Pages

Khamis, 28 Jun 2012

Jemput2 Sukun @ cekodok sukun



Assalamualaikum wbt...

Dah pukul 11.50 pg mesti semua dah sarapan kan....tapi tukang taip  ni jer belum sempat lagi b/fast,  terus lunch jer. agak2 boleh top up tak masa breakfast tu pada  lunch ni.....?

Apa2 pun kena keluarkan dulu cekodok yang dah lama tunggu barisan nk tunjuk bakat....rasanya dah terperap lebih dari 30 hari kot...

Sepanjang hidup dah 39 thn ni, inilah kali pertama ucu makan dan buat cekodok ni....hebat kan...


Buat pun tak banyak....setengah biji jer...

Resepi Jemput-jemput Sukun
Sumber : ucubakery

Bahan-bahan ;

1/2 biji sukun yg masak ranum - dibuang kulit n dilecek
2 cwn tepung gandum
Air - agak2
Sedikit gula
Secubit garam
Minyak untuk menggoreng



Cara -cara ;
Setelah sukun dilecek masukkan kesemua bahan dan gaul sehingga mesra
Panaskan minyak dan mulalah menggoreng -api jgn kuat nanti hangit (ucu gun sudu)
Bolehlah dihidang.


Rasanye lemak2 manis gitu...tapi rakyat kat rumah ni langsung tak nak jamah...sedih betul lah...

Esok ucu cuti sebab anak buah (sebelah Pak Su) nak nikah..rumah ucu jd tempat berkumpul adik beradik seblm ke masjid meru....

Maka bermulalah episod kekejaman dlm kepala otak ni  nak letak kepala meja @ ibu kek hihihi ....sajer2 nak jamu mata dan air liur depa...
kalau nak tau sbb ape ucu jd mcm tu sila lah klik

Okey..bai..bai...

Wassalam...

15 ulasan:

ady berkata...

as-salam Ucu
sedapnye jemput2 sukun!!!

rATu kEBaYA berkata...

sedapnya.. hari tu otw balik tanjong karang.. ada orang jual cekodok sukun.. beli rm 3.. tapi uzrei sorang je yang bantai makan...

umiyumi berkata...

Salam Ucu,
sedapnya jemput2 sukun tu. kat sini kat manalah nak cari buah sukun. nak buat jemput2 pisang pun pisang tak turun2 lg harga. asyik mahal je sekilo RM12 :p

zila norazila berkata...

salam ucu,zila x pernah makan jemput2 sukun nie..klu yg dgoreng tue mmg suka sgt mkn...mintak sikit:)

Amie berkata...

Kalau anak-anak Ucu tak nak usik, mehlah Kak Amie yang usik jemput2 tu sampai licin!

rahel berkata...

Kalau cekodok sukun macam ni memangskejap je licin gue kerjakan..

Norzie hany berkata...

Assalam Ucu.
Belum pernah makan jemput2 sukun,selalu sukun goreng aje.Nak cuba la nanti.

Nuwairani Ismail berkata...

jejemput sukun ni memang feveret ayah nani. kalau ada sukun masak, dia mesti suruh buat ni. tapi kami tak berapa gemar..hihih

Steve niklas berkata...

nice blog checkout mine on

http://togetherfornature.blogspot.com

feel free to leave a comment

~~zana@pb~~ berkata...

Akak lagi kejam, takde masak langsong bberapa hari ni, asyik nak bersantai je...hehe..
Ucu...jemput2 sukun akk belum pernah rasa walaupun melebihi umur ucu, lagi terror kan?

MulutPayau berkata...

tak pernah makan jemput2 sukun....tentu sedapkan...alaaaa Ucu, anak2 tak nak makan ke??? mehhhh sini nak tolong habiskan...

mama sara nur berkata...

assalam Ucu
jemput2 sukun, tak penah buat dan makan lg Ucu
macam cekodok pisang tak? he he
sukun goreng memang sy suka , kawan sekolah masa form 2 he he lama sudah yg kenalkan sb sblm tu memang tak penah makan

Mieza berkata...

Ucu..mieza tk pernah makan jemput2 sukun..goreng sukun selalu la makan sedap di cicah kuah kicap!

Kamalia berkata...

salam ucu..macam2 yang boleh dibuat dengan sukun tu ye..

Newskaki berkata...

Hello, we're Newskaki, Malaysian Bloggers News Network Portal. We are pleased to invite you to our big family of bloggers, no matter you are local or not, just log on to www.facebook.com/newskaki or you can return us an email: advertise@newskaki.com. Not a blogger? It's okay for us, visit us at www.facebook.com/newskaki for latest hot events.
Also, don't miss the tempting Tutti Frutti with 20 percent discount in 1Shamelin only for first 50 Newskaki fans and bloggers! Not a fans yet? Join us now!
See you soon.

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...