Pages

Isnin, 18 Jun 2012

Kek Oren



Assalamualaikum wbt....

Baru sebaris ayat  novel jiwang karat ucu bagi.....itu blum lagi ucu selongkar habis2an pasal novel tangkap leleh...bukan saja pasti tapi for sure le tak berasap dapur n tak ter'bw' jawapnya.....(samb. entry last friday 'ombak winduw') lepas ni..


cc oren ni ucu dapat tempahan dari hati ke hati.., iaitu tuan tanah genaung......sapa lagi kalau bukan ucu faridah leeer...kwang..kwang...x kuasa uuuu..(jgn menyampah dgn statement ni )

Walaupun orang kata kek oren ni kek yg paling senang dibuat..tapi ucu still lagi menghafal bahan2 n cara2nya ya puan-puan.....sebab ucu ni bukanlah terer main campak2  membaking pastu terus jadi.......ucu cuma pandai ala-ala cap ayam kata orang tu...


Dah nampakkan kat atas tu cc oren yang kekononnya tertungging tu....
Silalah copy paste yer adik2 resepinya.....

Resepi kek /Cup cake Oren
Sumber  : ucubakery

Bahan-bahan ;

250gm butter
250gm gula castor
250gm tepung naik sendiri
4 biji telor 
2 biji oren - diparut kulitnya 
1 jus/air oren
2sb fresh milk
1sb sunquick - ucu x bubuh
1st oren paste 

Cara-cara

Panaskan oven dahulu, ayak tepung dan baking powder
Pukul butter dan gula hingga kembang
Masukkan satu persatu telor
Masukkan tepung/parutan kulit oren/fresh milik/paste oren- gaul menggunakan spatula
Akhir sekali  masukkan jus oren - gaul hingga rata dan sebati
Masak selama 25minit bergantung pada oven.



Okey tak cc ucu ni...terima kasih liza (opis sebelah) sebab sudi share resepi dgn ucu....muah...muah...sayang kamu...






14 ulasan:

Mama Ann berkata...

Mama tengok ucu buat apa pun menjadi aja..Cantik2 dan cute2 belaka..macamana kata cap Ayam..Kalau ucu kata ucu cap ayamm mama ni agak nya cap apa ya..hahaha

~~zana@pb~~ berkata...

Alaa ucu ni, merendah diri plak......pdhal dlm blog dia mcm2 ada. Cuba tgk akk ni, takde resipi sendiri, semua copy paste....tp akk bangga tau:-)

kek oren tu tergolek2, sian dia....meh golek ke Sabah:-)

Masya berkata...

cantiknya.. nampak gebuuu betull.. mesti sedapkan kalau dapat makan lepas angkat dr owenn..

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

As'kum Kak Ucu cayangg.. selamat petang.. wahh sha memang ler hantu kek apa pun yang di bubuh oren, memang fav giler! Insyallah nanti sha nak cuba resipi ni... tq kak Ucu cayangg... *masuk dalam list*

miloais milo berkata...

sedapnya.... iols tabik lah kat ucu ni
terer banget dalam bab baking ni....
iols hanya terer bab makan jahhh!~

Bicara Kak Noor berkata...

salam Ucu..
amboii dalm sibok2 pun sempat jugak ke buat kek nni akak pun nak jadi macam Ucu jugak lah sibok tapi menu tetap mantop bak satu !!!

♥MAMASYAZA♥ berkata...

dah ada resipi sudah semestinya kena cuba lepas ni

umiyumi berkata...

Salam Ucu,
dtg nak mkn kek oren ni ada lagi kee.. ntah2 tinggal bekas aje dahh :p

rahel berkata...

Ucu..resepi ala2 cap ayam pun sedap maaa...

Amie berkata...

Cantiklah Ucu... memang lawa! Seumur hidup kak Amie, sekali aje pernah buat kek oren... itu pun du bawah pengawsan bonda! Lepas tu makan panas-panas... he he hehh

Qasey Honey berkata...

asslm Kak Ucu...cantik la tgk kejadian cc oren tu...dh cfrim la nk amik resepi ni..nmpk mudah..yg penting sedappp..

Nuwairani Ismail berkata...

selalunya kalau butter cake oren ni kurang muaknya. masa kecik2 dulu kite tak berapa suke. tp lama2 ni tersuke la pulak.

FARAH deeb berkata...

selalunya yang main campak2 tu lah yang paling sedap! Heheh...
My latest Entry :)
JJCM: Chicken Rice Shop (Wangsa Maju)

Acik Erna berkata...

ucu..menarik nampak cc ucu ni..acik kalau tempah pun memang suka mintak yang oren..sedap..

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...