan mekarnye pun cantik..

rahel berkata...

Mat petang Ucu

Rahel datang bawak mufin pisang ni..nak tuka ngan apam mekar tu..bole ek?

Liza berkata...

sedapnya apam mekar...cantik rupamu hingga mulut xmampu berkata apa2...hihihihi

Acik Erna berkata...

ucu..memang cantik sungguh mekarnya tu

ainnoraini berkata...

Mmg gebuzzz...
Kalau ain mkn tak ckp satu..

Syimama berkata...

camna nak jadi rajin cam ucu ni..pas2 sikit semangat kat akak kau ni.

suzane berkata...

sedapnya ucu...mekar dan berkembang...hujan2 nie makan dengan air teh o panas wow memang terangkat...

nuwairani ismail berkata...

bagi kat kak amie je?? tak aci betol ucu ni..penat orang datang dari kinabatangan tau!

hihih...sebenarnya nani pon baru buat apam jugak. tapi belom masuk entry lagi..nanti2 la kalau rajin esok pagi. heheh

MulutPayau berkata...

gebunya....tapi kalau makan tak cukup satu....nak 3 ketul boleh????

Ida,Japan berkata...

slm ucu...mekar setaman apam ucu tu...ye la, apa yg kita cuba bukan sume nyer jadikan, tapi yg penting kita tak putus asa, cuba lg dan lagi...

kasihredha berkata...

mekarnya ucu
cantik

Ucu Faridah berkata...

@cik cekambik le c/cek..banyak tu..tapi nak minta tolong...tolong buatkan kuih ubi sago..hehehe..

Ucu Faridah berkata...

@Masyamasya...ni baru jadi seblm tu entah ape2...kuncuplah..terbelah la..bantat pun ada...

Ucu Faridah berkata...

@liemaopurut a.k.a anacukup ke sebekas..kita tukar suka sama suka, ucu nak polkadot lidybird boleh...

Ucu Faridah berkata...

@LydSunshinehahahaha...betullah mcm lembu n/zealand...nampak mcm dah cukup matang,bolehlah minggu depan kita perah susu nya pulak...hihihi...

Ucu Faridah berkata...

@ady
waalaikumussalam...terima kasih...harap2 apam tu terus mekar setaman..

Ucu Faridah berkata...

@rahel
sangat2 dialu-alukan...ucu pn dah lama x makan mufin pisang .yg sebetulnya ucu blm pernah buat pun mufin pisang ni..nanti ucu c n p ye resipi..

Ucu Faridah berkata...

@Liza
hehehe...tengah ngap la tu..ucu sponsor ambiklah banyak2..nak paper cup pun boleh...

Ucu Faridah berkata...

@Acik Erna
bagai bunga mawar merah menyala acik erna kan..

Ucu Faridah berkata...

@ainnoraini
sememangnya gebuz mcm ain..kalau x ckp..jangan segan2 tenggek pengukus kita buat sama2 ye..

Ucu Faridah berkata...

@Syimama
akak...meh sini dtng meru..biar ucu manderamkan kerajinan akak...hehehe..nak makan mesti rajin kalau tidak alamat telan air liur ajerlah tengok apam mekar org...

Ucu Faridah berkata...

@suzane
terangkat dengan kening2 sekali mcm ziana zin tu..tapi ucu tak pandai buat mcm tu..cuma pandai angkat cawan teh o je...jemput minum...

Ucu Faridah berkata...

@nuwairani ismail
nak buat mcm mana sayang oii...kebetulan kapal selam tu singgah Lahad Datu teruslah pegi rmh k.amie, nk pg rmh nani takut sesat..hihihi..

Ucu Faridah berkata...

@MulutPayau
3 ketul aje..? cukup ke cikgu...nah ambik berketul2 ni buat sarapan,lunch, dinner sekali...

Ucu Faridah berkata...

@kasihredha
bunga akak kt tmn tu ada tak mekar mcm apam ni...kalau ada uploadkan lah pic...

Amie berkata...

oooo....Ucu! patutlah sepanjang jalan kak amie terlanggar batu, masuk lopak...rupanya Ucu panggil! laaaa...terima kasihlah ucu sayang... Kak Amie pergi bengkel Art Therapy di Sandakan, tu pasal tinggal dapur kejap...makasih banyak2 ye Ucu, kalau bagi sebelum kakak pergi Sandakan, boleh singgah kat Bukit garam...kirim kat nani sikit....keh keh kehhhh

Ucu Faridah berkata...

@Amie
itulah akak..merajuk budak tu..keh..keh...

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...