Pages

Khamis, 23 Februari 2012

Kek Cawan Lobak Merah




Assalamualaikum wbt..........

Kalau sebelum2 ni asyik sebut cup cake je kan...tapi hari ni ucu nak gunakan perkataan carrot cc kepada.....Kek Cawan Lobak Merah. 


Okeylah tak mo ngomel panjang2 ....yang penting, ini ucu selitkan resepi yang selalu digunakan dan sepertibiasa ucu suka ikut resipi dari buku KEK CAWAN, Pn Lynn Hassan

Kek Cawan Lobak Merah 
Sumber : Lynn Hassan
Olahan : ucubakery

Bahan-bahan :-

Bahan A (diayak)

250gm tepung halus
1st serbuk kayu manis  - ucu ambik secubit saja
1 1/2 st soda bikarbonat

Bahan B 

1sk garam 
50gm serbuk badam - ucu guna walnut dicincang kasar
30m kelapa parut -ucu x letak

Bahan C

4 biji telor (diasingkan putih n kuning)
1 1/2 cawan minyak jagung 
120gm gula kastor
120gm gula perang
1 1/2 cawan lobak merah parut kasar




Cara-cara ;
  1. Panaskan oven terlebih dahulu
  2. Ayak  bahan A, kemudian campurkan Bahan B - gaul rata
  3. Di dalam bekas lain, pukul 4 biji telor kuning bersama gula kastor dan gula perang sampai gula larut. Masukkan minyak dan lobak merah - kacau rata.
  4. Campurkan adunan (A+B) dan (C) - kacau rata
  5. Dalam bekas berlainan, pukul putih telor sampai gebu dan ringan, kemudian masukkan putih telor  ke dalam adunan tadi dan kacau sebati.
  6. Boleh lah dimasukkan kedalam bekas cup cake
  7. Bakar dengan suhu 180c selama 20 minit 


Resipi Ising Keju

Bahan-bahan

360 krim keju
70gm mentega
200gm gula ising
1sk esen vanila - saja ucu tambah

Cara-cara 

Putar krim keju,mentega dan asen vanila sampai kembang
Masukkan gula icing - pukul hingga sebati



Dah siap untuk bagi kat orang - gambar x memuaskan sbb mlm..




Selamat mencuba ....Wassalam...











11 ulasan:

rahel berkata...

Salam Kak Ucu,tomei2 pulak kek lobak ni,bole i ambik satu cup?

liemaopurut a.k.a ana berkata...

salam ucu,
telan air liur ajer la tengok kek cawan lobak merah ucu ni ha....glurrrrppp. ;p

miloais milo berkata...

cupcakes! comelnya....
dan iols pasti - rasanya juga amat sedap!

Acik Erna berkata...

ucu..cantiknya carrot kat atas cawan tu..belum makan dah tau..sebab ado gambao..tq ucu share resipi

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Ucuuuuuuuuuu..nak ngendeng CC tu!..cantik deko yg brgambat karot tu..cam syg lak nk mkn.hihi

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

teringin lah nak makan kek velvet tu

Mama Ann berkata...

tq for sharing ucu.Mama really apreciate it..cantik....

~~zAnAfAhMi~~ berkata...

Sedapnya kek yg ada carrot tp anak x berapa pulak. Cantik deko carrot tu, zana x pandai la..

mama sara nur berkata...

kek yg sedap dan kalu ada depan sy kena ngap 2,3 ketul dah ni Ucu he he

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum akak..
alahai!!! comelnya kek cawan tu akak... nie kalau irfan tgk pasti dia suka...

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Salam Ucu...carrot atas kek mana..mari..australia ke Cameron highland saya nak order la....

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...