Pages

Isnin, 14 November 2011

Sup Gear Box


Assalamualaikum wbt....
Salam semangat berkerja.....

3 hari rehat tak buat entry rasa macam dalam pantang jer....tersiksa jiwa raga...sebab apa ucu kata mcm tu, sebab note book ucu meroyan dan sekarang dah masuk icu..tak tahu bila baik@pulih dari sakit tu..harap2 janganlah sampai mengomakan sistem...parah ooo kena cari pengganti yg pastinya $$$$$$ melayang....

Walaubagaimana pun, hanya sebahagian pic kt picasa yg dapat ucu simpan...antaranya lauk kat bawah ni.....sup gear box bersamaan sup hari raya korban hari tu...


Kali ni saja ucu taruk gambar godang2...XL saiz..biar semua orang terliur...pastu bila dah terliur...hehehe...lap lah sendiri ye...
Neh..ini resipi untuk adik2 yang masih lagi kelabu asap macam mana nak masak sup ni..kalau pada kakak, mak2..atau acik2..tentu dah mahir, main campak2 jer....

Resipi sup gear box

Ramuan ;
Tulang lembu @ bahagian otot yang ada daging - (mcm kt gambar tu)
3 inci halia - di hiris 
2 inci lengkuas - di ketuk
Lada putih - dikisar
Sup bunjut  tulang*
2 biji bawang merah *
6 bawang merah *
5 ulas bawang besar *
Asam keping 
Garam
Perasa
Batang saderi
3 biji tomato
Bawang goreng
Daun sup

Cara masak ;
  1. Basuh bersih tulang tadi kemudian rebus sehingga mendidih @ daging dah nak tertanggal dari tulang
  2. Di kuali lain tumis bahan2 bertanda * kemudian baru masukkan ke dalam periuk yang ada tulang tadi (1)
  3. Baru masukkan halia dan lengkuas
  4. Masukkan garam/perasa/asam keping dan masukkan tomato yg dibelah 2 bersama batang saderi biar selama 3-4 minit dan matikan api
  5. Taburkan dgn daun sup dan bawang goreng

Yang ni pulak sambal kicap yang ummmpppp...
Bahan ;
Cili padi - ikut suka
Bawang putih
Kicap
Minyak
Limau

Cara :
Goreng cili n bawang putih - jgn terlalu lama, agak2 masak  je
Tumbuk@ bland kemudian bubuh lah kicap
Perahkan limau kasturi atau limau yg sewaktu dengannya -jangan limau sunkist sudah....
 
note : petua org, halia lambat masuk kedlm sup tu adalah  supaya daging cepat empuk@masak...


Setengah2 orang..suka hirup benda alah (mungkin lemak) yg ada dalam tulang tu..depa kata sedap ...tapi kami satu keluarga x pandai makan benda tu ...
Makan dengan nasi panas2..pastu ada ikan kering, lagi lah..mak mertua lalu pun tak nampak..sebab dia lalu kat belakang kita....hihihi....

Wassalam...



24 ulasan:

Kakzakie berkata...

Ucu agak-agak ada ke yg perah limau sunkist kat sambal kicap hihi...

ady berkata...

as-salam ucu
besarnye tulang lembu tu ucu..selalunye kat singapura guna tulang kambing aje..sungguh menyelerakan sup gear box tu ucu..

Amie berkata...

memang sup gear box Ucu sangat menggoda....dah terliur-liur dah ni, sedap sangat lelemak dalam tulang tu ye Ucu...jom lawan sapa banyak kolestrol lepas raya ni...

Chik Mimi berkata...

Terguda nampak sup ucu ni,walalla saya sejak kawen ngan wong jowo baru beajar makan sup dengan sambei kicap ni

miloais berkata...

wahhhhhhhhhh!~ sup gear box - penah sekali makan - tapi tak penah buat pun
tak reti lah... takat buat sup tulang yg biasa2 tu tau lah jugak!

Liza berkata...

salam mesra ucu...cewahhh nak bodek la tu...nk sup semangkuk....hihihii

Masya berkata...

besarnya gambar... sup gear box memang terliur dibuatnya huhuhuhu... kami hari tu dapat daging jer.. tulang tak dapat.. dah selamat pun dimasak kesemuanya....

rahel berkata...

mat petang Ucu..
biar betul ni...menggoda betul..emmm telan2 liur je la..

Rinna berkata...

Nyum2 Ucu sedapnyaa.. tgk sup gearbox tuh.. bila nak ajak Rin dtg makan umah Ucu nie.. :)

Syimama berkata...

amboi2 ucu..main gode2 pulak. nasib baik hari ni kita mengesup juga..kalau tak alamat ngences lah. cuma tang gearbox tu yg takde.

Nieza berkata...

perghh memang terguda la ucu..sedapnya kalau dpt hirup sup ni..hehe

Mieza berkata...

ucuuuuuu ooooo ucuuuu sup gear box ucu ni tersangat lah menggoda kalbu mieza ucu...ehhh mana straw tadi mieza nak sedup srupppppppp perghhh sedap!

Mamasya berkata...

Aslmkum Ucu.mcm janjilah kita kali ni...tayang sup gear box juga...sedap nampak sup ucu ni...

♥MAMASYAZA♥ berkata...

wahhhhh sedapnya. raya haji aritu sempat gak makan sup gearbox akak ipar yg buat, memang bestkan

umiyumi berkata...

Ucu, dia nak notebook baru la tuu.. beli la satu, skrg dah makin murah :)
haaa gearbox ni mmg tak ada jual kat sini..

MulutPayau berkata...

wahhhh...ada sup gear box lah....!!!!!mmng mnggoda betul...Biasanya bnda kat dalam tu hisap ngan straw..mmng sedap.....boleh tmbah lemak dalam badan...

Ucu Faridah berkata...

@Kakzakie
bolehlah kalau nk cuba..hihihi...

Ucu Faridah berkata...

@ady
mualaikumussalam...
hari tu msa buat korban ada jugak kambing n semua dimasak kari termasuk tulang2 sekali...tapi jarang2 jugak org sini korban kambing...dan first time ucu mkn kari kambing..alhamdulilah rasanya sedap juga..

Ucu Faridah berkata...

@Amie
akak mkn ye lemak tu...kalau ucu tahu ucu sediakan straw yg besar utk disedut..
tak payah lawan la kak..takut spring penimbang tu putus pulak nanti hihihi...

Ucu Faridah berkata...

@Chik Mimi
amboi...cakap pun dah mcm bunyi jawa...kadang2 ucu buat sambal belacan sebagai pencicah lagi sedapp...

Ucu Faridah berkata...

@miloais
ucu pun bukan pandai sgt masak sup gear box ni..kadang2 tu ada yg airnya keroh dhn rempah..tp kami sekaluarga x suka yg keruh jadi msaklah mcm kita masak sup tulang tu jugak...

Ucu Faridah berkata...

@Liza
raya korban tahu depan ucu bagi satu periuk...hihihi,
yg ada cuma kulit yg tengah di jemur tu nak ke..?

Wani berkata...

salam ucu .. wani datang ni sebab dah terbau sup gear box ..wahhaa sedapnya .. kalau makan dengan mee hoon ke keuy teow ke .. memang masuk betul hihi ...

FiSh berkata...

wahh best nyer! tapi saya tak boleh makan lembu ngan kambing :( so sad

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...