Pages

Selasa, 30 Oktober 2012

Apam Gula Merah dan kek bola







Assalamualaikum wbt......

semalam tak sempat...
dah tengahari baru dapat...
nak bersiaran...
pantun 2 kerat bersekali dengan jawapan...hihihi..

Ini dia apam gula melaka, hasil kerja2 kreatif ucu mengkopipes resepi dari madiha aka ratna, maka terjadilah apam yang memang sedap dimakan dengan  teh o panas.
yang sebenarnya ini lah kali pertama ucu buat....sebab selalunye main tunjuk2..rupenya nak buat bukan susah sangat pon .... 
Terima kasih ye madiha sbb sudi share resepi ni...



Resepi Apam Gula Merah

Bahan-bahan
  1. * 1 cwn air
  2. * 1/2 cwn gula melaka yg telah diracik halus - ucu guna gula merah 
  3. * sehelai daun pandan
  4. 2 cwn tepung
  5. 1 sk dry yeast
  6. 3/4 cwn air
  7. 3 sb gula pasir (boleh kurang atau tambah ikut suka nak manis mcmmana ~ MaDiHaA tak  tambah- ucu pun )
  8. secubit garam
Cara-cara
  1. Masak bahan bertanda* hingga gula melaka larut dan dibiarkan sejuk.
  2. Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
  3. Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
  4. Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
  5. Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
  6. Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.






Yang ni pulak...
tempahan kek coklat moist dari kawan Pak Su utk anak bujangnye yg ke 12 thn...



Sekarang ni kebanyakan anak2 yg ambik UPSR dah mula rasa berdebar2..sebab minggu depan result keluar.....termasuklah juga anis, anak dara ucu...
harap2 adik Qayyum dan anak2/adik2  mendapat keputusan yg cemerlang.....





Wassalam...




10 ulasan:

JaSSNaNi berkata...

assalamualaikum.. selamat tengah hari ucu..
tadi dah komen.. tapi tak bleh plak bila nak klik post tu.. aisehhh.. kena karang balik... :P

>>> sedap apam yg manis2 tu, cicah plak ngan kelapa parut yg di tabur garam sikit tu.. perghhh sedapp .. nani pun suka apam cicah kelapa camni..

Bicara Kak Noor berkata...

salam Ucu
apam tu mengancam akak sesangat sangat hantus apam ni aduhhhh

rahel berkata...

ucu...kite nak mamam apam gula merah..ada lg tak?

~~zana@pb~~ berkata...

Ucu...kalau apam tu akak nak try tapi kalau kek ucu, sorry ler, tak teringin nak cuba. Ucu, akak balik sana 8hb nov ni. Sebelum pergi bandung ingat nak jumpa ucu tapi tgk transport ada ke tak. Nanti akak sms.

Hafizah Mohamad berkata...

Apam Gula Hangus tu buat fiza terliur dah ni Ucu....cicah pulak ngan kelapa parut...sedapnyer....kek bola tu pun sodap...huhuhu

JaSSNaNi berkata...

Assalamualaikum ucu...
kuih apam ni smlm punya.. dah masam ni ucu.. ganti kuih lain ye.. :P ehehe.. :) ucu bizi ek? tak sempat apdet blog hari ni.. :)
ok ucu.. kasi address.. sabtu ni nani gi umah ucu.. nak serbu DC.. hehehehe.. sure sedap ucu buat.. :D
>>puchong mmg tengah pesat skrg ni.. jalan jem tak kira waktu.. tension pun ada..

mama sara nur berkata...

assalam ucu
apam stail lama ni memang best kalu sy cicah kelpa parut tu lebih2 he he
cun la kek bola tu, mesti anak kawan ucu peminat tegar bola ni he he

mama sara nur berkata...

assalam ucu
apam stail lama ni memang best kalu sy cicah kelpa parut tu lebih2 he he
cun la kek bola tu, mesti anak kawan ucu peminat tegar bola ni he he

Qasey Honey berkata...

gebuss n nmpk lembut apam tu..mesti sedap mkn dgn kelapa tu..

kek bola tu pon cantik..sng x nk wt deco cmtu kak..mnarik

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Ucu...br sempat nk menyinggah nih!
Atie dtg bawak kopi O nk mkn ngan apam tu.Ada lg tak?
Cantik kek bola tu...

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...