Pages

Selasa, 12 Jun 2012

Tutti fruity (cheesy) cake n pokaldot



Assalamualaikum wbt.....


Terliur ke kawan2 tengok header terbaru ucu tu.....pada yang dah lupa2 ingat pasal buah tu..? itulah namanya buah cermai yang rasanya masam dan selalu dibuat jeruk. Time raya mesti ramai yang buat jeruk....bila dah dijerukkan barulah cermai ni laju jer habis..kalau makan macam tu jer mau hilang seri wajah  2hari 2 malam ...hihihi..

Kalau ucu suka jeruk yang dibuat sendiri ..tak payah guna ubat jeruk..cukup sekadar rendam dengan air suam pastu bubuh garam selama 2 mlm...selepas dua malam buang sikit air garam tadi dan tambahkan dengan air gula pulak...rendam@peram dalam 1 malam lagi...lepas tu barulah sedap dimakan ada rasa masam2 manis.....dah ngences lah pulak..... 
Ini kalau terajin...

Tapi kalau ada rasa2 malas2 rajin tu...cara nak sedap makan cermai ni .. dengan cara diketuk bersama cili padi pastu curahkan kicap taruk gula sikit...tak payah tunggu lama2 atau dijeruk terus ngap ajer...lagi satu makan tu kena ingat2 jugak...takut tak pasal2 bermalam ditoilet lah pulak lepas tu...jadi makanlah bersederhana sahaja.....agak2 dah tak larat nak habiskan simpan dulu dlm esbok...esok makan balik, pun boleh.....

Gambar kat bawah ni tak de kene mengena langsung dengan cermai..cuma ada lah iras2 kembar siam kot buah ni dgn cermai...(anggur)


Kali ni customer ucu nak makan Tutti Fruity (cheesy) cake pulak..siapa lagi kalau bukan si manis Daia..(Klinik Fitrah)



Selalunya org curah coklat, tapi ucu  dah melanggar pantang...ucu curahkan dengan filling kiwi jer...




Yang ni pulak
Apam pokaldot (150pcs) untuk puteri tunggal kawan ....Farisha Azmira (14th) 


Ini lah first time pokaldot bertukar kepada abjad n huruf2 yg ucu buat...kalau minta angry bird ke, lady bird ke...sah2 ucu angkat tangan..malas nak buat...







Okeylah yer..ucu jalan dulu...bai..bai..

Wassalam..





15 ulasan:

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

Salam Ucu...

Sedapnye tengok kek tu..
yummeh..^^

Asyifa Mustaffa berkata...

alahai...mcm mana tgk lelehan filing kiwi tu....camtu gak lah lelehan air liur ku ucu...hahhaa....

Mamasya berkata...

Salam Ucu...meleleh topping tu yg buat terliur nengok...yummm.suka juga buah cermai jeruk...kalau yg fresh masam...
satu lagi sukun goreng kat bawah tu...lama betul tak mkn.

liemaopurut a.k.a ana berkata...

adesss la ucu... meleleh air mata nengok kek ucu.. sedapppppp!!

♥MAMASYAZA♥ berkata...

alahai kak terliur sy tgk tutti fruitti cake akak tu

FARAH deeb berkata...

Buah cermai itu memang sangat sedap! *Lap air liur* Kek itu pun lagilah sedap- cheese pulak tu! Aduyaiii hahaha... *fengsan terjelepuk terus*
My latest Entry :)
JJCM: Le Chateau De Puah

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

Buah cermai tu kak ucu dah tak ada kat rumah ni dah lama pokok tu gol! nampak kat dapur kak ucu waduhh kecur manjang ni.. mana nak cari heehehe

waaahh semua kek tu cantik dan menyelerakanlah!

Qasey Honey berkata...

asslm kak Ucu...tp derhaka kak..yg penting mnarik..QH suka..nmpk sedap sgt cake buah2 tu..kecur mlihatnye..

Nuwairani Ismail berkata...

hihih...senyum sorg2 kite baca entry ucu kali ni. kalo makan cermai nanti muke tak berseri 2 hari 2 malam. boleh bayang dah muke org berkerut kalau makan ni. hihih...lucu!

Acik Erna berkata...

assalm ucu..memang ngences..tak tahannay tengok gambar cermi tu

umiyumi berkata...

Salam Ucu,
dtg sini mesti mcm nak nangis.. huhuhu.. buah cermai mmg lah umi minat sangat. tapi skrg susah nak jumpa. duduk sini lagilah tak jumpa. sukun tu pun fevret umi. dah lama tak mkn sukun. kalau balik kg mesti cari sukun. kalau terjumpa org jual sukun goreng mesti nak borong byk2 :p

umiyumi berkata...

Salam Ucu,
dtg sini mesti mcm nak nangis.. huhuhu.. buah cermai mmg lah umi minat sangat. tapi skrg susah nak jumpa. duduk sini lagilah tak jumpa. sukun tu pun fevret umi. dah lama tak mkn sukun. kalau balik kg mesti cari sukun. kalau terjumpa org jual sukun goreng mesti nak borong byk2 :p

Kamalia berkata...

saya terliur ucu..memang sedap sgt tau kalau dijerukkan tu..
kek macam biasa,sangat suka tengok ucu deco..

rahel berkata...

Kak Ucu..Rahel nak apam..nak cis kek..boleh ya..

Sha HomeMade Cake n Choc berkata...

salam kak Ucu..bila kak ucu cerita tang buah cermai tuu.. mmg terliur habiiis pastu tengok pulak kek yang banyak buah tuh ...mmg cantiiik sangat..ahakss

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...